Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát ve slunečném Portugalsku (2003). Scénář a režie J. Hykl

V Bairradě, která se rozkládá v okolí starobylého univerzitního města Coimbra, se produkuje šedesát procent portugalských šumivých vín. V roce 1887 zde byla založena praktická vinařská škola, jejíž první ředitel Tavares da Silva zavedl v tomto kraji výrobu sektů klasickou šampaňskou metodou.

Ostrov Madeira má zcela odlišný ráz než pevninské Portugalsko. Vinice na strmých svazích se zde začaly zakládat v polovině 15. století z příkazu Jindřicha Mořeplavce. Madeirské víno je světově proslulé a jeho nadšenými obdivovateli i konzumenty byly mnohé význačné osobnosti uměleckého i politického světa, za všechny jmenujme třeba Winstona Churchilla.

Bairrada

Středoportugalský region Beira můžeme z vinařského pohledu rozdělit na čtyři podoblasti. Nejvýznamnější jsou dvě z nich: Beira Alta s vinařskou oblastí Dao a Beira Litoral s oblastí Bairrada.

Záznamy o vinohradnictví se vedou minimálně tisíc let. Markýz de Pombal odpovídal za vymezení nejstarší vinařské oblasti na světě va Douru a zmiňoval se o některých oblastech Bairrada, „kde vína byla vždy nejdůležitějším produktem a jejich vysoká kvalita byla vždy dosvědčována veřejnou a celkovou pověstí“. Přesto nařídil vytrhat velké části zdejších vinic, aby před konkurencí ochránil oblast pro výrobu portského. To byl také důvod, proč místní vína dlouho postrádala silnou regionální identitu.

V roce 1887 byla va Bairradě založena praktická vinařská škola, aby podpořila lepší pěstitelské techniky. První ředitel této školy, Tavares da Silva, zavedl va kraji klasickou šampaňskou metodu na konci 19. století.

Bairrada může pro svá vína od roku 1979 používat ochrannou známku kontrolovaného původu DOC Bairrada. Vína, která se nekvalifikují do žádné kategorie, mohou být uvedena na trh jako víno regionální nebo krajové. Neznamená to nutně, že víno je horší, ale že určité požadavky nebyly splněny. Vinaři va Bairradě jsou pro svoji práci zapálení a zároveň až nezvykle pečliví.

Bairrada odvozuje svůj název od slova „barro“, které v portugalštině znamená jíl. Zdejší půda je skutečně téměř vždy jílovitá, obvykle smíchaná s vápencem nebo pískem. Oblast je uznávaná pro svá elegantní, ale prostá červená vína, která se téměř výlučně vyrábějí z hroznů odrůdy Baga. Nejlepší podmínky pro ni poskytují jílovito-vápencové půdy, na kterých se pěstují bohatší, koncentrovanější vína než na jílovito-písčitých půdách, kde se pěstují lehčí, rychleji zrající vína. Červená jednoodrůdová vína se velmi hodí k pečeným masům a k rybám, třeba k tresce s brambory ve slupce.

Produkce bílých vín je menší, zato jsou velice lahodná. Asi polovina bílých hroznů oblasti je z odrůdy Mária Gomez. V Bairradě se také vyrábí 60 % portugalských šumivých vín. Ta jsou va této oblasti hodně konzumována, protože typickým pokrmem je selátko, a toto víno se k němu velmi hodí. V oblasti se vyrábí i vynikající aguardente, což je čistý vinný destilát, používaný při tvorbě portského.

Madeira

Madeira je nevelký ostrov va Atlantickém oceánu. Leží tisíc km jižně od portugalských a 500 km západně od afrických břehů. Na to, jak je malý, délka činí 57 km a šířka jen 23 km, je tu množství přírodních krás. V zimě tu teplota neklesá pod 17 °C a v létě je zde málokdy více než 28 °C.

V době, kdy se odvážní dobyvatelé pokoušeli dostat směrem k budoucímu Novému světu, se z Madeiry a Porto Santo stávala významná místa využívaná k zastávce během plavby a doplnění zásob. Námořníci na dlouhé cesty si zde prý také plnili sudy, a tak někteří místní starousedlíci rádi s nadsázkou říkají, že jejich víno napomohlo slavným zámořským objevům.

S mořeplavectvím se pojí i původ metody výroby madeirského vína. Během plavby někteří námořníci tvrdili, že čím déle jsou na cestě, tím lépe víno chutná, a nakonec se skutečně potvrdilo, že když byly dřevěné sudy vystaveny dlouhodobějšímu sálání slunečních paprsků, víno získávalo velice jemné aroma. Začaly se tak budovat domy s dřevěnými střechami, va jejichž podkrovích se umísťovaly veliké kádě. Ty se během roku několikrát převalovaly a posouvaly, takže kromě slunečního tepla docházelo k simulování pohybu lodi.

Základní typy Madeiry se liší podle použitých odrůd. Sercial poskytuje bledé suché, lehké víno s jemnými kyselinami a velmi příjemnou vůní, verdelho má tmavší barvu než sercial, je méně suché a méně ohebné, ale má svůdnou vůni a chuť čerstvých hroznů, medu a nádech kouře. Z Bual se rodí plné, bohaté, sametově hebké a sladké víno, malvasia je nejsladší madeirské víno s velmi tmavou barvu, těžké, téměř sirupovité, s elegantní vůní a nesmírně plnou chutí.

Podle obsahu cukru rozlišujeme madeirská vína na čtyři základní typy. Monte seco je velmi suché, ideální jako aperitiv stejně tak jako special dry, finest dry a medium dry je středně suché víno, které lze servírovat také jako aperitiv, medium rich je středně sladké víno, které se skvěle hodí k modrým sýrům a desertům, full rich je sladké víno, které se pije jako samotný digestiv nebo ke kávě.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST
ŽánrDokument