Informační technologieLokátoryVyhledávání autVyhledávání dětíTéma

Sledovat a vyhledat

4. 2. 2011

Můžete si auto zabezpečit, jak chcete, když se zloději rozhodnou, stejně ho ukradou. Všechna zabezpečení jsou ale dobrá, protože přinejmenším zloději ztíží cestu k autu a někdy i malá překážka ho stačí odradit. Existují však i zařízení, která nás bez cizí pomoci dovedou k ukradenému autu. Tyto lokátory se umístí na některém z ukrytých míst v autě. Velmi pevná a vodě odolná krabička ukrývá techniku, která zaměřuje polohu vozu pomocí družic GPS systému. Díky síti mobilních telefonů vysílá krátké údaje o poloze s přesností 0,75 m. Každý pak může sledovat pouť svého vozu na internetových mapách.

Asi to zná každý. Taky máte doma skřítky zášupšáky? Škodolibě nám schovávají věci, které nutně potřebujeme – klíče od auta, peněženku, ovladač k televizoru. My jsme na ty naše zášupšáky vyzráli. Pořídili jsme si lokátor. Ano, slyšíte správně – LOKÁTOR. Stačí na nejčastěji ztrácené věci přilepit nebo přivázat čip – a hle, lokátor klíče neomylně najde. Známe lokátory nejrůznějšího druhu.

Náš příběh může začít třeba na tomto parkovišti. Zloději aut číhají všude a dokážou překonat každé zabezpečení. U levnějších vozů je to celkem snadné. Auta pak mizí v zahraničí nebo přeregistrovány jezdí u nás dál, pravda, s jiným majitelem. Prostě auto je nenávratně pryč. Nikoli však v našem případě.

Tomáš Švihálek, Lokátory. CZ: Při krádeži automobilů nebo neoprávněném použití nám přijde SMS nebo email, záleží na tom, co si v systému nastavíme. Při vstoupení do aplikace, kterou máme před sebou, můžeme auto dohledat.

Na skrytém místě našeho auta je totiž zamontovaný jeden z lokátorů. O své přesné poloze vysílá v malých intervalech zprávy do pozemní datové sítě. Je to malá krabička, většinou s vlastním zdrojem energie a citlivou anténou. V servisu nám předvedli, kam všude se dá skrýt ve Fabii. Každé auto má takových míst desítky. Při hledání lokátoru by zloděj riskoval ztrátu drahocenného času. Navíc nikdy neví, jestli není v autě ukryt ještě jeden.

Lokátor pomocí družicové sítě GPS zaznamenává svoji přesnou polohu. Tu ve zvolených intervalech vysílá do pozemní datové sítě. Informace jdou do serveru poskytovatele služby.
Stačí se přihlásit do systému a máte stálý přehled o svém autě, motorce, sněžném skútru nebo třeba lodi.

Nemyslete si, že zloději novou techniku lokátorů neznají. Snaží se je přelstít. Například tím, že auto schovají do kamionu vybaveného Faradayovou klecí. Nebo používají různé rušičky na vysílacích frekvencích lokátorů. To už ale vyžaduje organizaci, kapitál a trénink, což naštěstí průměrným zlodějům aut chybí.

Tomáš Švihálek, Lokátory. CZ: Ten zloději si vyhlídne nějaký vůz, odcizí vůz, do okruhu nějakých deseti kilometrů ho pouze přemístí, protože neví, jestli tam nějaké takového zabezpečovací zařízení je, nebo není, a nerad by si tento vůz dovezl do místa svého bydliště popřípadě do nějakého místa, kde je tento vůz demontován na náhradní díly …

Nejčastěji se stává, že pachatel vůz opustí a čeká několik hodin i několik dní, než takzvaně „vychladne“. Přitom někde z povzdálí sleduje, jestli si pro něj někdo nepřijde. Pokud auto nemá zabudovaný lokátor, pachatel si ho odváží a většinou se ho už nepodaří dohledat.

My jsme si pro naše auto dojeli. Našli jsme ho na mapě s přesností dvou metrů. Dovolil nám to lokátor, který je v autě skryt. Ale dojít si pro své ukradené auto bývá někdy velmi riskantní, proto bychom vlastní zásah měli svěřit profesionálům. Na pultech centrální ochrany jsou dnes zaregistrovány tisíce lokátorů aut, motorek a stavebních strojů.

JUDr. Václav Růžička, ALCOM security a.s.: Lokátor, když je napojený na Pult centrální ochrany, tak samozřejmě umožňuje zejména včasné vyhledávání toho vozidla v případě odcizení, protože klient zavolá na dispečink a profesionální agentura je schopná vyjet na místo případně vyrozumět policii, a to vozidlo vyhledat, vlastně udělat opatření k zadržení toho pachatele a ten klient se nevystavuje žádnému riziku, že bude sám pátrat po vozidle, ale svěří to odborné firmě.

Lokátory dovolují zvýšit ekonomiku firmy, kontrolu řidičů, vytíženost vozidel, signalizují, kdy s autem do servisu, ale mohou odhalit i černé jízdy a řidiče, kteří notoricky překračují maximální rychlost. Tady je záznam jízdy mladého řidiče. Překračoval povolenou rychlost na několika úsecích a možná proto půjde od volantu.

Tomáš Švihálek, Lokátory. CZ: Při přihlášení do aplikace má člověk možnost vidět nejdůležitější informace, to znamená název jednotky, poslední známou pozici jednotky, datum vypršení licence, stav tachometru, počet ujetých kilometrů v udaném měsíci s rozdělením na typy jízdy – soukromé, služební nebo dle vlastního uvážení. Má možnost si prohlédnout, kdy má jít na servis. To znamená, pokud už bliká servisní interval, vidíme, že u jednoho toho vozidla máme ujetých už 139 procent ze stanoveného limitu.

K dispozici jsou už i malé dětské lokátory. Jsou to vlastně o trochu větší digitální hodinky. Zapínají se na ruku tak, aby je mohl sundat jen rodič dítěte.

Bc. Šárka Špálová, 601 s.r.o.: Umístíte ho dítěti na zápěstí. Toto je speciální zámeček, který když zacvaknete, tak to dítě už to nemůže sundat. Sundat to může jenom rodič pomocí tak zvaného rodičovského šroubováku.

Dětské lokátory pracují na stejném principu jako ty v automobilech. To znamená družice GPS, lokátor, datová síť a klient.

Bc. Šárka Špálová, 601 s.r.o.: Rodič to může používat třeba k okamžitému vyhledání polohy svého dítěte. Čili když si teď usmyslí, chci se teď podívat, jestli opravdu je dítě ve škole, taky vyšle buď pomocí SMS nebo pomocí zákaznického portálu příkaz. Hodinky se lokalizují, tím pádem i dítě, protože dítě si je nemůže sundat a zahodit, tak rodiči přijde poloha. Je to v podstatě SMS ve tvaru ulice, číslo popisné, PSČ, město a plus je tam aktivní link.

Takže odkudkoli buď pomocí mobilu, počítače nebo komunikátorů jako i-pod, můžeme dítě hlídat a kontrolovat. K tomu slouží i snadné vytváření bezpečných zón, například okolo hřiště nebo školy. Překročení virtuálního plotu pak vyhlásí poplach a ten k vám dorazí velmi rychle, opět například mobilem.

S lokátorem máme jistotu, že naše dítě je skutečně na hodině klavíru, nebo trénuje s oddílem.
Jsou cenově dostupné a znamenají vyšší bezpečí pro děti a více klidu pro rodiče.

Bc. Šárka Špálová, 601 s.r.o.: To zařízení má dosah po celé Evropě ale v případě, že je potřeba pro účely nějakých výjezdů na dovolenou, na prázdniny třeba na týden to zařízení používat mimo Evropu geografickou, tak je možné vlastně aktivovat takzvaný celosvětový tarif a to zařízení potom funguje v rámci celého světa.

Koho by napadlo, že nám jednou družice budou hlídat naše vlastní děti. Dětské lokátory mohou mít navíc poplachový knoflík, kterým si dítě v tísni přivolá pomoc. Na mapě se opět zobrazuje, podobně jako u auta, aktuální poloha dítěte v terénu. Nyní jako novinka přicházejí lokátory pro seniory a pro nemocné.

Bc. Šárka Špálová, 601 s.r.o.: E-lokátor je určený, respektive my ho doporučujeme dětem od tří do dvanácti let. Do dvanácti let z toho důvodu, že se domníváme, že v pozdějším věku už o dítě si může postavit hlavu a říct, já to nechci, já nechci být od rodičů sledován, takže více méně taková ta základní škola, to je ten jejich věk, odpovídající užívání tohoto zařízení.

JUDr. Václav Růžička, ALCOM, a.s.: Tak ten pokrok je obrovský. Dneska aktuální je ochrana dětí, to znamená lokalizace, kde se nachází moje dítě, jestli neopustilo daný prostor, případně jestli nemá nějaký tísňový problém, tísňový stav. Ty lokátory mohou být nasazené jak do vozidel, tak samozřejmě jsou aplikovány ve formě mobilních telefonů, nebo v případě starších lidí je to otázka zdravotních problémů, včasného zásahu, třeba kde ten starý člověk se nachází nebo jestli nepotřebuje pomoc.

Hledáme však založený lokátor. Vytahujeme další z nového balení a ten první ztracený nacházíme. Lokátory jsou príma zařízení. Už se nám ve studiu věci neztrácejí. Co se nám ale ztratilo, to byl náš lokátorový vyhledavač. Ještě, že tu máme na ukázku dva. Tak kamaráde – hledej, hledej kolegu!

Autor: Václav Dvořák

Přejít na obsah dílu