Crema catalana

cca 6 porcí
750 ml mléka
200 g cukru krystal
6 žloutků
3 lžíce pudinkového prášku
1 citron
skořice
hnědý cukr
máta
Mléko s trochou skořice, polovinou cukru a nastrouhanou citronovou kůrou přivedeme k varu. Vmícháme zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše zbylého mléka a provaříme. Nakonec ještě přidáme žloutky, které jsme vyšlehali s druhou polovinou cukru a opět přivedeme k varu. Krémem naplníme servírovací misky a necháme vychladit. Povrch poté posypeme hnědým cukrem, chvilku zapečeme v troubě pod grilem, aby se vytvořila křupavá krusta, a ozdobíme. V našem případě plátkem citronu a skořicovými kroužky, případně tyčinkami a mátou.
Skořicové kroužky
250 g listového těsta
100 ml smetany
skořicový cukr
hladká mouka na pomoučení
K přípravě skořicových kroužků potřebujeme listové těsto, které na pomoučeném vále vyválíme, potřeme smetanou, posypeme skořicovým cukrem a dáme zmrazit. Ze zmrzlého těsta pomocí větší a menší formičky vykrojíme kroužky, případně nakrájíme i tenké tyčinky. Obojí pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů 5 – 10 minut dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: