Synopse

Rodina Jardy Hrdiny žije v zapadákově. Jarda pracuje jako hradlař na dráze. Jeho koníčkem je lepení modelů ze sirek v láhvích, jeho slabostí závislost na výherních automatech. Jardova žena Kamila uklízí nádražní toalety a sní o tom, že spolu se svými vrstevnicemi secvičí spartakiádní skladbu Poupata po pětadvaceti letech a předvedou ji s pýchou celému městu. Jejich právě dospělé děti Agáta a Honza jsou bez práce, volný čas tráví v místní hospodě. Honza pěstuje spolu s kamarádem Cyrilem ve sklepě paneláku marihuanu. Agáta tuší, že se jí už jen tak nepodaří vypadnout z maloměstské nudy. Neplánovaně totiž otěhotněla s místním hezounem Matějem.

Jarda během pracovní směny na hradle zachrání život Vietnamci Longovi. Díky této příhodě se jejich rodiny spřátelí. Vietnamka Hue secvičí spartakiádní skladbu společně s místními ženami. Během mikulášské oslavy se tragicky zraní Agátin přítel Matěj. Honza se zamiluje do amatérské striptérky Zuzany, která objíždí hospody v doprovodu Frankieho. Honza prožívá svoji první velkou lásku. Je pro ni ochoten obětovat i přátelství s Cyrilem.

Jardovy dluhy, zaviněné hráčskou vášní, narůstají. V důsledku toho se dramaticky vyhrocují i rodinné vztahy. Agáta se rozhodne, že Matěj nemůže být otcem jejího dítěte.

Totální zmar vrcholí Jardovým vyhazovem z práce. V bezvýchodné situaci, aby zabezpečil svou rodinu, se Jarda rozhodne k zoufalému činu. Plán se mu ale vymkne z rukou. Situace se tragicky završí ve chvíli slavnostního vystoupení Poupat na místním fotbalovém hřišti.