Robot


Informační technologieStrojírenstvíTechnikaTéma

Můj kamarád robot

11. 5. 2012

Tentokrát zavítáme na soutěž robotů, kteří mají najít v bludišti ztraceného medvěda, ukážeme ale také, jak se vyvíjejí průmyslové roboty.

» Číst více


Informační technologiePsychologieUmělá kůžeImpact – ze zahraničí

Robot s lidským dotykem

17. 6. 2011

Humanoidní roboty, jak je známe z nespočetných sci-fi filmů, už k nám sestupují ze stříbrného plátna. Než se však stanou našimi pomocníky a společníky, musí se naučit pohybovat v lidském světě a jemně zacházet s křehkými předměty. Evropští vědci proto vyvíjejí robotické dítě iCub, které používají k výzkumu kognitivních úkolů. Do konečků prstů a dlaní zabudovali hmatové senzory, které umožní citlivý úchop. Roboty sestrojené v italském Technologickém institutu jsou tak pokusnými morčaty v projektu zaměřeném na dodání pátého smyslu robotům – hmatu.

» Číst více


Informační technologieTechnikaMichaelovy experimenty

Jak postavit robota

22. 12. 2010

Zkušeného chemika Michaela už delší dobu přitahovaly roboty. Podnětem k tomu, aby si postavil svého vlastního, se stal 2. ročník Robosoutěže, pořádané pro studenty Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze. Jenže sestrojit si robota – navíc tak, aby skutečně fungoval – není úplně jednoduché. A tak se pro začátek Michael sám stal studentem, aby se spolu s vámi seznámil se základy robotiky.

» Číst více


Informační technologieStrojírenstvíTechnikaPsychologieUčení dětíKognitivní systémyImpact – ze zahraničí

Robotické dítě

23. 5. 2009

Hluboko uvnitř laboratoře v severní Itálii přichází k životu zvláštní stroj – iCub, tedy výzkumný robot, který se jednou bude učit stejně jako dítě. Robot používá signály přicházející z kamer a zpracovává je tak, aby ve svém okolí zachytil zajímavé věci. Robot je výsledkem multidisciplinárního evropského projektu zvaného RobotCub. Spojuje odborníky na neurovědy, psychologii a robotiku, aby mohli postavit to, čemu se říká „humanoidní kognitivní systém“. Nyní začínají od jednodušší inteligence, ale časem dají robotu schopnost zlepšovat se a vyvíjet.

» Číst více


Informační technologiePsychologieEmoceVztahy mezi lidmi a robotyImpact – ze zahraničí

Roboty s emocemi

17. 1. 2009

Roboty budou stále více pronikat mezi nás a do našeho každodenního života. Neexistuje totiž omezení v tom, co by mohly dělat – budou sloužit, léčit i ošetřovat nemocné. Emoce ale stále ještě představují jednu z bariér, kterou bude nutné překonat. Vědci proto usilují o to, aby vytvořili co nejlepší možné vztahy mezi lidmi a humanoidy a naučili roboty vyjadřovat své city.

» Číst více