Jiřina Bohdalová v půlhodince inspirací a zajímavostí pro volný čas
00:00:15 -Přeji vám krásný den, vážení a milí přátelé!
00:00:20 Jsme na začátku února,
00:00:22 měsíce zimy a prodlužujících se dní.
00:00:25 Nejznámější pranostiku pro tento týden jistě dobře znáte.
00:00:30 Únor bílý, pole sílí.
00:00:33 Ta méně známá říká: "Když záhy sníh dřív taje, dlouho neroztaje."
00:00:41 No tak uvidíme, jak nás příroda překvapí.
00:00:45 A my se dnes podíváme, co jsme pro vás připravili.
00:00:48 Jak udržet vánoční hvězdu i po další období
00:00:53 nám poradí pan Čuba.
00:00:56 Hostem pořadu bude pan Ing. Beran.
00:00:59 Jak pečovat v zimním období o srst psů nám poví MVDr. Hanke.
00:01:05 A Standa Hložek nám upeče netradiční pokrm.
00:01:10 Náš čas začal.
00:01:19 Pan Ing. Beran mi v prosinci slíbil, že mi v únoru ukáže,
00:01:25 jak odebrat rouby jabloní. A je únor a vy ty rouby tady máte.
00:01:33 Tak jak na to?
00:01:35 -Skutečně na ty rouby je nejvyšší čas v únoru na jejich odběr.
00:01:41 Je potřeba na stromu vybrat správné...
00:01:45 -Tohle je jabloň?
-Tohle je jabloň, hrušeň.
00:01:49 Ideálně se odebírají tehdy, když je ten strom spící,
00:01:52 tedy v zimě. Když je ve vegetačním klidu.
00:01:56 Tam je potom důležité vlastně to,
00:01:58 abychom vybrali ty správné pruty.
00:02:00 Takže zpravidla jsou to jednoleté výhony.
00:02:03 To, co třeba tady je vidět, jeden rok, druhý rok.
00:02:07 -Takhle já to poznám, jo?
-Takhle je to znát.
00:02:11 Je v podstatě ideální si ten jednoletý výhon ustřihnout
00:02:15 a to je ten roub.
-To je ten roub?
00:02:18 -Tady je třeba delší. Je to zase jeden rok, co rostlo.
00:02:23 Takhle.
-A zase tohleto.
00:02:26 -To jsou na těch jednoletých výhonech, na koncích těch větví,
00:02:31 jsou pupeny, na kterých rostou větvičky.
00:02:36 Tam nejsou květní pupeny. To je důležité.
00:02:39 Toho roku potřebujeme, aby nám rostl strom, ta větev
00:02:44 a nikoliv, aby nám kvetl.
00:02:46 Tak proto se to stříhá takto z těch jednoletých výhonů,
00:02:50 jako tak, aby nám z toho rostl nový strom po tom naroubování.
00:02:54 A to je důležité. Důležité také je,
00:02:58 aby ty rouby pocházely pokud možno ze zdravých stromů,
00:03:02 kde tedy víme, jaké ovoce strom dává,
00:03:05 případně jaká je to odrůda.
00:03:08 Případně, že vím, že jsou to dobrá jabka,
00:03:11 že je to stará odrůda, kterou už nemůžeme jinak získat,
00:03:14 třeba od souseda.
00:03:16 Soused má dobrá jablíčka...
-...tak si mu řekneme.
00:03:20 -Tak si mu řekneme, že si odebereme roub, pár proutků.
00:03:23 Tomu stromu to nic neudělá. Vlastně v ten moment máte materiál,
00:03:28 který je možno rozmnožit potom dál tím roubováním.
00:03:31 -A teď jak ještě?
00:03:33 -Důležité ještě, co bych si ještě vzpomněl,
00:03:36 je ty větvičky odebírat z těch koncových výhonů
00:03:41 co jsou nejvýše, co nejvýše dosáhnu.
00:03:44 Ty, co rostou nahoru, tak ty maj v sobě nejvíce látek,
00:03:50 které podporují růst tzv. fytohormonů.
00:03:53 -Čili na žebřík.
-Opatrně v zimě.
