Kaštanové dortíky s lesním ovocem a hruškami v červeném víně

ozdobný plátek
1 čokoládový korpus
250 ml smetany
5 žloutků
200 g cukru moučky
1 vanilka (vanilkový cukr)
500 g kaštanového pyré
40 g želatiny
750 ml šlehačky
calvados
tuk na vymazáníNa ozdobu:
hrušky ve víně
lesní ovoce
snítka meduňky
čokoládové figurky
Formičky vymažeme, vyložíme proužkem vykrojeným z ozdobného plátku, na dno dáme kolečko čokoládového korpusu a pustíme se do přípravy náplně.
Žloutky rozšleháme s trochou smetany na vaření a máme hotovou zálivku. Zbytek smetany dáme do hrnce s cukrem a vanilkovými semínky a uvedeme k varu. Zahustíme zálivkou, krátce provaříme, vmícháme kaštanové pyré a necháme vychladnout.
Poté spojíme s rozpuštěnou želatinou, hustou šlehačkou a kapkou calvadosu v hladký krém, kterým naplníme vyložené formičky a dáme do lednice.
Až krém ztuhne, opatrně dortíky vyjmeme, a pokud jsme nepoužili ozdobný plátek, obalíme je po obvodu třeba ve strouhané čokoládě nebo plátky oříšků.
Podáváme s hruškami pošírovanými v červeném víně. A pokud tento dezert ozdobíme čokoládovou polevou, lesním ovocem, snítkou meduňky a případně i čokoládovými figurkami, bude tato stylová lahůdka i pastvou pro oko.
Rady
Vanilková semínka můžete nahradit vanilkovým cukrem.
Želatinu dávejte nabobtnat do velmi studené vody.
Recept na čokoládový (kakaový) korpus najdete u Tvarohových dortíků s malinami (díl Jehněčí jedna báseň).
Recept na hrušky ve víně najdete u Jáhlového nákypu se sušeným ovocem a hruškami v červeném víně (díl Kroupy, pohanka, jáhly).
Postup výroby ozdobných plátků je popsán u receptu na Valentýnská jahodová srdíčka (díl Valentýnská večeře).
Ohodnoťte tento recept: