GeografieTéma

Katastr na internetu

6. 2. 2008

Díky novým technologiím, jako je navigace družicového systému GPS, pozemní zaměřovací stanice a internet, se podařilo Výzkumnému ústavu geodetickému, topografickému a kartografickému vytvořit unikátní systém mapování, pomocí něhož se mohou například katastrální mapy tvořit v digitální podobě a zpřesňovat a obnovovat všude tam, kde je přístup na internet. Je to možné prakticky na celém území ČR, kde je připojení přes mobilní telefony nebo do systémů WiFi.V současné době má digitální podobu přes 35 % katastrálních map. Nyní již probíhá skenování dosavadních katastrálních map a celá transformace z analogové do digitální podoby má být dokončena do roku 2014. V našem příspěvku ukážeme, jak se dnes tvoří katastrální mapy a jak slouží veřejnosti.

Katastr nemovitostí spravuje údaje a mapy všech pozemků a budov, které na nich stojí. Pro nás jsou to výpisy, mapy, smlouvy – samé papíry a kulatá razítka. Jde o velké majetky, takže vše musí mít tu správnou právní formu. Přesto i sem vstoupila digitální revoluce.

Ing. Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního: Když si uvědomíme, že v katastru nemovitostí je evidováno 21 miliónů parcel, tak je jasné, že v současné papírové podobě není možné zajistit úplný soulad katastrálních map a zápisů o vlastnických a věcných právech k nemovitostem. Digitální forma naopak dovoluje tento soulad nastavit a kontrolovat, aby se to i v průběhu změn zachovalo.

Katastrální úřad převádí všechny současné mapy do digitální podoby. Nejde přitom o pouhé otrocké překreslování map do vektorové podoby, pozemky se musí znovu přeměřit. Nové technologie dovolují provádět tato měření nejen přesně, ale i rychle. Ke slovu přichází družicové určování polohy GPS.

Ing. Zdeněk Štorek, Český úřad zeměměřický a katastrální: Před začátkem měření se podíváme, kolik máme k dispozici satelitů, v tomhle okamžiků jich máme sedm, v tomhle sloupci můžeme sledovat, který satelit postupuje směrem dolů a který směrem nahoru. Nyní vyhledávám hranici parcely, která by měla být někde v těchto místech. Přístroj mne naviguje s přesností několika málo centimetrů na rozhraní parcel. Právě jsem toto místo našel.

Nezapomeňte – nad námi stále obíhají navigační družice!

Ing. Zdeněk Štorek, Český úřad zeměměřický a katastrální: Nyní nám běží šest družic. Nyní mohu spustit samotné měření a v řádu několika vteřin můžeme tento bod uložit a přejít na vyhledávání dalšího bodu.

Měření totální stanicí s pomocí GPS probíhá velmi podobně.

Josef Polák, Český úřad zeměměřický a katastrální: Stačí úplně dvacet vteřin a změřil jsem souřadnice stanoviště. Přestávám na chvíli užívat GPS, respektive přesunuji se na tu totální stanici, kde budu měřit úhly a vzdálenosti. Měří se fasády, resp. hranice, rohy domů, rohy staveb, které jsou předmětem katastru, pak rozhraní plotů, rozhraní parcel, mezníky tam můžou být.

Ale jak je možné, že geodeti pomocí GPS zaměřují s přesností centimetrů, zatímco GPS v autě pracuje s přesností více než dvou, tří metrů? Ke slovu totiž přichází CZEPOS. Je to systém stacionárních GPS stanic, provozovaný ze střech katastrálních úřadů.

Ing. Jaroslav Nágl, Český úřad zeměměřický a katastrální: CZEPOS je služba pro uživatele GPS, kteří potřebují získat polohu s maximální možnou přesností. Toto je jedna z 27 stanic CZEPOS a uživatel musí mít ještě jednou stanici, se kterou se obcházejí body. Pomocí kombinace těchto dvou stanic a dat získají tu maximální přesnost.

Spojení technologie GPS a naší sítě CZEPOS umožňuje po celé naší republice měřit v terénu velmi rychle a přesně.

Ing. Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního: Při digitalizaci je nově určena výměra parcely, která byla původně určena starou metodou tehdy před 150 lety. A nyní v digitální formě je určena velmi přesně. Rozdíly u běžného domku se zahrádkou mohou dosahovat i desítek čtverečních metrů. Lidé jsou často překvapeni, že po digitalizaci nemají evidovánu stejnou výměru, ale je to vlastně logický důsledek toho, že se výměra, původně určená před mnoha a mnoha lety, nahrazuje přesnějším údajem.

Vzniká nová katastrální mapa, která není na papíru. Existuje na paměťových médiích počítačů. Ale katastry se stále mění, katastrální mapa musí žít. A tak do hry vstupují další technologie, především internet. …

RNDr. Pavel Vaniš, Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický: Už jsme se připojili a můžeme začít zaměřovat ten bod.

Všimněte si mobilního telefonu v rukou geodeta. Spojuje ho s prostředím internetu. Na dálku si z digitální katastrální mapy vytáhl její část a dál už v ní pracuje s přesně zaměřenou stanicí samostatně. Vzniká náčrt změn v katastru.

Ing. Tomáš Cajthaml, Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický: Máme tady k dispozici internetovou technologii, která nám slouží k přenosu dat na server a tato data můžeme dál zpracovávat v prostředí webové aplikace „Zpracování geometrického plánu“. Máme k dispozici náčrt s měřenými body v terénu. Kresební editor slouží k vytvoření změnové kresby. Jednotlivé elementy se zde ruší a připojuje se nová kresba na nově změřené body v terénu.

Internetem přenášené náčrty se v kanceláři kontrolují, sesazují k sobě a dalším krokem je přenos nových dat do katastrální mapy. Toto řešení Výzkumného ústavu geodetického, topografického a kartografického bylo oceněno Českou hlavou v roce 2007. Vidíte: výsledkem je vlastně textový soubor. Jak prosté.

Autor: Václav Dvořák

Přejít na obsah dílu