Moučníky a cukroví

Tažený závin s jablky

Pro závin se u nás vžilo i označení štrúdl, převzaté z němčiny.

400 g hladké mouky
1 vejce
100 g rostlinného oleje
2 lžíce octa
cca 100 ml vody
špetka soli
strouhanka
cca 1 kg jablek
rozinky
plátky mandlí
vanilkový cukr
cukr krystal
skořice
máslo

Z mouky, vejce, oleje, trošky octa, špetky soli a vody, kterou přidáváme postupně, uhněteme vláčné těsto. To necháme zakryté utěrkou při pokojové teplotě odležet, pak ho vyválíme, na hřbetech rukou přeneseme na pomoučené plátno a opatrně ho vytahujeme do požadovaného tvaru. Zarovnáme okraje, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a závin naplníme směsí nakrájených nebo nastrouhaných jablek s rozinkami, plátky mandlí, vanilkovým a krystalovým cukrem a skořicí. Pokud jablka pouštějí hodně šťávy, přidáme do náplně i strouhanku, strouhanka nasaje šťávu z jablek – ta pak nevytéká ze závinu.

Pečeme na 200 stupňů podle výkonu trouby asi 15 – 20 minut dozlatova. Během pečení troubu odvětráváme, aby se uvnitř nehromadila pára. Ještě teplý závin pomašlujeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl