4 líni

Líny vykostíme a z filetů připravíme porce. Zbytek filetů a kosti dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme bílé víno, tymián, koření, sůl a přivedeme k varu. Vše vaříme 20 minut a pak vývar přecedíme.

Zelenina julienne

100 g mrkve
100 g celeru
100 g řapíkatého celeru
půl pórku
4 žampióny

Zeleninu pokrájíme na drobné nudličky, žampiony na plátky a vložíme vše společně s citrónovou kůrou a šťávou do rybího vývaru.

Rybí vývar

odřezky z ryb
0,2 l bílého vína
1 zelenou část pórku
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
2 snítky tymiánu
kousek citrónové kůry
sůl

Společně povaříme asi 5 minut a vložíme osolené a opepřené porce ryb. Povaříme dalších 7 minut, stáhneme ze sporáku a už dále nevaříme.

Mezi tím si slijeme část vývaru do misky, kde připravíme bylinkovou omáčku.

Bylinková omáčka

0,4 l vývaru z lína
4 žloutky
100 g másla
0,1 l smetany na šlehání
cayennský pepř
citrónová šťáva
pažitka
kopr
kerblík

K vývaru přidáme žloutky a šleháme na mírném ohni, až nám omáčka začne houstnout. Přidáme rozpuštěné máslo. Poté dochutíme solí, cayennským pepřem, citrónovou šťávou, přidáme nasekaný kopr a kerblík a vmícháme vyšlehanou smetanu.

Na talíř vložíme zeleninu s žampióny, přes ni dáme vařenou rybu, kterou zčásti přelijeme omáčkou. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl