Žíznivý svět
Slavný francouzský dokumentarista Yann Arthus-Bertrand zjistil, že mezi člověkem a vodou existuje zcela nečekané spojení. Dlouho si myslel, že spotřebuje nejvýš desítky litrů vody denně, než se dozvěděl, že ve skutečnosti je to téměř pět tisíc litrů a že pocházejí z celého světa. Jak je to možné? Je to voda, které je zapotřebí k vyrobení nebo vypěstování všeho, co konzumujeme. Zkuste si představit, že během výroby jednoho a půl litru minerální vody se spotřebují tři litry vody. Čtyřicet litrů na vypěstování jednoho salátu. Sto čtyřicet litrů na jeden šálek kávy. Sto osmdesát pět litrů na jeden kilogram rajčat. Tři sta třicet litrů na jeden bochník chleba. Devět set šedesát litrů na jeden litr vína. Tisíc litrů na jeden kilogram jablek. Jedenáct set litrů na jeden litr mléka. Devatenáct set litrů na kilogram těstovin. Tři tisíce čtyři sta litrů na kilogram rýže. Jedenáct tisíc litrů na jedny džínsy. Patnáct tisíc litrů na kilogram hovězího. Toto množství vody je zapotřebí na vypěstování krmiva pro hovězí dobytek. Čtyřčlenná evropská rodina takto spotřebuje sto čtyřicet tisíc litrů vody týdně. Toto množství by stačilo k naplnění plaveckého bazénu. Způsob jak žijeme, cestujeme a trávíme volný čas, to vše neustále zvyšuje naše nároky na vodu, jež rostou tak rychle, že dostupné přírodní zásoby vody leckdy nestačí. Přitom svět stále více trápí nedostatek vody. O tom přece někdo musel natočit filmové svědectví.