Ryby a mořské plody
Matelota z kapra

V naší kuchyni uvítáme Richarda Tesaříka. Rozhodl se prozradit recept na speciálně upraveného kapra.
* 25. 12. 1945
kapr
máslo
žampiony
slivovice
bílé víno
cibule
rozmarýn
bobkový list
pepř
jíška
smetana
sůl
Filet kapra nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, na něj přidáme očištěné žampiony, posolíme a orestujeme. Na druhé pánvi rozpustíme také máslo a opékáme na něm kousky kapra. Zalijeme slivovicí a ihned zapálíme, aby se ryba flambovala. Až alkohol vyhoří, podlijeme kapra bílým vínem. Přidáme cibuli, bylinky a necháme chvíli podusit. Poté omáčku scedíme a zahustíme jíškou a přidáme do ní opečené žampiony, stáhneme plamen a zalijeme smetanou. Podáváme s pečivem.