Různé

Žitný chléb

700g hladké pšeničné mouky
175g chlebové žitné mouky
13g kvasu (chlebová kultura)
35g kvasnic
600ml vody
1 lžíce kmínu
1 lžíce soli

Kvásek

Kvasnice nasypeme do 1/3 vlažné vody a necháme 5 minut stát. Pak promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme trochu mouky a vypracujeme řídké těstíčko, které necháme tak 10 až 20 minut nakynout.

Těsto

Mouku promícháme se solí a přidáme zbytek ingrediencí a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout asi 1 a 1/2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Vytvoříme bochánky, které necháme cca 30 minut kynout (můžeme použít speciální ošatky). Z ošatek těsto vyklopíme na plechy a pečeme ve vyhřáté troubě s miskou vody 10 minut na 100 °C. Poté vodu vyjmeme, troubu přepneme na 200 °C a pečeme dalších cca 25 minut. Po vytažení chleba potřeme vodou a necháme vychladnout.

Další recepty Celý díl