00:03:56 V každém případě by se to mělo dělat
00:03:59 za bezmrazého počasí, ten odběr.
00:04:02 Pak je potřeba je nějakým způsobem uskladnit do doby,
00:04:06 než budeme roubovat, protože roubujeme tehdy,
00:04:09 když ty stromy spí. Ten únor je ideální,
00:04:12 ale může se už po Novém roce, pokud je bezmrazý den,
00:04:15 tak rouby se mohou nastřihat.
00:04:18 Spíš je to problém s uskladněním dlouhodobějším.
00:04:21 -Kde to uskladnit?
-Kde to uskladnit?
00:04:24 Na vesnicích v zimě byl ideální sklep,
00:04:28 kde se skladovaly brambory. Studený.
00:04:32 -Já tam mám i studánku takovou.
-Tak to je ideální.
00:04:36 Stačí zapíchnout, svázat to provázkem ty rouby
00:04:41 a zapíchnout do vlhkého písku.
-Do vlhkýho písku.
00:04:45 -A nechat to v tom sklepě.
-Jo.
00:04:48 -Naprosto ideální. Tam to vydrží do doby roubování.
00:04:51 Dá se to třeba udělat i, kdo nemá sklep, tak do ledničky.
00:04:55 Omotá se vatou, mikrotenem, spodek těch roubů,
00:04:58 vršek aby koukal.
00:05:00 Ten spodek se při roubování odřízne a ten je znehodnocen.
00:05:04 Chce to uskladnit v chladu.
00:05:07 -No jo, ale teď když to budu mít takhle?
00:05:10 To se ptám třeba jako velikej laik,
00:05:13 ale když to budu mít třeba takhle dlouhý,
00:05:15 tak do ledničky se mi to nevejde. Můžu to střihnout?
00:05:19 -Klidně. Není problém.
-Klidně.
00:05:22 -Jde o to, abychom měli dost materiálů,
00:05:25 abychom byli potom schopni ty rouby z toho nadělat.
00:05:28 Na ten jeden roub potom stačí 3 očka.
00:05:30 To je bohatě dost.
00:05:32 Dá se to zkrátit tak, aby se to vešlo do ledničky.
00:05:35 -To je výborný.
00:05:41 Navštívili jsme Střední odbornou školu na Jarově v Praze.
00:05:45 Mne by zajímalo, jak se postarat o vánoční hvězdu,
00:05:50 aby nám vydržela co nejdéle a dělala nám radost.
00:05:55 O odpověď jsem požádala pana Jaroslava Čubu.
00:05:59 -Vánoční hvězda vyžaduje poměrně specifické podmínky.
00:06:03 Tzn. když o ni pečujeme dobře v době, kdy užíváme její krásy
00:06:09 a máme ji na dekoraci, tak potom ji můžeme regenerovat
00:06:15 pro další použití v následném roce.
00:06:22 Taková krásná hvězda časem odkvete,
00:06:25 většinou někdy v únoru, nebo v březnu.
00:06:28 Pokud jí neprovedeme něco dřív.
00:06:31 Zbude nám z ní rostlina, která je víceméně odkvetlá.
00:06:37 Ty listeny barevné krásné jsou opadané.
00:06:42 Zůstávají tam jenom vlastní květy,
00:06:46 což jsou takové ty štětičky tady na tom konci.
00:06:50 Je potřeba někdy během března, dubna, rostlinu ošetřit tak,
00:06:56 abychom ji mohli pěstovat dál. V první řadě ji musíme sestřihnout.
00:07:02 Zakrátit terminální výhon.
00:07:07 Čím více to zakrátíme, tím delší a bohatší větve
00:07:12 nám na té rostlině v příštím roce vyrostou.
00:07:18 Nesmíme se bát to zakrátit.
00:07:21 Ale nejprve zakrátíme tady ten obrost,
00:07:25 který je na tom spodku většinou a můžeme ho tam ponechat.
00:07:31 Ale ten hlavní výhon, kterej tady na té rostlině je,
00:07:35 tak zakrátíme minimálně o polovinu.
00:07:39 Pak rostlinu přesadíme do substrátu, který je na pokojové květiny
00:07:45 a pečujeme o ni stejně, jako o tu dospělou rostlinu,
00:07:51 kterou jsme měli.
00:07:53 Vyžaduje dostatek světla, tepla a je poměrně náročná na živiny,
00:08:02 tak minimálně 1x za 14 dnů hnojíme nějakým plným hnojivem.
00:08:10 Jak jsem říkal, vyžaduje dostatek světla,
00:08:13 co nejblíže k oknu, ale nevyhojuje jí přímé slunce.
00:08:17 Tak můžeme ji dát do blízkosti okna a v pokojové teplotě,
00:08:24 teploty nad 20 stupňů Celsia,
00:08:28 protože nižší teploty pro ni nejsou vhodné.
00:08:33 Při přesazení ji dáváme do většího květináče,
00:08:36 ale nesmí být zase až tak moc velký. Maximálně o jeden až 2 cm větší.
00:08:43 Po roce bude vypadat rostlina asi takto.
00:08:47 Bude mít více výhonů, protože se rozvětví
00:08:52 a bude mít více menších květů. Nebude mít tak bohatou násadu,
00:08:56 ale myslím, že jako dekorativní rostlina nám bude vyhovovat.
00:09:07 Teď tu mám pro vás dvě osvědčené rady.
00:09:11 Používáte při vaření sušené houby?
00:09:14 Pak je před použitím krátce povařte v mléce.
00:09:18 Budou jemnější a lépe stravitelné. Za 2.) také vám vadí,
00:09:24 že po umytí cítíte z nožů nepříliš libou vůni cibule nebo česneku?
00:09:31 Pokrájejte nožem syrovou mrkev
00:09:35 a nebo čepel mrkví protáhněte jako při broušení.
00:09:41 Nože budou bez zápachu a navíc ještě ostřejší.
00:09:52 Jsem u pana MVDr. Hankeho, přivedla jsem opět Žofinku
00:09:59 a ráda bych se zeptala něco o srsti.
00:10:03 Ona to má takový bych řekla, takový smutný, že jo?
00:10:10 -Ano. Existuje několik typů srsti.
00:10:13 V podstatě se srst rozděluje na dlouhosrstý plemena,
00:10:17 krátkosrstý plemena a drsnosrstý plemena.
00:10:21 -To je drsnosrstý.
00:10:23 -Mezi drsnosrstý plemena patří Žofka.
00:10:26 To je typický představitel drsnosrstýho plemene.
00:10:31 Rozdíl je v tom, že drsnosrstý plemeno má delší srst,
00:10:36 která se označuje jako krycí, říká se tomu také pesíky.
00:10:40 Má ji delší a drsnější.
00:10:43 Z toho se odvíjí i nějaká úprava srsti.
00:10:47 Každý plemeno má specifickou úpravu. Pro všechna plemena platí,
00:10:52 že se maj pravidelně kartáčovat a vyčesávat.
00:10:56 To platí pro všechny.
-To platí pro všechny.
00:11:01 -Tady u drsnosrstých kromě vyčesávání pravidelného
00:11:05 se dělá tzv. trimování.
-No a to já neumím.
00:11:10 -To je pravidelný vytrhávání pesíků krycí srsti.
00:11:18 A vytrhává se. Na to jsou takový speciální nože.
00:11:21 -A to je nebolí?
-To je nebolí,
00:11:24 protože se vytrhávají ty chlupy, který už odumřely.
00:11:29 Je to potřeba vytrhávat, protože...
00:11:34 -Je to potřeba vytrhávat?
00:11:37 -Část chovatelů dělá to, že ty pejsky nechá ostříhat.
00:11:41 -No, to dělám já.
-Já si myslím.
00:11:44 To jsem zrovna chtěl říct.
00:11:47 Ten pes už nemá srst takovou drsnou,
00:11:50 ale tím, že se stříhá a nevytrhává,
00:11:53 tak se z něho stane takovej plyšáček. -Jo, jo.
00:11:57 -Je tam vidět víc ty podsady v měkký srsti.
00:12:00 -Ona se mi líbí v létě, že je ostříhaná.
00:12:03 Není jí vedro.
-Je to každýho věc.
00:12:06 Jenom je potřeba říct, když se přestane trimovat,
00:12:10 tak se z ní stane takovejhle plyšáček.
00:12:13 -A teďka, na to jsem se chtěla zvlášť zeptat,
00:12:16 protože v tom se rozcházejí názory. Jak často koupat?
00:12:20 -Já doporučuju jednou za 3 měsíce.
-Že jo?
00:12:24 -Je to taky odvislý od plemene.
00:12:27 Nicméně pro všechny psy platí to, že pes nemá potní žlázy.
00:12:31 Psi maj potní žlázy pouze mezi prsty, v meziprstí
00:12:35 a jinak se potěj dejcháním a nepotěj se.
00:12:39 Maj citlivé PH kůže.
00:12:42 Když často koupete šampónem, tak děláte vysoký PH.
00:12:49 Kůže je taková přesušená, lupovitá a často se drbou.
00:12:54 Je potřeba říct, že se vyplatí koupit kvalitnější šampón.
00:12:59 -Psí pro psy.
00:13:01 -Nepoužívat pro lidi, protože tam je rozdílný PH.
00:13:05 Jsou velmi citlivý na PH kůže. Ještě je potřeba říct,
00:13:10 že v dnešní době se dělají různé šampóny pro různá plemena.
00:13:15 Dnes si koupíte na jezevčíka drsnosrstýho šampón.
00:13:21 -Je tam ten rozdíl?
-Je tam rozdíl.
00:13:24 U některejch šampónu je tam rozdíl.
-Jo?
00:13:27 -S ohledem na plemennou příslušnost.
00:13:30 -A teď ještě jednu věc.
00:13:32 Je zima, že jo? Nebo bude zima ještě třeba větší.
00:13:36 Co oblečky?
-Oblečky vřele doporučuju.
00:13:39 A ještě bych řek s úpravou srsti.
00:13:42 Právě s ohledem na roční období doporučuju teď co nejméně stříhat.
00:13:47 Ta srst je důležitá.
-To já dělám právě.
00:13:51 -Jako termoregulace toho zvířete.
00:13:53 Oblečky doporučuju obzvlášť u těch krátkosrstejch plemen.
00:13:58 Musíme si uvědomit,
00:14:00 že je tam velikej teplotní rozdíl mezi pokojem a venkem.
00:14:04 To může být rozdíl 20, 30 stupňů.
00:14:06 -To jsem vám chtěla říct, že Žofka dělá takový to,
00:14:10 já vám to předvedu: h, h, h.
-Takový to pokašlávání.
00:14:13 -To je kašel, jo?
00:14:16 -Tak vám asi Žofka trošku přistydla.
00:14:19 Právě to může souviset s tím prochladnutím. -Jo.
00:14:22 -Organizmus prochladne a je vnímavější na virózy a infekty.
00:14:27 ČT Kavčí hory, 140 70, Praha 4, Hobby@ceskatelevize.cz
00:14:32 Dnes budeme se Standou Hložkem dělat,
00:14:36 ty tomu říkáš švagrovo zelí.
-Ano.
00:14:42 -Ale já podle těch ingrediencí a podle toho, co jsi mně řek,
00:14:46 jaký bude postup, tak bych tomu řekla kološvárské zelí.
00:14:51 -Ano, to švagrovo zelí vychází z kološvárského.
00:14:55 -Kološvárského.
-Je to maďarské.
00:14:58 -Pojďme na to.
00:15:01 Máme tady těch věcí docela hodně, ale je potřeba předvařit rýži.
00:15:06 Tu už máme předvařenou. Teď je potřeba si připravit zelíčko.
00:15:10 -Taky předvařit.
-Tak, aby bylo hotový?
00:15:14 -Aby bylo hotový.
-Máme ho ozdobený.
00:15:17 -Aby vonělo.
-No jo!
00:15:19 -Je potřeba mleté vepřové masíčko. Vepřový je ideální.
00:15:25 Cibulka samozřejmě, smetana šlehaná, pak máme tady klobásu.
00:15:31 -To je šlehaná?
-No tak já ji ještě trošku našlehá.
00:15:35 -Anglická slanina, česnek, paprika, pepř, sůl a sádlo.
00:15:41 -Musíme vzít sádlo a nejdříve vymastit pekáč.
00:15:46 -To už jsme si udělali.
00:15:48 -A potřebujeme dva hrnce, nebo dvě pánvičky.
00:15:52 Tady máme jednu pánvičku a já s dovolením tady vezmu...
00:15:56 -Já ti budu podávat. To já můžu.
00:15:59 Já bych to tady trošku víc... Tak.
00:16:03 -Trošku víc sádla, protože potřebujeme tam dát cibulku.
00:16:08 Cibulku, aby se zpěnila. Jako ten česnek.
00:16:13 Dáme tam tu cibulku.
00:16:17 -Podávej mi klidně ty prázdný talíře.
00:16:22 -Teď česnek.
00:16:25 -Já ti povídám, že ti to budu podávat.
00:16:28 Ty mě neposloucháš.
-Já jsem neposlušnej.
00:16:32 A teď to musíme zpěnit.
-Zpěnit.
00:16:35 -Přidáme trošku.
00:16:38 Potom na to dáme mletý vepřový masíčko.
00:16:41 -To stahovat nebudu, ale jenom malinko.
00:16:45 Malinko takhle.
00:16:49 -Dobře, já si myslím, že už to tam můžeme šoupnout.
00:16:53 -Tak, tady máš.
-Já to tam dám takhle.
00:16:56 -No jo, celý.
00:16:59 -Já to trošku roz...
-To je asi tak 30 dkg, viď?
00:17:03 -Ano, 30 dkg přiměřeně.
00:17:07 Teď by se to mělo zamíchat.
-Prosím, už jsem našla vařečku.
00:17:12 -Výborně, to je lepší, děkuji. To masíčko musíme malinko...
00:17:21 -Jo, jo obdělat.
-Aby bylo doběla. -Ano.
00:17:26 -A dáme tam i pepřík.
00:17:28 -A co s tou paprikou?
-Papriku dáme někam jinam.
00:17:39 -Ještě pepř.
-Jo, stačí.
00:17:50 -Hezky se to dělá.
00:17:54 -Já si myslím, že už by to mohlo být.
00:17:57 To dáme stranou.
-A teď ta druhá pánev.
00:18:01 -Vezmeme si druhou pánev.
-A to bude asi...
00:18:05 -Dáme si tam slaninku.
-A už sádlo ne?
00:18:09 -Sádlo ne. Slanina má v sobě sádlo.
00:18:13 -Tahle slanina je hodně libová.
-Dala bys tam?
00:18:17 -Dala bych tam malinko.
-Dobře. -Aby se neřeklo.
00:18:22 -Dám to tam všechno.
-Jo. Nebudeme na sobě šetřit.
00:18:27 -Někdo tam dává třeba i párek trošku.
00:18:31 -To já bych spíš klobásu.
-Klobása je klobása.
00:18:36 Nač si to kazit párkem, že?
-Myslím, že tohle by už mohlo bejt?
00:18:43 -Já si myslím, že by to mohlo stačit,
00:18:47 protože potom to půjde ještě všechno do trouby.
00:18:50 -No právě. -Tak já to sundám.
-To dáme takhle.
00:18:54 -Teď, když už to není na plotýnce, tak to posypeme paprikou.
00:18:58 -Jo, teď to posypeme paprikou.
-Ať to má grády. -Ano.
00:19:02 Sladkou teda.
-Sladkou.
00:19:04 Máš to radši víc?
00:19:07 -No, jak to děláš, aby to potom nebylo na mně.
00:19:10 -My to děláme týmově. Já asistuju a kecám do toho.
00:19:15 Promícháme a vlastně máme už skoro základ.
00:19:20 Ještě jednu jedinou věc. -Ano?
-Máme tady tu smetanu.
00:19:26 -Smetanu kysanou.
-Kterou malinko rozšleháme.
00:19:31 A do té smetany přidáme co jiného, než papriku.
00:19:36 -Zase? -Zase.
-Jo takhle, tak pozor!
00:19:41 To jsem nevěděla.
-To musí hořet v puse.
00:19:45 -Počkej, vezmu na to čistou, no.
00:19:48 -Prosím tě dej tam trošku...
-Takhle? -No.
00:19:52 -Co myslíš? -Já nevím.
00:19:55 Jestli toho nemáme moc, ale to nevadí.
00:19:58 Já si myslím, že je to dobrý.
00:20:01 Teď přichází taková zajímavá fáze vrstvení.
00:20:04 To bys netušila kolik má tenhle recept vrstev.
00:20:07 První vrstva je to sádlo.
-Tak, to jsme už vymazali.
00:20:12 Ale poctivě!
-Poctivě, kvalitně, ano.
00:20:16 Teď dáme...
-...to uvařené zelí.
00:20:20 -Mám tady nějakou lžíci?
-Já ti dám tuhletu.
00:20:24 -Těch vrstev zelí budou 3. Musíme si to rozdělit na 3 díly.
00:20:35 Teď tam dáme tady to, tu slaninu se salámem.
00:20:40 -Zase na 3 díly.
-Na dva. -Jo, tentokrát na dva.
00:20:44 Tak to tam můžeš takhle zvrhnout.
00:20:48 -Tak nějak, jo? A teď tam dáme zase zelí.
00:20:52 Teď to tam zase přikryjeme zelíčkem.
-Proto je to na třikrát.
00:21:03 Tak a teď je ta chvíle.
00:21:06 -Teď je ta chvíle, kdy tam šoupneme rýži.
00:21:09 Tuhle lžičku bych vrátil.
-Tak si vezmi tuhle, ta je od toho.
00:21:14 -Já nevařím moc často, ale když vařím, tak dlouho uklízím.
00:21:18 -Ty? Nelži!
-Já vařím většinou, když jsem sám.
00:21:23 -Jo, tak to musíš, ano.
00:21:27 -Teď bychom tam šoupli masíčko.
-Dáme to tam celý? -Celý, no.
00:21:39 A dáme tam zbytek toho.
-A to tam dej i s tím sosíčkem.
00:21:46 To tam zvrhni.
-Všechno to tam dám.
00:21:49 Teď to zalijeme. Kydneme tam tu smetanu.
00:21:57 -Je, je, je!
00:22:01 Takhle hezky.
-Smetanu s papričkou.
00:22:06 A teď nakolik se to má péct?
00:22:09 -Teď bych to tam dal na 3/4 hod. do trouby na 180 stupňů.
00:22:16 -Švagrovo zelí máme hotové. A teď jsem zvědavá, jaký to je?
00:22:23 -Ano, už se to... Jé, teď se mi to rozsypalo.
00:22:27 -To nevadí, já to napravím.
-Ještě tam dám trošku zelí. -Jo.
00:22:34 Takhle a takhle, tak!
00:22:38 My, než popřejeme divákům dobrou chuť,
00:22:43 tak koukám, žes tady připravil... K tomu patří opravdu pivo.
00:22:52 Tak my vám přejeme dobrou chuť!
-Dobrou chuť!
00:23:25 -A teď se podíváme na vyluštění soutěžní otázky.
00:23:30 Ptala jsem se:
00:23:42 Správná odpověď.
00:23:47 Jméno výherce.
00:23:52 Najdete ho i na webových stránkách našeho pořadu. Gratulujeme.
00:24:00 Než vám řeknu novou soutěžní otázku, prozradím vám, o co budete soutěžit.
00:24:07 Tři z vás, kteří správně odpoví a budou vylosováni,
00:24:12 získají knihu receptů z našeho pořadu.
00:24:15 A teď k otázce.
00:24:17 Jaké maso použil Standa Hložek do svého jídla?
00:24:28 Odpovědi pošlete do týdne.
00:24:46 Blížíme se k závěru našeho pořadu,
00:24:49 ale stihneme ještě jeden úsměvný citát
00:24:53 od MUDr. Františka Koukolíka.
00:24:57 Člověk není rozumná bytost, která má emoce,
00:25:02 ale emociální bytost, která občas myslí.
00:25:06 Přeji vám příjemně strávený víkend
00:25:10 a na setkání s vámi se těší vaše Jiřina.
00:25:13 Titulky: Méhešová Iva, ČT 2019
Mapa stránek | RSS | Nahoru f
© Česká televize 1996–2021 | English | 2