Bramborový koláč s tvarohem a švestkami nebo hruškami

Těsto:
300 g vařených brambor
300 g polohrubé mouky
100 g pískového cukru
2 žloutky
1 bílek
150 g másla
1 prášek do pečiva
sůl
Začneme přípravou těsta: uvařené, oloupané brambory nahrubo nastrouháme a uhněteme spolu s moukou, žloutky, bílkem, máslem, cukrem, ve kterém jsme rozmíchali kypřící prášek a dvěma špetkami soli v hladké těsto. To dáme na chvíli do lednice odležet.
Náplň
500 g měkkého tvarohu
2 lžíce pudinkového prášku
3 žloutky
100 g cukru
1 citron
sůl
ovoce (švestky, hrušky)
drobenka
Zatím si připravíme náplň: do tvarohu vmícháme pudinkový prášek, žloutky, cukr, trochu citronové kůry a špetku soli a tvarohová náplň je hotová.
Dokončení
Vymažeme formu na koláč, lehce ji poprášíme polohrubou moukou a vyložíme odleželým těstem, které jsme vyváleli do silnějšího plátu. Potom už jen zbývá koláč naplnit tvarohovou náplní a vypeckovanými švestkami, lehce obalenými v mouce, nebo plátky hrušek, zasypat drobenkou a dát péct na 170 stupňů asi 45 minut.
Postup přípravy drobenky naleznete u receptu na Jablečný koláč.
Ohodnoťte tento recept: