Svatí Konstantin (Cyril) a Metoděj byli dva byzantští bratři, narození v 9. století, kteří se stali významnými křesťanskými misionáři. Jejich mise ovlivnila kulturní rozvoj všech křesťanských národů, za což jim náleží titul Apoštolové Slovanů. Stáli u zrodu Hlaholice, první slovanské abecedy užité k překladu Starého zákona, a v pravoslavné církvi jsou uctíváni jako svatí s titulem „Rovni apoštolům“.

V roce 2013 si bude celá křesťanská Evropa připomínat 1150. výročí jejich odkazu. K této významné události vzniká hraná dokumentární série (tzv. doku-drama), která si klade nemalý cíl – zmapovat jejich život a dílo. Unikátnost a význam tohoto projektu nespočívá jen v samotném zpracování, které je co rozsahu a formátu v ČR zcela ojedinělé, ale především ve spolupráci mezi katolickou a pravoslavnou církví, která je z hlediska historického a ekumenického zcela zásadní a v dřívějších dobách jen těžko představitelná.

Příběh z 9. století ve strhujících obrazech líčí počátky šíření křesťanství na Moravě a v našich zemích. Hlavními postavami hraného docu-dramatu a filmu jsou věrozvěsti Konstantin (později známý jako Cyril) a jeho bratr Metoděj. Děj seriálu sleduje významný úsek našich dějin mezi lety 826 až 885.

Seriálová znělka

Seriálová znělka