Strapačky zapečené s brokolicí
Strapačky
750 g brambor
300–400 g polohrubé mouky
sůl
Syrové nastrouhané brambory smícháme s moukou a trochou soli, vyzkoušíme, jestli těsto drží tvar a pokud ano, do osolené vroucí vody zaváříme po menších várkách strapačky. Jakmile vyplavou na hladinu, vložíme je do mísy se studenou vodou, aby se neslepily. Poté je scedíme.
Zapečení
500 g brokolice
3 vejce
100 ml smetany
500 g tvrdého sýra
pažitka
bílý pepř
sůl
tuk na vymazání
Strapačky smícháme s rozmraženou nebo syrovou brokolicí, kterou jsme krátce povařili, vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme směsí z rozšlehaných vajec, smetany, nasekané pažitky, soli, pepře a nastrouhaného sýra. Zapečeme na 180 stupňů 15 až 20 minut do zlatova a zajímavá variace na „valašskou notu“ je hotová.
Rady
Na přípravu strapaček lze použít i obyčejné struhadlo.
Strapačky vařte v osolené vodě.
Druh sýra volte podle své chuti.
Ohodnoťte tento recept: