Ryby a mořské plody

Kapří nákyp a filátko s křenovou omáčkou

cca 4 porce

Křenová omáčka

50 g másla
1 cibule
200 ml drůbežího vývaru
200 ml smetany
100 g křenu
3-5 plátků toastového chleba
ocet
cukr
sůl
pepř

Nejdříve si můžeme připravit křenovou omáčku: Na rozehřátém másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku, zalijeme vývarem, smetanou a necháme chvíli provařit. Přidáme kousky světlého toastového chleba zbaveného kůrky a promixujeme. Dochutíme trochou soli, bílého pepře, cukru a octa a na závěr přidáme jemně nastrouhaný křen.

4 kapří filátka
limeta
olej na opečení
sůl
pepř

Kapří filátka z obou stran pokapeme limetovou šťávou, opepříme, uložíme v chladu a pustíme se do přípravy nákypu.

Nákyp

150 g kapřího masa
2 housky
100 ml smetany
3 vejce
50 g másla
petrželka
pažitka
muškátový květ
sůl
pepř

Kostičky opražené housky zalijeme smetanou, a než nasáknou, vyšleháme žloutky s máslem, které smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou, solí, pepřem a trochou muškátového květu. Pak přimícháme zvlhčenou housku, našlehané bílky a kousky vykostěného kapřího masa. Směsí asi do dvou třetin naplníme vymazané gratinovací misky. Pečeme při 180°C 7 až 10 minut dozlatova.

Nákyp servírujeme s filátkem, které těsně před podáváním osolíme a opečeme, a s křenovou omáčkou. Pro skutečné labužníky je dokonalou ozdobou například lososový kaviár.

Rady

Omáčku také můžete místo mixování dohladka rozvařit.

Limetu lze nahradit citronem.

Kousky kapřího masa můžete před vykostěním povařit.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl