Polévky

Kyselica s klobásou

500 g kysaného zelí
500 g brambor
1 l vývaru
0,5 l smetany na vaření
50 g másla
1 cibule
50 g hladké mouky
300 g klobásy
250 g kysané smetany
bobkový list
nové koření
celý pepř
mletý kmín
sůl

Kostičky brambor uvaříme v osolené vodě, tu slijeme a přidáme do ní kysané zelí, vývar, nové koření, pepř a bobkový list. Vaříme tak dlouho, dokud zelí nezměkne, poté přilijeme smetanu, necháme krátce provařit a za stálého míchání zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z na másle orestované cibulky a mouky. Přidáme uvařené brambory, mletý kmín a opět přivedeme k varu. Dochutíme solí a případně nálevem, který jsme slili z kysaného zelí, přidáme na kousky nakrájenou klobásu, a na závěr ještě jednou provaříme. Podáváme s kysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

Rady

Do kyselice můžete přidat i uvařené sušené houby.

Máte-li rádi ostrou chuť, použijte pikantní klobásu.

Brambory a zelí nikdy nevařte dohromady, jinak brambory zůstanou tvrdé!

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl