Co je fondue?

Fondue je ohřívaná mísa, která se původně plnila dvěma druhy sýrů, vínem a troškou mouky. Mísa se dávala doprostřed stolu, a tak si mohl každý host na vidličku nabrat chléb a sám si ho v rozpuštěném sýru obalovat. Tato „ohřívaná sýrová mísa“ vznikla ve Švýcarsku v 18. století, kdy suroviny na výrobu fondue (sýr a víno) měla každá průměrná domácnost.

V dnešní době fondue představuje klasickou zábavu labužníků. Dokáže zpestřit obyčejné jídlo nebo hostinu. Fantazii se při přípravě fondue meze nekladou, dnes se nepoužívá pouze sýrová omáčka, ale můžete si společně maso na vidličce osmažit nebo uvařit ve vývaru.

Jak konzumovat fondue

Sýrové fondue: na vidličku napíchněte kousek chleba a ponořte do hrnce. Zatočte kostkou chleba v sýru. Chléb: na fondue krájejte větší kousky chleba, aby zbytečně nepadal do sýru. Snažte se, aby na každém kousku byla kůrka, která bude chleba držet pohromadě.

Sladké fondue se staly populární v sedmdesátých letech. Do rozpuštěného čokoládového fondue můžete namáčet ovoce (banány, jahody, mandarinky), kousky sušenek, ořechů. S fantazií nejdál dojdeš. :-)

Existuje celá řada dalších variant, jak lze fondue připravovat. Záleží pouze na naší fantazii.

Zdroj: fondue.a4.cz