Moučníky a cukroví

Německé koláče

300 g polohrubé mouky
80 g másla
75 g cukru
3 žloutky
20 g droždí
110 ml smetany
citron
muškátový květ
vejce (na pomašlování)

Na naplnění:
povidla

Na makovou náplň:
200 g mletého máku
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce povidel
špetka skořice
1 vanilkový cukr

Na tvarohovou náplň:
100 g cukru
5 vajec
125 g měkkého tvarohu
20 g pudinkového prášku

Na ozdobení:
plátky mandlí
4 jablka
skořicový cukr

Na potření okrajů:
máslo
rum

Máslo utřeme s trochou mouky, přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pevné těsto. To rozdělíme na tři části. Každou rozválíme na tenký plát, který položíme na plech vyložený papírem na pečení a můžeme začít s plněním.

Maková náplň

Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota.

Tvarohová náplň

Do tvarohu vmícháme pudinkový prášek, žloutky, cukr, případně trochu citronové kůry a tvarohová náplň je hotová.

Jako šablona nám poslouží ráfek dortové formy. Necháme asi centimetr volný okraj a naneseme na prst silnou vrstvu makové, povidlové či tvarohové náplně. Ozdobíme podle fantazie a chuti plátky mandlí a měsíčky oloupaného jablka, které jsme obalili ve skořicovém cukru a poté koláče vykrojíme. A pozor, povidla se někdy roztékají. Pokud ale uděláte okraj z makové náplně, roztékat se nebudou a povidlový koláč bude jedna báseň.

Potom už stačí počkat asi půl hodiny, než koláče vykynou, vejcem pomašlovat jejich okraje a dát je péct na 220 stupňů 10 až 15 minut do zlatova. Po upečení ještě zatepla okraje pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu a necháme koláče vychladnout. Poté je můžeme servírovat samostatně a nebo narovnat na sebe jako dort a podle vlastní fantazie ozdobit.

Původní znění receptu podle Magdaleny Dobromily Rettigové

NĚMECKÉ KOLÁČE

Půl libry čerstvého másla dobře s moukou utří, to jest dřív se máslo utře, pak se mouka do něj po lžíci přisejpá; vezmi dva žejdlíky dobré sladké smetany, vraz do ní osm žloutků, dej asi pět lžíc hustých kvasnic, dva loty tlučeného cukru, všecko to dobře rozkloktej, pořád po troškách přilívej a zase mouky přidávej, až je to všecko v hromadě. Těsto musí hezky tuhé být a musí se tak dlouho vytloukat, až se dělají puchýře, pak je nech zkynout, osol, dej drobnince krájenou citronovou kůru a trochu květu do toho, zamíchej a dej na vál; nastříkej velkých kulatých papírů, pomaž je rozpuštěným novým máslem, vezmi vždy takový kousek těsta, co by na jeden koláč zapotřebí bylo, a jen na stéblo tenince ho na ten papír rozválej, dobře připraveným tvarohem, makem neb povidlama na prst tlustě namaž a udělej pěkný okoleček, totiž musíš těsto s nožem ohrnout, pomaž ty okolky s rozkloktaným vejcetem. Jsou-li koláče tvarohové, i trochu vejci pomaž, nech je upect, vystydnout a pak pěkně cukrem posypané všecky na hromadu vyrovnej - vždy se dá jeden povidlový, jeden makový, jeden tvarohový, až jsou všecky. Také se můžou papíry vždy jeden menší než druhý stříhat, až jsou všecky; pak se rovnají, až přijde nejmenší navrch, a tak to vyhlíží jako vči a okrášlí to stůl.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl