26 minut

20. května 2021

Část: Nemocnicím chybí zásoby krve

Obsah dílu

Covid-19 jako nemoc z povolání — Léčba postcovidového syndromu — Výzkum inhalace molekulárního vodíku — Soud kvůli převodu bytů odročen — Soud změnil trest za schvalování teroru — Nemocnicím chybí zásoby krve — Praktičtí lékaři dostávají vakcínu Moderna — Česko-izraelské centrum v Olomouci — Nové cyklostezky u Slezské Harty — Rekonstrukce křižovatky Drysice na D46 — Demolice nádraží na trati Olomouc-Krnov — Tuna vytříděného gastroodpadu v Šumperku — Nelegální skládka v Kunčičkách — Nepříznivé počasí škodí včelám — Matěj Číp studuje cimbál v USA

Části dílu

00:47
Covid-19 jako nemoc z povolání
    Přibývá lidí, kteří si nechávají uznat COVID-19 jako nemoc z povolání. Moravskoslezští hygienici evidují za letošek přes 700 takových žádostí. Většině vyhoví. Lidé ale musejí prokázat, že se nakazili v práci. Nejčastěji jde o zdravotníky nebo pracovníky sociálních služeb.
    03:33
    Léčba postcovidového syndromu
      Živě Milan Sova, primář Kliniky plicních nemocí a TBC, FN Olomouc.
      06:20
      Výzkum inhalace molekulárního vodíku
        Odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci zkoumají, jaké účinky má na organismus lidí po prodělaném COVIDU-19 inhalace molekulárního vodíku. Dosavadní zkušenosti naznačují, že by mohl pomoci se zotavením.
        08:34
        Soud kvůli převodu bytů odročen
          Krajský soud odročil případ, který řeší převod olomouckých družstevních bytů na jejich nájemníky.
          Rozhodnutí by mohlo padnout příští týden. Jedna z nájemnic bytu se soudí s městem a družstvem ohledně platnosti uzavřených smluv. Další nájemníci mají o žalobě pochyby.
          09:31
          Soud změnil trest za schvalování teroru
            Místo 6 roků vězení 3letá podmínka. Vrchní soud v Olomouci snížil trest 22letému Benediktu Čermákovi, který před 2 lety v internetové diskuzi schvaloval teroristický útok na 2 mešity na Novém Zélandu. Zemřelo při něm 51 lidí. Původní trest byl podle soudu nepřiměřeně přísný.
            Jeho snížení navrhoval i státní zástupce.
            10:11
            Nemocnicím chybí zásoby krve
              Živě redaktorka Natálie Flajžíková.
              11:48
              Praktičtí lékaři dostávají vakcínu Moderna
                Do ordinací praktických lékařů po celém Česku míří dodávky vakcín Moderna. Některé kraje, včetně Moravskoslezského, ji ale části lékařů dodávaly už dřív. Doteď pomáhali hasiči, od příštího týdne už se o distribuci v kraji bude starat firma, kterou vybral stát.
                14:02
                Česko-izraelské centrum v Olomouci
                  Inovace ve zdravotní péči i ve fungování nemocnic. To je hlavní náplň nového Centra česko-izraelských inovací a partnerství, které vzniklo v Olomouci. Zaměří se na rozvoj nových technologií i digitalizaci ve zdravotnictví, mimo jiné na telemedicínu nebo preventivní diagnostiku Parkinsonovy choroby.
                  15:09
                  Nové cyklostezky u Slezské Harty
                    Podél přehrady Slezská Harta povede nová cyklostezka. Začne se stavět v létě. Vyjde na 44 mil. Kč a z 90 % ji mají pokrýt evropské peníze.
                    16:10
                    Rekonstrukce křižovatky Drysice na D46
                      Začala rekonstrukce křižovatky na dálnici D46 u Drysic na Vyškovsku. Na trase z Vyškova do Olomouce musí řidiči počítat s omezeními až do listopadu příštího roku. Ředitelství silnic a dálnic tam za 200 mil. Kč doplní připojovací a odbočovací pruhy.
                      16:30
                      Demolice nádraží na trati Olomouc-Krnov
                        Nádražní budova v Dětřichově nad Bystřicí na Bruntálsku jde k zemi. Nepodařilo se ji zařadit na seznam kulturních památek a neuspěly ani spolky, které o ni měly zájem. A není jediná. Dělníci zčásti bourají také výpravní budovu v Moravském Berouně.
                        18:41
                        Tuna vytříděného gastroodpadu v Šumperku
                          Za 2 týdny jedna tuna vytříděného kuchyňského odpadu, který by jinak skončil na skládce. Pilotní projekt třídění nadbytečného jídla v Šumperku má podle tamní radnice u lidí úspěch. Město je jedním z prvních v Česku, kde se gastroopad třídí. Zbytky z kuchyně si ze speciálních nádob přebírá firma provozující bioplynovou stanici.
                          19:05
                          Nelegální skládka v Kunčičkách
                            Až 10mil. pokuta hrozí majiteli firmy, jehož zaměstnanec vysypal staré pneumatiky a stavební suť u obytných domů v Ostravě-Kunčičkách. Strážníkům v pátrání po nákladním autě a jeho řidiči pomohl kamerový systém. Muž u výslechu uvedl, že černou skládku založil, protože mu odpad nevzali ve sběrném dvoře.
                            19:43
                            Nepříznivé počasí škodí včelám
                              Současné deštivé, chladnější a občas i větrné počasí ohrožuje včelstva. Kvůli pomalejšímu nástupu jara mají včely po dlouhé zimě málo potravy. To může zkomplikovat opylování ovocných stromů a ovlivnit i konečné množství medu. Jeho cena se podle všeho zvýší.
                              21:45
                              Matěj Číp studuje cimbál v USA
                                Cimbálfest, jediný festival ve hře na cimbál na světě a taky první kulturní akce po rozvolnění ve Zlínském kraji. Hostí ho Valašské Meziříčí. Mimořádný primát má taky jeden z jeho účastníků.
                                Matěj Číp z Hodslavic na Novojičínsku je prvním a taky jediným hudebníkem, který hru na cimbál studuje na univerzitě ve Spojených státech.
                                Přehrát celé video
                                Stopáž26 minut
                                Další díl
                                21. května 2021

                                Přehled dílů

                                 
                                Stopáž25 minut

                                19. dubna

                                Přibývá obézních dětí — Obezita u dospělých — Mráz může ohrozit úrodu — OKD má souhlas pro těžbu — Muž donesl na policii 23 funkčních granátů — Policejní akce Speed Marathon — Speed marathon 2024 — Vyšla poslední kniha z trilogie Šikmý kostel — Nové prostory pro hendikepované v Olomouci — Přerov zbourá bývalý hotel Strojař — Výběr ze sociálních sítí ČT — Novinky v olomoucké MHD — Za hranicí mysli Tomáše Petrečka

                                19. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                18. dubna

                                Ve Zlatých Horách vznikne stanice záchranné služby — Hromadné výpovědi učitelů ZŠ Doubrava — Trest za vydírání pro bývalého zastupitele — Podezření na týrání koní — Open Studios Ostrava 2024 — Spor o stavbu cyklostezky v Trojanovicích — Výstraha před mrazem ve vegetačním období — Akce Zlepši si techniku na VŠB — Výběr ze sociálních sítí ČT — Retrospektiva fotografa Michala Kalhouse

                                18. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                17. dubna

                                Spor o větrníky u Moravského Berouna — Budoucnost větrné energetiky — Vývoj kolem heřmanické haldy — Gabriela Lefenda novou ředitelkou TS Ostrava — O Hanácká kasárna v Olomouci není zájem — Hejtman Bělica opustil některé sněmovní orgány — Zločin a trest v Bílovci — Razantní pokles teplot — Péče o děti s autismem — Baletní pocta českým skladatelům

                                17. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                16. dubna

                                Nová trasa pro horská kola v Mostech

                                16. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                15. dubna

                                Stojírenství pořád v krizi — Vývoj kondice průmyslových podniků — Prasečí hlavy před Androvým stadionem vyšetřuje policie — Výročí zahájeno ostravsko-opavské operace — Hlasování věřitelů o restrukturalizaci Liberty — Nemocniční pavilon z konejnerů — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Uzavírka Kovonského mostu — Výběr ze sociálních sítí — Bilance potravinové sbírky — Přijímací zkoušky na střední školy — 50. let výročí založení HaDivadla

                                15. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                12. dubna

                                Přijímací řízení na střední školy — Začaly přijímací zkoušky na střední školy — Zemědělci sázejí, stará úroda je ve skladech — Projektový záměr dostavby Severního spoje — Sbírka na Ukrajinu na Právnické fakultě UPOL — Ostravsku chybí pěstouni — Modernizace elektrárny Dlouhé stráně — Omezení dopravy na D1 — V Olomouci vrcholí přípravy inaugurace — 185 let Třineckých železáren — Začal krnovský filmový festival KRRR!

                                12. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                11. dubna

                                Méně stavebních úřadů — Města redukují počet stavebních úřadů — Hradisko má potíže s pitnou vodou — Nový tým v šumperské nemocnici — Nová základna záchranářů ve Zlatých Horách — Hokejová horečka v Třinci — Přibývá asistentů prevence kriminality — Česká pošta snižuje ztrátu — Balíkovna v Mošnově čeká na rozhodnutí — Výběr ze sociálních sítí ČT — Začal festival Jeden svět

                                11. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                10. dubna

                                Majitel Liberty jednal s vládou — Schůzka s majitelem Liberty zklamáním — Obce a DIAMO jednaly o těžbě plynu — Vedlejší větev kauzy Bečva před soudem — Výstava o osudu H. Píky — Nebezpečný úsek silnice na Prostějovsku — Další kamery do vozidel Dopravního podniku — Boris Jirků vystavuje v Galerii Chagall

                                10. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                9. dubna

                                Tameh čeká reorganizace — Jan Světlík čelí obvinění — Nové dálkové lety z mošnovského letiště — Podvodníci okradli seniory — Polovina klíšťat v Olomouci nakažena — Návrat sousoší do Staré Vody — Letní teploty vystřídá prudké ochlazení — Čajovna u knihovny končí — Těšínské divadlo projde rekonstrukcí

                                9. 4. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                8. dubna

                                Bezpečnostní opatření šampionátu v hokeji — Změny ve vedení společnosti Renarkon — Věřitelé Liberty hlasovali o restrukturalizaci — Dítě se vzácnou nemocí léčí v Darkově — Počasí a teploty trhají rekordy — Zabavené zvony míří zpět do obcí — Volební urny pro eurovolby — Archiv Vítkovických železáren slouží 70 let

                                8. 4. 2024 na ČT1

                                Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                                Napište nám