Jaroslav Sedláček – hlavní dramaturg Filmového centra ČT

Proč Česká televize podpořila film Líbánky?

Těch důvodů bylo několik. Jednak kvalitní scénář Petra Jarchovského, jednak jméno režiséra Honzy Hřebejka, který představuje absolutní českou špičku, a jednak silné a nadčasové téma příběhu. Taková kombinace kvality nás zajímá vždycky. Líbánky podle nás spadají do té linie jejich společných filmů, které se snaží odvážným způsobem vyslovovat k citlivým a bolavým problémům naší společnosti, tedy do kategorie filmů, jakými jsou Horem Pádem, Kawasakiho růže či Nevinnost.

A splnil film vaše očekávání?

Bezpochyby. Navíc se – pokolikáté už – potvrdilo, že Honza Hřebejk je výsostný herecký režisér, takže tak jako svého času širší divácké obci objevil talent Jaroslava Duška či Evy Holubové, tak Líbánkami určitě mnohým divákům objeví Stanislava Majera, po dlouhé době zase pořádného chlapáka českého filmu, či Jiřího Černého. To bereme jako velmi vítaný bonus.

Filmové centrum České televize funguje rok. Jak jste spokojeni se svojí činností a na jaké další vaše filmy se můžeme těšit?

Hodnotit sami sebe nebudeme, to fakt ne, to ať dělají jiní. Ale jak všichni víme, filmy jsou během na dlouhou trať, takže skutečné výsledky naší práce budou vidět později. Obecně se dá říct snad jen to, že za ten rok se o podporu České televize ucházelo necelých tři sta filmových projektů. To je neuvěřitelné číslo! Bohužel, kvalita drtivé většiny z nich je mizerná, nicméně Česká televize jako veřejnoprávní instituce musí posoudit a odpovědět každému z nich. To bere spoustu času a sil, ale je to nutné zlo, se kterým nelze asi nic moc dělat. O to důležitější je ale najít si dost času a hlavně energie na změnu toho, co nás trápí ještě víc a tím je minimum kvalitních scenáristů a zoufalý nedostatek dramaturgů.

Řada těch projektů, které do ČT přicházejí, sice není z nejlepších, ale mají v sobě něco tu více tu méně zajímavého či nosného. Je potřeba vybrat ty nejzajímavější, najít jim správného lékaře-dramaturga a dopřát jim čas. Ale i tak je potřeba počítat s tím, že ne každá látka si nakonec zaslouží být filmem pro kina a že vzhledem k nákladnosti tohoto druhu umění by si podporu měli zasloužit opravdu jen ti nejlepší z nejlepších.

Takže na jaké filmy ČT se teď můžeme těšit?

Podzim bude hodně nabitý. Odstartují to koncem srpna Líbánky, následovat bude hodně zajímavá novinka Jitky Rudolfové Rozkoš, adaptace literární předlohy Arnošta Lustiga Colette, kterou natočil režisér Milan Cieslar s Jirkou Mádlem v hlavní roli, velké ambice mají mezinárodně hvězdně obsazení Klauni režiséra Viktora Tauše s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem v hlavních rolích, emocemi zacloumat by měla Křídla Vánoc Karin Babinské, velmi působivý je film režiséra Zdeňka Tyce Jako nikdy, hvězdnou sestavou a hodně neobvyklým žánrem se chlubí Všiváci Romana Kašparovského atd. atd. Zkrátka a dobře, divákům doporučuji strávit podzim v kině, věřím, že to bude stát za to.