Moučníky a cukroví

Karamelový dezert s mango omáčkou

Bezé plátek

90 g hladké mouky
90 g kokosu
320 g bílků
200 g cukru krystal
1/4 sáčku kypřícího prášku
1/4 sáčku vanilkového cukru
cukr moučka na posypání

Směs mouky, kokosu a kypřicího prášku opatrně smícháme s bílky, které jsme vyšlehali s krystalovým a vanilkovým cukrem. Vzniklé těsto naneseme v tenké vrstvě na pečicí papír, zasypeme moučkovým cukrem a dáme do trouby na 200 stupňů na 5 – 10 minut, dokud lehce nezezlátne. Hotové pláty necháme vychladit a mezitím si připravíme krém.

Krém

300 g cukru krystal
450 ml smetany ke šlehání
25 g želatiny

Cukr utavíme na karamel, zalijeme polovinou smetany a rozvaříme do hladka. Pro jistotu přecedíme a přidáme želatinu, kterou jsme předem namočili do studené vody. Až se želatina rozpustí, necháme lehce zchladnout a vmícháme druhou polovinu smetany, ušlehanou do husté šlehačky. Hotový krém nalijeme do formy vyložené bezé plátkem a dáme do lednice.

na mango omáčku:
1 mango
cca 100 g cukru
2 dl vody
škrob

Než dezert ztuhne, můžeme si k němu připravit jednoduchou omáčku. Stačí nakrájet oloupané mango na kostičky, polovinu jich rozvařit s trochou cukru, zahustit škrobem rozmíchaným ve vodě, na závěr vmíchat zbytek kostiček manga a omáčku dát vychladit.

Při servírování můžeme dezert doplnit čokoládovou polevou nebo čokoládovými ozdobami podle vlastní fantazie.

Rady

Želatinu nechejte předem nabobtnat ve velmi studené vodě.

Šlehačku vmíchávejte zlehka, aby krém zůstal nadýchaný.

Cukrářský pudr na čokoládové ozdoby zakoupíte ve specializovaných prodejnách.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl