25 minut

23. dubna

Část: V Litovelském Pomoraví končí projekt proti komářím kalamitám

Obsah dílu

Vývoj počtu případů černého kašle — Vývoj počtu případů černého kašle — Další mrazivá noc — Teplárny: transformace bude stát 200 miliard — Dotace na dekarbonizaci — Developer chce vybudovat zónu v Přerově — V Litovelském Pomoraví končí projekt proti komářím kalamitám — Cisterny pro letadla NATO — Únik plynu v centru Ostravy — Začíná Academia Film Olomouc — Výběr ze sociálních sítí — Nová plavební komora na Baťově kanálu — Celostátní finále mladých nástrojářů — Vyhlašování cen Jantar

Části dílu

00:59
Vývoj počtu případů černého kašle
    Epidemie černého kašle pokračuje. V minulém týdnu onemocnělo v tuzemsku podle státního zdravotního ústavu přibližně 1500 lidí. Nejvíce nakažených bylo ve Středočeském a pak Moravskoslezském kraji. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je ale region pod průměrem země.
    03:11
    Vývoj počtu případů černého kašle
      V Moravskoslezském kraji přibylo minulý týden 165 nakažených, v kraji Olomouckém jednapadesát. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel patří oba kraje mezi nejméně postižené.
      03:48
      Další mrazivá noc
        Česko má za sebou další mrazivou noc. Na krušnohorské Rolavě teplota klesla k téměř -16 stupňům. Kritická byla noc hlavně pro sadaře a zemědělce. Mráz na mnoha místech zničil velkou část úrody.
        05:29
        Teplárny: transformace bude stát 200 miliard
          Modernizace tuzemských tepláren - tedy přechod uhelných elektráren na ekologičtější zdroje. Stihnout by to měly do roku 2030. Klíčové téma konference Dny teplárenství a energetiky v Olomouci. Podle předsedy Teplárenského sdružení Mirka Topolánka stát transformaci teplárenství zatím odpovídajícím způsobem nepodporuje.
          06:55
          Dotace na dekarbonizaci
            Aktuální příklad modernizace - Skupina Veolia Energie plánuje přestavbu teplárny v Karviné a Olomouci za celkem 12 miliard korun. Získala dotaci z Modernizačního fondu Evropské unie. Hlavním cílem je postupně nahradit spalování uhlí obnovitelnými zdroji.
            07:15
            Developer chce vybudovat zónu v Přerově
              Developerská společnost AR SI Europe plánuje investovat v okrajové části Přerova tři miliardy korun. Vybudovat chce průmyslovou a logistickou zónu se dvěma a půl tisíci pracovními místy. Přerovští zastupitelé už schválili prodej pozemků mezi bývalými Přerovskými strojírnami a Henčlovem. Město s investorem podepíšou smlouvu v pátek.
              07:42
              V Litovelském Pomoraví končí projekt proti komářím kalamitám
                Drony, lasery nebo síť senzorů. Moderní technologie pomáhají předcházet komářím kalamitám v Litovelském Pomoraví. Po dvou letech tam závěrečnou konferencí vyvrcholila první fáze projektu, díky kterému by mělo být snazší zabránit přemnožení dotěrného hmyzu. Získaná data by měla pomáhat i jinde v Česku, třeba na jižní Moravě.
                10:03
                Cisterny pro letadla NATO
                  Unikátní cisterny dovedou natankovat veškeré letouny z výzbroje členských států NATO. To jsou automobily typu CAPL. Kompletují je ve vojenském opravárenském podniku v Šenově u Nového Jičína. Na řadě je poslední z více než dvou desítek kusů pro Armádu České republiky.
                  12:33
                  Únik plynu v centru Ostravy
                    Kvůli úniku plynu uzavřeli odpoledne hasiči s policisty část ulic Dvořákova a Přívozská v ostravském centrálním obvodu. Plyn unikal v jednom z bytů. Hasiči do bytu násilně vstoupili, objekt odpojili od elektřiny i plynu. Prostory následně odvětrali. Podle mluvčího Moravskoslezských hasičů Jakuba Kozáka stála za únikem technická závada.
                    13:09
                    Začíná Academia Film Olomouc
                      V Olomouci právě odstartoval 59. ročník mezinárodního festivalu AFO Univerzity Palackého. Letošní téma soutěžní přehlídky populárně-vědeckých filmů je Paměť. O přízeň odborné poroty se uchází sedm a padesát snímků ve třech kategoriích.
                      17:57
                      Výběr ze sociálních sítí
                        V jednom z olomouckých panelových domů vybuchla zřejmě nepovolená pyrotechnika a zranila jednoho muže. Pachatelé ji položili ke dveřím jeho bytu. Výbuch poničil i skleněné výplně dveří na chodbě, střepy poté tlaková vlna rozmetala do všech pater. Oba podezřelé policisté zadrželi, za jejich činem stojí pravděpodobně osobní spory jednoho z nich s majitelem bytu, sdělila dnes ČTK mluvčí olomoucké policie Ivana Skoupilová. ********* Fenka Terezka získala Statečné psí srdce. Vítězkou jedné z kategorií letošního ročníku ankety Statečné psí srdce se stala fenka Terezka, která je služebním psem příslušníka Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně Petra Klegy. Cenu v kategorii Záchranný čin služebních a záchranářských psů si oba převzali v pondělí v Kaiserštejnském paláci na Malé Straně v Praze.
                        18:51
                        Nová plavební komora na Baťově kanálu
                          Základy nové plavební komory na Baťově kanále jsou hotové. Stavba, která od loňského léta vzniká mezi Rohatcem a Sudoměřicemi na Hodonínsku, vyjde na 340 miliónů korun. Propojí současný Baťův kanál s řekou Moravou - lidé se tak na lodích nově dostanou až do Hodonína. Během letošní plavební sezóny, která začíná 1. května, ale ještě hotovo nebude.
                          21:13
                          Celostátní finále mladých nástrojářů
                            Finále soutěže KOVO Junior 2024 na Střední škole technické v Opavě. Účastníci, žáci odborných technických středních škol a učilišť z celé republiky, vyrábějí podle zadané dokumentace součástky. Porota hodnotí nejen přesnost zpracování, ale také vzhled výrobku.
                            22:58
                            Vyhlašování cen Jantar
                              Spolek Bludný kámen, herečka Kamila Janovičová, muzikálový herec a režisér Juraj Čiernik, houslista Jiří Vodička nebo výtvarník Jakub Špaňhel - to jsou noví držitelé moravskoslezské kulturní ceny Jantar. Ocenění přebrali včera na slavnostním gala večeru v Kulturním domě Poklad v Ostravě. Porota udělali celkem čtrnáct cen v deseti kategoriích. Za celoživotní dílo ji získali herec Norbert Lichý a pěvkyně Patricia Janečková.
                              Přehrát celé video
                              Stopáž26 minut
                              Další díl
                              24. dubna

                              Přehled dílů

                               
                              Stopáž25 minut

                              31. května

                              Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                              31. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              30. května

                              Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                              30. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              29. května

                              29. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              28. května

                              Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                              28. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              27. května

                              Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                              27. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              24. května

                              24. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              23. května

                              Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                              23. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              22. května

                              Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                              22. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              21. května

                              10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                              21. 5. 2024 na ČT1
                              Stopáž25 minut

                              20. května

                              20. 5. 2024 na ČT1

                              Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                              Napište nám