Rýžový nákyp s tvarohem a meruňkami

350 g rýže
700 ml mléka
100 g másla
sůl
vanilka
4 žloutky
cca 2 dl smetany
100 g cukru moučky
1 citron
špetka muškátu
500 g sušených meruněk
hrst rozinek
mletá skořice
Ještě teplou rýži, uvařenou ve vodě do poloměkka, vložíme do vroucího mléka s máslem, špetkou soli a semínky vanilky. Až rýže mléko nasaje, necháme ji zchladnout a poté (do ní) vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou, moučkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru a špetku muškátu. Polovinu této směsi rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy nebo vyššího plechu, posypeme kousky meruněk, rozinkami a skořicí, a potřeme tvarohovou náplní.
Tvarohová náplň
2 měkké tvarohy
4 žloutky
2 lžíce pudinkového prášku
cukr moučka dle chuti
Náplň připravíme z tvarohu, který smícháme se žloutky, pudinkovým práškem a podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Na tvaroh navrstvíme zbytek ochucené rýže a dáme zapéct do trouby na 170°C. Až bude nákyp propečený, navrstvíme na něj sníh ze zbylých bílků, zasypeme ho moučkovým cukrem, zprudka krátce zapečeme, aby cukr zkaramelizoval, a můžeme podávat.
Rady
Rýži si předem uvařte ve vodě do poloměkka.
Sušené ovoce před použitím důkladně opláchněte.
V sezóně můžete sušené meruňky nahradit čerstvými.
Zkuste místo meruněk použít švestky.
Ohodnoťte tento recept: