Moučníky a cukroví

Kaštanové dortíky s lesním ovocem a hruškami v červeném víně

ozdobný plátek
1 čokoládový korpus
250 ml smetany
5 žloutků
200 g cukru moučky
1 vanilka (vanilkový cukr)
500 g kaštanového pyré
40 g želatiny
750 ml šlehačky
calvados
tuk na vymazání

Na ozdobu:
hrušky ve víně
lesní ovoce
snítka meduňky
čokoládové figurky

Formičky vymažeme, vyložíme proužkem vykrojeným z ozdobného plátku, na dno dáme kolečko čokoládového korpusu a pustíme se do přípravy náplně.

Žloutky rozšleháme s trochou smetany na vaření a máme hotovou zálivku. Zbytek smetany dáme do hrnce s cukrem a vanilkovými semínky a uvedeme k varu. Zahustíme zálivkou, krátce provaříme, vmícháme kaštanové pyré a necháme vychladnout.

Poté spojíme s rozpuštěnou želatinou, hustou šlehačkou a kapkou calvadosu v hladký krém, kterým naplníme vyložené formičky a dáme do lednice.

Až krém ztuhne, opatrně dortíky vyjmeme, a pokud jsme nepoužili ozdobný plátek, obalíme je po obvodu třeba ve strouhané čokoládě nebo plátky oříšků.

Podáváme s hruškami pošírovanými v červeném víně. A pokud tento dezert ozdobíme čokoládovou polevou, lesním ovocem, snítkou meduňky a případně i čokoládovými figurkami, bude tato stylová lahůdka i pastvou pro oko.

Rady

Vanilková semínka můžete nahradit vanilkovým cukrem.

Želatinu dávejte nabobtnat do velmi studené vody.

Recept na čokoládový (kakaový) korpus najdete u Tvarohových dortíků s malinami (díl Jehněčí jedna báseň).

Recept na hrušky ve víně najdete u Jáhlového nákypu se sušeným ovocem a hruškami v červeném víně (díl Kroupy, pohanka, jáhly).

Postup výroby ozdobných plátků je popsán u receptu na Valentýnská jahodová srdíčka (díl Valentýnská večeře).

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl