Valašský frgál s tvarohem a jablky


První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. Slovo „frgál" se původně užívalo pro nepovedené kusy koláčů.
cca 3 ks
Těsto
500 g polohrubé mouky
35 g droždí
75 g cukru moučky
1/4 l teplého mléka
125 g másla
2 žloutky
špetka soli
2–3 citrony
Droždí třeme s trochou cukru dokud nezřídne. Poté přilijeme většinu teplého mléka, zahustíme částí mouky, promícháme a na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechny zbylé suroviny, tedy zbytek mouky a cukru, máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. A pozor, už nemícháme.
Necháme v teple a až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme ručně nebo ve strojku vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Hotové těsto necháme ještě chvíli vykynout, pak jej důkladně prohněteme, tedy „přetužíme“, a to zopakujeme nejméně třikrát.
Teprve potom z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vyřízneme kulatý koláč. Zvedneme mu okraje a naplníme ho tvarohovou náplní
Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu
100 g cukru
3 žloutky
2 lžíce pudinkového prášku
citronová kůra
Smícháme měkký tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek a citronovou kůru.
Ovocná náplň
jablka
rozinky v rumu
skořicový cukr
Poté na těsto přidáme strouhaná jablka a rozinky naložené v rumu. Ty zasypeme další vrstvou nastrouhaných jablek, skořicovým cukrem a nakonec drobenkou.
Drobenka
500 g polohrubé mouky
250 g másla
500 g cukru krupice
Dokončení
máslo
rum (slivovice)
cukr moučka
Naplněný frgál necháme v teple asi 20 minut naposledy vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny do zlatova. Upečený frgál pomašlujeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu nebo, chceme-li být styloví, domácí valašské slivovice, pocukrujeme ho a pak už nezbývá, než se do něj zakousnout!
Rady
Do kynutého těsta přidávejte teplé mléko.
Citron před použitím důkladně opláchněte.
Při přípravě drobenky se lépe pracuje s povoleným máslem.
Těsto vyválejte od středu ke krajům.
Ohodnoťte tento recept: