Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:15 -Krásný a příjemný den, milí televizní přátelé!
00:00:19 Máme tu duben a to je na zahradě práce až nad hlavu.
00:00:23 Čas primulí už máme pomalu za sebou,
00:00:27 takže se můžeme připravit k výsevu ředkviček,
00:00:31 cibule, kopru a mrkve.
00:00:33 Neměli bychom ani zapomenout na jarní postřiky proti škůdcům.
00:00:39 A co jsme pro vás na dnešní den přichystali?
00:00:43 Hostem našeho pořadu bude pan Ing. Šindelář.
00:00:47 V naší listárně zodpovíme dotaz naší divačky ohledně vinné révy.
00:00:54 Jak je užitečný netopýří trus nám poví pan Ing. Stýblo.
00:01:01 A něco dobrého si uvaříme.
00:01:05 Můžeme začít.
00:01:13 Je to hrozný, ale chřipka se nám pořád vrací,
00:01:17 proto jsem si zavolala pana Šindeláře.
00:01:21 Říká se, že křen je proti chřipce. Je to pravda?
00:01:26 Ono se říká tolika věcí, že já už jdu za odborníkem.
00:01:30 -Samozřejmě křen je takové antibiotikum přírodní
00:01:35 a každej, kdo si vyrejpne křen na zahrádce, tak ví,
00:01:38 že tím než jej oloupe, než jej začne koštovat,
00:01:42 tak v podstatě začne brečet, jako šíleně smutná princezna.
00:01:45 Jenom si stačí trošku čuchnout.
00:01:48 Už ta vůně křenu nám dutiny prožene tak,
00:01:52 že ty bacily to zničí.
-No jo, pane inženýre,
00:01:57 já jsem si sama chtěla zasadit křen, nepovedlo se.
00:02:02 Asi jsem udělala někde chybu.
00:02:05 -On křen chce hodně vláhy a hodně živin
00:02:08 a proto dřív jej lidi měli vždycky u hnojiště na dvoře,
00:02:12 nebo když ještě měli latrínu, tak kousek od latríny
00:02:16 a tam se křenu daří.
00:02:18 -Čili ne na hnojišti.
-Ne na hnojišti, ale kousek vedle.
00:02:23 Křen je taková úžasná bylinka zapomenutá.
00:02:26 On dělá listy, které jsou i metr dlouhý
00:02:29 a když pak vykvete, on kvete krásně bíle,
00:02:32 tak on kvete třeba i ve dvou metrech.
00:02:35 On je schopen být větší než člověk.
-To nevím vůbec, to jsem neviděla.
00:02:40 A je taky divokej křen?
00:02:42 -On křen je selský, on spíš zplaňuje. -Jo.
00:02:46 -Dřív za první republiky, za Rakouska-Uherska se pěstoval.
00:02:51 Dokonce u Kolína byly vyhlášený oblasti,
00:02:55 kde se pěstoval ten nejlepší křen.
-A čím to bylo?
00:02:59 -Tam je ideální taková lehčí půda,
00:03:02 tak nám narostou takové rovné dlouhé kořeny,
00:03:06 které pak se dobře...
-Tlustší, že jo? -Tlustší.
00:03:11 Takový ty, co se kupujou, ony jsou v igelitu balený
00:03:14 a ony jak jsou starší a tou přepravou už nemají to aroma.
00:03:19 Když si křen vyrejpneme přímo ze země
00:03:22 a hned jej nastrouháme, tak je to úplně něco jiného.
00:03:26 -A teď tohleto jste sebral kde?
-To jsem vyrejp u nás na zahrádce.
00:03:31 Já jsem vyrejp takhle celej keř.
-Tak musíme požádat někde,
00:03:37 aby nám vyrejp celej ten keř.
-Ale on roste různě na smetištích.
00:03:42 Teď jej těžko najdeme, protože ze země koukaj jen špičičky lístků,
00:03:47 ale během léta jsou to takové dlouhé tmavozelené listy.
00:03:51 -To si najdeme?
-To se pak najde.
00:03:54 Pak stačí i tady ty slabé kořeny klidně uloupnout.
00:03:59 Tak se to i správně pěstuje, že ten kořen zasadíme do země.
00:04:04 On tady nám začne během léta růst a ten slabej kořen zesílí,
00:04:10 takže bude ještě silnější než tady ten,
00:04:13 tak se nám dobře nastrouhá a do toho jídla přidá. -Ano.
00:04:18 Tak to zkusíme. Tady sice nemáme to ideální místo.
00:04:22 -Ideální není.
00:04:24 Dneska na zahrádce latrínu, ten hnůj málokdo má.
00:04:29 Většina lidí má ale kompostér, tam kde založí kompost,
00:04:33 tak když tam křen zasadí,
00:04:36 tak z toho kompostu se uvolňujou živiny a i vláha,
00:04:39 takže tam nám křen poroste velmi dobře.
00:04:42 -Tak to uděláme, počkejte.
00:04:46 -On ten křen, že právě roste spíš na smetišti,
00:04:51 tak stačí jenom takhle...
-Jenom takhle malinko?
00:04:55 -Jenom takhle zakrejt a on už si to místo najde.
00:05:00 -A teď si to pamatovat, že jo?
-To on se tu objeví.
00:05:04 -On se tu přihlásí.
-Ještě k tomu taková pomůcka.
00:05:08 Křenu se daří, kde je hodně živin a tam se daří i kopřivám.
00:05:13 Kde nám na zahradě rostou kopřivy, tak k těm kopřivám,
00:05:17 když zasadíme křen, tak tam poroste taky.
00:05:20 -To si ho potom, když ho máte, tak si ho nastrouháte a s čím?
00:05:25 -Samozřejmě stačí křen nastrouhat a čuchnout si k tomu,
00:05:29 ale když si dáme kousek ovaru a s tím sníme křen,
00:05:33 tak to nám pomůže.
00:05:35 V lidovém léčitelství je úžasnej přípravek,
00:05:38 kdy nastrouháme lžíci křenu a k tomu přidáme lžíci medu.
00:05:42 -To je jako s cibulí, ne?
-Je to podobný s cibulí.
00:05:46 V medu křen rozmícháme a když cítíme,
00:05:49 že by na nás šla chřipka, tak po lžičce si dáme trošku,
00:05:53 nebo jak se dělá cibule, tak křen můžeme nakrájet na plátky,
00:05:58 nebo na další kousky a prosypat ho cukrem
00:06:02 a on pustí šťávu a tu pak po lžičkách užíváme.
00:06:06 -Tak se do toho pustíme.
00:06:09 -Jinak jsem tady právě přines, aby se lidi nebáli,
00:06:12 že i takovej kousek křenu s tou špičkou,
00:06:16 že když ho dáme do vody, ale i do země rovnou zasadíme,
00:06:21 tak on začne takhle pouštět kořínky.
-To je hezký, to se mi líbí.
00:06:25 A musí to mít to zelený trošku?
00:06:28 -Když to má to zelený, tak to pak roste rychlejc.
00:06:31 Když tam není to zelený,
00:06:34 tak ono se tady objeví z toho spícího pupenu a obrazí to.
00:06:38 Takovej křen tady u nás rostl všude
00:06:42 a naši předkové ho měli jako životabudič
00:06:46 podobně jako ženšen v Asii.
-Tak vidíte to.
00:06:50 Tak pozor! I ženšen!
00:06:57 Do naší listárny přišel dotaz od paní Ivany Brabcové.
00:07:02 Cituji: na své chaloupce mám vinnou révu,
00:07:06 ale jedna hlava mi dělá problém.
00:07:10 Vykvete, ale pak všechny květy shodí a žádné víno neurodí.
00:07:16 Zajímalo by mě proč?
00:07:18 O odpověď jsem požádala paní Vladimíru Egertovou,
00:07:23 vedoucí vinice botanické zahrady v Tróji.
00:07:27 -Nejspíš se bude jednat o nedostatek boru.
00:07:30 Je divné, že by to měla jen jedna.
00:07:33 Je možné, že je to rostlina, která je citlivá na obsah boru.
00:07:37 Potom by to mohlo být, že je citlivá na odkvetení.
00:07:40 Při odkvétání dojde k nějakému mrazíku,
00:07:43 nebo přílišný vítr a může se stát tohleto.
00:07:46 Ještě by to mohlo být nevhodným zvolením odrůdy.
00:07:49 V tom případě bych ji obětovala a nahradila nějakým řízkem,
00:07:52 který má paní vedle hned a tím bude situace snad vyřešena.
00:08:00 -A teď je čas na babiččiny rady.
00:08:04 Když do rýže při vaření přidáte lžičku citrónové šťávy, neslepí se.
00:08:10 Guláš v němž je hodně cibule má nasládlou chuť.
00:08:15 Tento problém odstraní stroužek rozmačkaného česneku.
00:08:21 A 3. rada, ementál snadno a dokonale usmažíte,
00:08:26 když jej před obalením vložíte na chvilku do mrazáku,
00:08:32 pak se na pánvi nerozteče.
00:08:41 Pan inženýr Stýblo ze Svazu ochránců přírody
00:08:46 mi přines... ...počkejte, co to je?
00:08:50 To smrdí, promiňte.
-To je příroda.
00:08:57 Někdy nám ta příroda trochu smrdí. Tohle je guáno.
00:09:01 Nedávno jsme si povídali o tom, jak chráníme netopýry.
00:09:06 Co všechno je potřeba, aby přežívali netopýři.
00:09:14 A tohle je trus.
-No proto.
00:09:17 -My ten trus využíváme k ochraně netopýrů. -Ne?
00:09:20 -No, protože trus je vynikající výživná látka pro rostliny.
00:09:26 On má ideální kombinaci živin,
00:09:30 zároveň působí proti některým parazitům rostlin.
00:09:33 Například proti háďátkům.
-To snad není pravda.
00:09:37 -A přitom to je hmyz, který netopýři nachytaj
00:09:40 a který jim projde trávícím ústrojím.
00:09:43 Takhle to vypadá...
-Je to suchý.
00:09:46 -Je to suchý. My to sbíráme na půdách.
00:09:49 Oni netopýři ho hodně často, ne hodně často,
00:09:53 občas mají svoje kolonie na půdách domů, kostelů, nebo škol.
00:09:58 Tam visí třeba hrozen 500 netopýrů.
00:10:05 Jsou to samice, který maj mláďata a kadí.
00:10:08 -Do jednoho místa, ne?
-Většinou jsou pohromadě,
00:10:12 takže se tam objeví taková veliká hromada.
00:10:15 My máme spočítaný, že takových 6 samic za to léto,
00:10:20 ty pak zmizí zase do jiných míst na zimu,
00:10:24 tak za to léto udělá kilogram tady toho guána.
00:10:28 -To je dobře to říkat, protože asi každej to vyhodí.
00:10:32 -To je škoda. To je obrovská škoda,
00:10:35 protože to je opravdu vynikající přírodní hnojivo.
00:10:38 -A jak to používat?
-Ale bacha!
00:10:42 Ale bacha, protože ono je hodně silný.
00:10:45 Je tam hodně dusíku, fosforu, takže se to musí hodně ředit.
00:10:49 Ideální je polévková lžíce do litru vody.
00:10:53 -Tohohle trusu?
-Tohohle trusu.
00:10:56 Úplně ideální je nechat to pak týden odstát,
00:10:59 ale nedoporučuju doma.
-Jo. -Na zahradě, jo.
00:11:02 A potom ještě ředit. Nalejt do 10 litrů třeba 2 dcl.
00:11:08 -Polívkovou lžíci.
-2 dcl z toho výluhu.
00:11:12 Z toho čaje. Angličani tomu říkaj netopýří čaj.
00:11:16 -A potom zalejt?
-Potom se s tím normálně zalejvá.
00:11:21 Můžou se s tím zalejvat doma rostlinky i na zahrádce.
00:11:26 Je možný trus smíchat i s kompostem bez louhování, ale opatrně.
00:11:32 Hodně míchat!
-Tak zdravý to asi je, že jo?
00:11:36 -Pro ty rostliny je to úplně ideální.
00:11:39 -Vy jste říkal, pane inženýre,
00:11:42 že je to takovej poklad pro zahrádkáře.
00:11:45 Ale jak to pomáhá...? Vy jste říkal netopýrům?
00:11:50 Jako že vyměšujou?
-Víte co, dvěma způsoby.
00:11:53 Jednak posilujeme dobré vztahy majitelů domů s netopýry tím,
00:11:57 že za ty netopýry všechno uklidíme a jednak se snažíme zahrádkářům,
00:12:04 nadšencům přes kytičky vyjít vstříc,
00:12:07 takže jim zase distribuujeme zpátky trus a oni ho využívají.
00:12:11 A to je skutečně významná pomoc pro ty netopýry.
00:12:16 Ono je málo míst,
00:12:18 kde nám ještě přežívají v takovém množství na těch půdách.
00:12:22 Proto chceme, aby tam mohli žít.
00:12:25 -Až to budu chtít vyzkoušet, tak přijdu za vámi. -Přijďte.
00:12:29 -Do Svazu ochránců přírody.
-Přesně tak.
00:12:32 Český svaz ochránců přírody a my nejen vám,
00:12:35 ale každému poradíme jak na to. -Tak jo.
00:12:43 S panem Kamilem Drábem ze společnosti AkzoNobel,
00:12:48 který už tady samozřejmě byl, si vždycky povídáme o barvách.
00:12:53 Tak jaké jsou nové trendy?
-Dobrý den.
00:12:58 Z loňska známe...
-Tohle znám, ano.
00:13:02 -To je Luxor Dekor, kterej jsme uvedli na trh loňský rok.
00:13:07 Je to polokrycí lazura vodová, takže je šetrnější pro ekologii
00:13:13 a samozřejmě i pro zdraví.
00:13:15 Tenhle výrobek se nám hodně osvědčil,
00:13:19 takže pokračujeme v nastoleným trendu.
00:13:22 Jak jsem říkal, je to polokrycí lazura,
00:13:25 takže někteří zákazníci, nebo lidi, kteří rádi natíraj,
00:13:29 tak si našli oblíbený odstín právě v ty vodou ředitelný barvě.
00:13:34 -To je právě příjemný, že je to vodou ředitelný,
00:13:39 že si k tomu nemusí člověk už nic kupovat. -Přesně tak.
00:13:44 A teď přichází na trh novinka, která je Luxor Aqua,
00:13:48 protože Luxor měl zatím jen rozpouštědlové barvy,
00:13:52 co se týká lazur. Tak teď přichází novinka,
00:13:56 jak jsem říkal vodou ředitelná barva
00:13:59 která má dva odstíny, protože samozřejmě reagujeme na to,
00:14:03 co trh žádá.
-Na trh.
00:14:06 -Je tam obrovská výhoda toho, že tenhle výrobek se dá natírat,
00:14:11 třeba když budete chtít něco natírat vevnitř,
00:14:15 tak tam, když natíráte...
-Jde to? -Jde to.
00:14:18 Když natíráte nějakou rozpouštědlovou barvou,
00:14:21 tak je tam problém s tím, že to zapáchá. -No právě.
00:14:25 -A není to zrovna ideální pro to zdraví.
00:14:27 Tak u těhletěch vodovejch barev je výhoda, že to nezapáchá.
00:14:31 -Čili je to ekologický.
-Je to ekologický.
00:14:34 -A ne jenom venkovní.
00:14:36 -Ne jenom venkovní. Dá se to použít i vevnitř.
00:14:39 -A móda vyloženě barevná, jakou byste doporučoval,
00:14:43 nebo která se nejvíc líbí zákazníkům?
00:14:46 -Tak třeba tady z toho Luxoru Dekoru vychází,
00:14:50 že byly trendy takový ty šedý odstíny,
00:14:53 který se používaly, takže v těhlech lazurách...
00:14:57 -Ty jsou takový teplý, to mně se strašně líbí.
00:15:00 -V těch lazurách pokračujeme, tam je takový nádech ty šedivý,
00:15:05 šedý dub přímo.
00:15:07 Ale jsou tam i klasický odstíny od palisandru přes teak
00:15:11 a oregonský pinie, který jsou hodně žádaný na trhu.
00:15:15 -A roztírá se to lehce? Může to dělat i ženská?
00:15:20 -Může to dělat úplně každej.
-A jako laik? -Přesně tak.
00:15:24 Úplně každej bez problémů.
00:15:27 Je to jednoduchá barva, co se týká jakoby na zpracování.
00:15:30 Je to vlastně hobby záležitost. Tak kdokoliv, kdo se...
00:15:34 -Jenom dobrej štětec
00:15:36 a doporučoval byste takovej ten plochej, nebo ten tlustej?
00:15:40 To je jedno?
00:15:42 -Když přijdete na prodejnu oni vám velice rádi poradí. -Jo.
00:15:46 -Na to jsou odborníci.
00:15:48 Samozřejmě každému vyhovuje něco jinýho.
00:15:50 Tak je to potom individuální a přímo tam se domluvit.
00:15:54 -A vy tady máte ještě celou škálu barev
00:15:56 a ty nejsou tak lesklý, že jo?
-To je další věc.
00:16:00 Pokračujeme v tom trendu vodových barev.
00:16:02 Tady máme materiál, který se jmenuje
00:16:05 Dulux rapid drive aqua. Je to záležitost taková,
00:16:09 že ne všichni chtějí natírat buď takhle polokrycí lazurou,
00:16:13 nebo takhle klasickou lazurou, ale chtějí mít úplně krycí.
00:16:17 -To je když přes něco, jo?
00:16:19 -Třeba krásnej bílej stůl do kuchyně.
00:16:22 -No vidíte a to jde dovnitř.
-To jde dovnitř i naven
00:16:25 a navíc to jde i na kov. A výhoda u toho kovu je,
00:16:28 že to strašně rychle schne,
00:16:30 takže během půl hodiny je to na dotek suchý
00:16:33 a přetírat to můžete za 4 hodiny.
00:16:35 Vy si můžete v klidu někam odskočit během sobotního odpoledne
00:16:39 a za 4 hodiny se vrátit, třeba když upečete koláč.
00:16:43 -To je pravda, já ráda peču. Tak to je pro mě vyloženě ideální.
00:16:47 -Uděláte druhej nátěr a v 6 hodin je to hotový.
00:16:50 -Já vám děkuju.
00:16:56 Pan Jiří Ostřanský nám teď přiblíží princip zdravého stravování
00:17:03 podle Antonie Mačingové.
00:17:06 My už jsme jednou o tom mluvili ve studiu.
00:17:10 Teď si to ukážeme v praxi.
00:17:12 Já bych ráda řekla, že jsem to zkusila.
00:17:16 To je taková jako krabičková dieta, že jo? -Ano.
00:17:20 -A já jsem to zkusila a to by mohlo diváky zajímat,
00:17:24 poněvadž dámy mají s tím potíže, je to výborný na peristaltiku.
00:17:30 -Ano, to je pravda. -Že jo?
-Přesně tak.
00:17:33 -To teda musím ze zkušenosti říct, a potom bych řekla,
00:17:37 že je to dobrý pro lidi, kteří jsou sami.
00:17:40 Vařit pro sebe každej den, to umažete akorát kastrůlky,
00:17:46 anebo to jíte tejden.
-Přesně tak. -To nejde.
00:17:50 Tak já ráda se ještě přiučím, co teda...
00:17:54 A člověk si to taky může udělat sám.
-Určitě. -Že jo? -Ano.
00:17:58 -Tak jo, tak se do toho pustíme. Tak já jsem zvědavá.
00:18:01 Pane Ostřanský, co k tomu potřebujeme?
00:18:04 Co budeme hlavně dělat?
00:18:06 -Dneska budeme dělat polívku z dýně.
00:18:08 -Z máslové? -Z máslové.
-Hokaido?
00:18:11 -Můžeme použít oboje, ale pro dnešek je tady máslová.
00:18:14 Máslo rozpustíme.
-Vy dáváte másla míň, to je vidět.
00:18:18 Já bych to tam dala celý, ale...
-Klid. Dáme víc.
00:18:23 -Dělejte to přesně podle toho. Člověk se potom cejtí líp.
00:18:28 Takovej lehčí.
-Přesně tak.
00:18:31 -Potom budeme potřebovat co?
-Cibulku.
00:18:35 Tu orestujeme.
00:18:42 Orestujeme cibulku a přidáme do toho zázvor, pepř
00:18:46 a himálajskou sůl.
-A proč himálajskou?
00:18:54 Ta je jako...?
-Je zdravější.
00:18:56 Doporučuje se víc používá než obyčejnou.
00:19:00 Pak ještě mořskou sůl, ta se taky doporučuje.
00:19:04 -Už se to začne dělat, tak já tam vrznu zázvor.
00:19:10 -Teď tam zarestujeme dýně.
-Všechnu? -Všechnu.
00:19:15 Taky jenom opravdu chvilku.
-Jo, aby zvadla taky. -Tak.
00:19:24 -Pak to dáme vařit?
-Pak to dáme hned vařit.
00:19:32 -Tak zase počkáme.
-Chviličku.
00:19:35 -A teď to dáme do hrnce a zalejeme vodou. -Přesně tak.
00:19:45 -Zhruba centimetr nad dýni.
00:19:51 -Myslím, že stačí.
-A nic víc teď?
00:19:55 Co bobkový list?
-Bobkový list tam je.
00:19:59 -Vy jste to zapomněl.
00:20:03 Bobkový list kolik?
-Klidně tři.
00:20:10 -Tak, já to takhle tam ponořím a teď to necháme vařit.
00:20:17 Polívečku máme hotovou uvařenou a teď ji musíme rozmixovat.
00:20:23 Ale tenhle přístroj si musíte vzít vy.
00:20:42 Tak, a teď myslím, přichází na řadu smetánka.
00:20:48 Že jo? Tak! Lžičku máte támhle.
00:20:55 -Zamícháme.
00:20:58 -Takhle to tam posypeme. Tohle dáme stranou.
00:21:04 My dva se přitulíme k sobě a popřejeme divákům dobrou chuť!
00:21:09 -Dobrou chuť!
00:21:38 -A je načase, abychom zahájili naše soutěžení.
00:21:41 Posledně jsem se ptala:
00:21:55 Správná odpověď.
00:21:58 Jména výherců už teď vidíte na svých obrazovkách.
00:22:03 Najdete je i na webových stránkách našeho pořadu. Gratulujeme.
00:22:12 Teď už jistě čekáte na novou soutěžní otázku.
00:22:17 Nejdříve se ale podíváme, jaká cena vás čeká,
00:22:21 pokud správně odpovíte a budete vylosováni.
00:22:25 Je to sada barev od společnosti AkzoNobel.
00:22:29 Tady je nová otázka.
00:22:42 Své odpovědi nám pošlete do týdne.
00:23:00 To je pro dnešek už všechno.
00:23:02 A na závěr pořadu ještě jeden roztomilý citát od neznámého autora.
00:23:09 Kdyby žena hledala ideálního muže, stráví celý svůj život v čekárně.
00:23:18 Přeji vám příjemně strávený víkend
00:23:21 a na setkání s vámi se těší vaše Jiřina.
00:23:25 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2019
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 2