Dravci

Dravci

  • Největší ptákem na světě je pštros dvouprstý. Dokáže vyvinout rychlost až 70 km/h. Když je v úzkých, brání se mocnými kopanci dvouprstých nohou, které jsou opatřeny tvrdými drápy. Klade do hnízda v zemi největší vejce mezi ptáky – až 20 cm dlouhá. Do jednoho hnízda může klást několik samic, každá z nich snese až 12 vajec. O vejce i mláďata pak pečuje hlavní samice s jedním samcem.
  • Tučňák císařský se dokáže potopit do hlouby až 250 metrů.
  • Se svým rozpětím křídel – až 3,6 metrů je největším létajícím tvorem vůbec mohutný mořský pták albatros stěhovavý. Jejich křídla jsou dlouhá a úzká, uzpůsobená plachtění a klouzání v povětří jižních moří. Při letu se křídlem vůbec nedotknou hladiny. Rodiče sedí na snůšce vajec, která jsou větší než u jiných mořských ptáků, více než 80 dní. Je to nejdelší doba inkubace u ptáků vůbec. Albatrosi stěhovaví vyspívají jen velmi pomalu, mláděti trvá téměř rok, než je schopno vzlétnout.
  • Kajka mořská patří k obyvatelům skalnatého pobřeží. Prachové peří kajek patří k nejlepším přírodním materiálům. Kajky totiž hnízdí v chladných oblastech, mnohem severněji, než jiní ptáci, a hnízdo mají na zemi. Snůška je ukryta v chomáčcích prachového peří, které vejce izoluje od chladu. Dříve než byla objevena syntetická izolační vlákna, využívali lidé kajčí peří jako náplň do polštářů a spacích pytlů.
  • Jako všichni dravci má orel skalní dokonalý zrak. Mohutný zahnutý zobák vypadá nebezpečně, ale dostává se ke slovu, až když je kořist ulovena. Skutečnou zbraní dravců jsou pařáty.
  • Netopýřík modrobradý je jedním z nejmenších papoušků. Žije v hustých pralesích a jméno si vysloužil podle zvyku zavěšovat se při odpočinku na větev hlavou dolů. Rychle létá a dobře šplhá. Netopýříci se živí nektarem, květy a ovocem.
  • Datel černý patří mezi největší datly na světě. Má výjimečně silný zobák. Když hledá potravu, dokáže se prosekat tvrdým dřevem o tloušťce přes 15 cm a odhazovat třísky velikosti kolíčku na prádlo. Jako u ostatních datlovitých je i jeho mozek uvnitř lebky speciálně vypolštářován. Bez této ochrany by byl jinak velmi rychle poškozen v důsledku otřesů při tesání stromů. Datel černý se převážně živí larvami hmyzu, ale také se pomocí zobáku dobývá do stromových dutin obsazených menšími druhy ptáků, aby jim požral mláďata.
  • Loskuták je velmi oblíbený klecový pták, který dokáže věrně napodobit lidskou řeč. Je dokonce mnohem hovornější než papoušci.

Zdroj informací: Velká obrazová encyklopedie Zvířata a ostatní živočichové z nakladatelství Svojtka & Co.