Devatero řemesel

Hodnocení pořadu:
1 2 3 4 5 Počet hlasů: 33  
Sdílet
| Poslat odkaz

Pekař

Rozšiřující informace Národního ústavu odborného vzdělávání

  • Obor 29-53-H/01 Pekař má v nabídce pro příští školní rok 29 škol ze všech krajů ČR. Všechny tyto školy začaly vyučovat v tomto školním roce podle vlastních vzdělávacích programů. Přijímací zkoušky se v těchto oborech nekonají.
  • Žák základní školy, který se chce vyučit na pekaře, by měl být šikovný na praktické činnosti a neměl by mít zásadní odpor k chemii a přírodopisu. To jsou předměty, na které se během tříletého studia klade důraz a které jsou potřebné pro kvalifikované vykonávání pekařské práce.
  • Žáci se učí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na pekařské výrobky a seznámí se s technologickými postupy při ruční i strojové výrobě chleba a pečiva. Naučí se obsluhovat stroje a strojní zařízení v celém pekárenském provozu, včetně balení a označování pekařských výrobků, umí zjišťovat případné závady technologického procesu a řešit samostatně běžné problémy. Absolvent by měl kromě toho umět vést evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin i hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin. Měl by také vědět, jak správně uchovávat pekařské výrobky a jak se výrobky mají prodávat.
  • Zájem o tento obor v posledních letech klesl a snižuje se i počet absolventů. V roce 2007 to bylo 231, o rok později jen 156 absolventů oboru pekař. S nástupem krize se zároveň zvýšila nezaměstnanost absolventů.
  • Absolventi se mohou uplatnit jako zaměstnanci velkých i malých pekáren. Mohou nejen vyrábět pečivo, ale také obsluhovat, prodávat a provádět základní údržbu technologického zařízení. Mohou se věnovat také podnikání v oboru.
  • Práce pekaře často probíhá v noci, aby měli zákazníci ráno čerstvé pečivo, přitom nástupní platy pro absolventy jsou poměrně nízké. To vše je také důvodem, proč není o toto řemeslo příliš velký zájem.
  • Absolventi mohou pro získání maturity pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.

Podrobněji o těchto oborech i všech dalších na www.infoabsolvent.cz

Osobní radu můžete najít u výchovného poradce školy, v pedagogicko-psychologických poradnách nebo v poradenském centru Národního ústavu odborného vzdělávání.

Pořad Devatero řemesel – Pekař
  • Pavel Zedníček půjde do učení k mistrům pekařům. Zvládne upéct vánočku či chleba?
Stopáž: 20 minut – Rok výroby: 2010 – ST
Žánr: Pro děti a mládež | Vzdělávání
Vysílání pořadu

Tento pořad v současnosti nevysíláme. Můžete si však nechat zaslat zprávu, pokud se objeví v aktuálním vysílání:

Nastavit připomenutí

Starší data vysílání všech dílů najdete kliknutím na následující odkaz.

Další zdroje
Související pořady