Od Alice beru vše

„Některé vztahy ve filmu byly obsazeny lidmi, kteří ve stejném vztahu žijí i normálně v životě (manžele hráli manželé, bratry hráli bratři, babičku hrála jejich opravdová babička…). Fakt, že jsou na sebe zvyklí, že jsou si intimně blízcí a zároveň již jaksi „okoukaní“ přinesl další rovinu intimity, kterou lze jen těžko uhrát. Nemyslím tím nutně intimitu sexuální, i když o tu také často šlo, ale i intimitu duševní,“ říká režisérka.

Klikněte pro větší obrázek Právě z těchto důvodů obsadila Alice Nellis rodinné příslušníky již ve svých prvních filmech, nyní v tom pokračuje – Filip a Michal Čapkové jsou bratři, Filip se Zuzanou manželé – u zvolené metody to možná pomáhalo ještě více než u klasické….

„Když někoho znáte léta, když víte, jak vypadá v pyžamu, s chřipkou, naštvaný, nešťastný nebo zamilovaný, tak se k němu nutně chováte jinak, než když ho neznáte. Už jen to, jak se lidé, co spolu žijí, vzájemně oslovují, je jiné. U většiny postav si herci nechali svá civilní jména. Jen Zuzan bylo příliš, tak jsme je zredukovali na dvě… Nebo v případě Marthy Issové, která se s Michalem Čapkou před natáčením neznala, jsme jí zase dali jméno Michalovy reálné manželky – je na něj zvyklý a stejně tak babička, která jim hrála filmovou babičku,“ prozrazuje Alice Nellis.

Klikněte pro větší obrázek „Ve filmu je mnoho velmi intimních situací a fakt, že Čapkovi jsou manželé, nám umožnil natáčet ve velmi otevřené atmosféře. Oba mají můj velký obdiv s jakou odvahou a pokorou do natáčení šli – některé dny jim moje instrukce, co se v dané scéně má odehrávat, přímo vyrazily dech, ale nikdy se nezasekli. Měli můj slib, že to, co bude nakonec vidět ve filmu, dodrží nějaká pravidla, takže se nemuseli hlídat a štáb brali asi podobným způsobem, jako člověk bere lékaře. Přesto to chtělo velkou dávku důvěry a také kázně. Oba měli ve filmu své samostatné scény a nesměli o nich doma mluvit. Kupodivu i to dodrželi, takže když poprvé viděli sestřih celého filmu, skončilo to skoro rodinnou hádkou – bylo téměř dojemné, jak byli překvapení.“

Jaké plusy a jaké minusy přinesl fakt, že jejího filmového muže hraje její skutečný manžel, vysvětluje Zuzana Čapková: „Já jsem s ním hrát nechtěla, netoužím po tom, aby nám všichni viděli až do kuchyně. Ale můžu říct, že mě můj vlastní muž hodně překvapil. Mile. A zároveň ta důvěra k Alici je natolik veliká, že jsem do toho šla po hlavě,“ přiznává herečka.

Oba manžele ve filmu čekala řada intimních scén. Jak se s tím vyrovnal Filip Čapka?

Klikněte pro větší obrázek „Jako každý herec, není to bůhvíjaká rozkoš, jak si mnozí myslí, mnohdy naopak. Máte knedlík v krku a snažíte se dělat, že ne.“ Díky tomu, že jeho partnerkou byla jeho vlastní žena, byl prý tento knedlík o něco menší. Přesto na otázku, zda by přijal od Alice Nellis tuto roli, kdyby předem věděl, čím vším si postava při natáčení projde, odpovídá jednoznačně: „Od Alice nečtu ani napsané scénáře, od Alice beru vše!“

Martha Issová s Alicí Nellis točila podruhé, ale pracovaly spolu také v divadle. „Alice je mojí přítelkyní a člověkem, kterého si za spoustu věcí vážím, s takovými lidmi já vždycky ráda pracuju,“ přiznává Martha Issová.

Také Zuzana Bydžovská má s režisérkou zkušenosti z divadelní práce. Lišila se nějak jejich spolupráce ve filmu? „Pro mě je práce s Alicí prostě práce s Alicí – ne s divadlem nebo s filmem. Na formě až tak moc nezáleží. Důležití jsou lidé a vztahy, které mají mezi sebou,“ tvrdí Zuzana Bydžovská.