ChemieCigaretaKouřeníNikotinDehetMichaelovy experimenty

Chemie kouření

1. 12. 2010

Víte, co všechno skrývají cigarety? Co obsahuje kouř, který vdechují pasivní i aktivní kuřáci? Michael pomocí dvou jednoduchých experimentů a vysavače odhalí takové věci, že už nikdy nevezmete cigaretu do úst!

Tereza: Jistě to sami znáte. Alespoň občas – obzvláště po náročném pracovním dnu – si tak někde v klidu sednout ke kávě a třeba s kouskem skvělého dortu.

Michael: A mám to. Nechutenství k jídlu … a smradlavý svetr … Fuj! Nechci vás poučovat o nebezpečí kouření. Budu jen doufat, že vy sami se rozhodnete dobře a správně. Ale chtěl bych vám něco zajímavého říci o chemii kouření. A začnu tímto jednoduchým pokusem.

Tereza: Ke stojanu uchytíme zkumavku. Vložíme do ní jednu cigaretu. Zkumavku uzavřeme a pomocí plynového hořáku zahříváme.

Filip: Uvnitř za nedostatku vzduchu nastává nedokonalé spalování cigarety. Celá zhnědne a scvrkne se.

Tereza: Na stěnách zkumavky do kapiček zkondenzovala pryskyřičná látka – dehet.

Michael: And the tar here for a smoker, it goes into their mouth, coating their tongue, preventing their taste-buds from appreciating good food and good wine and nice beer. It covers their teeth, making them black, darker colour and gives them a foul breath.
A tento dehet proniká do úst kuřáků, obaluje jejich jazyk a zabraňuje chuťovým pohárkům, aby vychutnaly dobré jídlo, dobré víno a chutné pivo. Pokrývá zuby kuřáků, které černají. A způsobuje jejich páchnoucí dech.

Michael: Tar… Fuj!
Dehet.

Michael: Samozřejmě nejnebezpečnější je to, že dehet pokrývá vnitřní povrch plic kuřáků a brání jim tak, aby správně a účinně fungovaly. Naše plíce tvoří spojovací prostředí mezi kyslíkem ze vzduchu a krví v našem těle.

Tereza: Kyslík potřebujeme ke spalování tuků a cukrů, a tedy ke tvorbě energie.

Filip: Plíce, pokryté dehtem, částečně brání průchodu kyslíku ze vzduchu do krve a zpomalují tak naše dýchání.

Michael: A proto málokterý kuřák umí doběhnout tramvaj včas.

Tereza: Většina kuřáků ovšem zachovává klid. Spoléhají na to, že dehet z cigaret zachytí cigaretový filtr.

Filip: Ten se vyrábí z acetátu celulózy, který je odvozen z dlouhých přírodních polymerů, obsažených ve dřevě.

Michael: Acetát celulózy je mimochodem – a to je zajímavá věc – stejná látka, která se používá k výrobě karet a dokonce je základ tohoto fotografického filmu.

Michael: Whilst based on a natural material, cigarette filters take between ten months and three years to biodegrade, making them an unsightly and unpleasant part of a litter on our streets.
Ačkoli jsou cigaretové filtry založeny na přírodním materiálu, trvá deset měsíců až tři roky, než se přirozenou cestou rozloží. Tvoří tak odpudivou a nepříjemnou součást odpadků na našich ulicích.
Ale kuřáci, pozor na to, abyste nepřecenili účinnost filtrů! Při zachycování dehtu zas tak spolehlivé nejsou. Jen se podívejte na tento pokus.

Tereza: Pomůcky jsou tentokrát trochu netypické. Kromě kuchyňského savého papíru také vysavač. Kus papíru poslouží jako filtr, který opatrně umístíme do spoje v sací trubici.

Filip: Do kartonu vyrobíme otvor právě tak pro zasunutí cigarety.

Michael: With the filter.
Filtrem napřed.

Tereza: Tušíte správně. Tuhle cigaretu vykouří vysavač.

Filip: Samozřejmě v poněkud vyšším tempu. Přesto jsme mu ještě pomohli obrazovým zrychlením.

Tereza: Z tohoto pokusu si uděláte dobrou představu o množství špinavého, lepkavého dehtu, který i přes filtr proniká do kuřákových plic.

Filip: Ale dehet není jediným problémem. V cigaretovém kouři jsou doslova stovky chemických látek, které mají záporný vliv na naše zdraví.

Michael: Obsahuje například mnoho polycyklických aromatických uhlovodíků, jako je benzopyren. Tyto molekuly mají kruhový tvar. A právě ten je nebezpečný. Obzvláště pro naše DNA.

Tereza: Benzopyren může ovlivnit a dokonce přerušit běžný přepis DNA v našich buňkách. Způsobí tak mutace, které mohou vést ke vzniku nádorů.

Michael: V cigaretovém kouři také najdeme mikrogramová množství kadmia, anglicky cadmium.
And it’s been proven, that smokers have up to five times more cadmium in their blood than no-smokers.
A bylo prokázáno, že kuřáci mají v krvi až pětkrát víc kadmia než nekuřáci.

Filip: Kadmium je šikovný malý kovový prvek, který se používá pro výrobu baterií a solárních článků. Ovšem pro naše ledviny příliš vhodný není.

Tereza: Když je kouření tak jednoznačně škodlivé, proč tolik lidí přesto kouří?

Michael: Odpověď na to je víceméně stejná jako na otázku, proč pijeme kávu nebo alkohol. Je to proto, že to ovlivňuje nervovou soustavu našeho těla, což máme často rádi.

Filip: Jednou ze součástí cigaretového kouře je nikotin. Tato látka má schopnost spustit chemické reakce na zakončení našich nervů, které zrychlí činnost srdce či zvýší tlak.

Tereza: Nikotin podporuje tvorbu dopaminu, který navozuje příjemné pocity. Nikotin zvyšuje naši bdělost nebo přináší uvolnění.

Michael: A nikotin je jen jednou z mnoha přírodních látek, které mají vliv na náš nervový systém…

Michael: A na závěr vám rád ukážu něco, co můžete dělat s cigaretami, aniž by uškodily vašemu zdraví. Takže – dvě cigarety položím na stůl. Takhle od sebe. A teď – pozor. Dívejte se na cigarety… Voilá. Otázka je, jak jsem toto udělal?

Autoři: Vladimír Kunz, Michael Londesborough

Přejít na obsah dílu