Zeleninová jídla

Strapačky zapečené s brokolicí

Strapačky

750 g brambor
300–400 g polohrubé mouky
sůl

Syrové nastrouhané brambory smícháme s moukou a trochou soli, vyzkoušíme, jestli těsto drží tvar a pokud ano, do osolené vroucí vody zaváříme po menších várkách strapačky. Jakmile vyplavou na hladinu, vložíme je do mísy se studenou vodou, aby se neslepily. Poté je scedíme.

Zapečení

500 g brokolice
3 vejce
100 ml smetany
500 g tvrdého sýra
pažitka
bílý pepř
sůl
tuk na vymazání

Strapačky smícháme s rozmraženou nebo syrovou brokolicí, kterou jsme krátce povařili, vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme směsí z rozšlehaných vajec, smetany, nasekané pažitky, soli, pepře a nastrouhaného sýra. Zapečeme na 180 stupňů 15 až 20 minut do zlatova a zajímavá variace na „valašskou notu“ je hotová.

Rady

Na přípravu strapaček lze použít i obyčejné struhadlo.

Strapačky vařte v osolené vodě.

Druh sýra volte podle své chuti.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl