18+
27 minut
Q

1. června 2010

Část: Protopunk z roku 2013

Obsah dílu

Špičkou jazyka

Části dílu

02:40
Špičkou jazyka
    Britské spisovatelky Sarah Watersové jsme se při příležitosti její autogramiády a scénického čtení v divadle Minor ptali, zda by ji ještě dnes vzrušila četba jejího debutu – dnes už kultovního lesbického románu Špičkou jazyka (Tipping the velvet). Povídali jsme si i o její zkušenosti s filmaři, kteří podle této knihy natočili seriál pro BBC, o homosexualitě viktoriánské Anglie nebo taky o tom, zda a proč touží čtenáře šokovat.
    10:23
    Lesbické rodiny
      Každá pátá lesba a každý desátý gay je rodičem. Psycholožka Eva Polášková rozebírá problematiku rodičovství homosexuálních párů, mluví o tzv. minoritním stresu a potřebě úpravy legislativy v této otázce.
      12:30
      O holčičce
        S režisérkou Lucií Ferenzovou jsme si povídali o její inscenaci O holčičce v pražské Meetfactory. V představení hrají samé holky, a to i několik mužských postav. Proč? Je hlavní postava kluk anebo holka? A jak se vlastně vede divadlu v Meetfactory?
        17:15
        Muž a feminista?
          Sociolog Martin Fafejta hovoří o emancipaci žen, filozofce Judith Butler a o svém vlastním feminismu.
          20:17
          Protopunk z roku 2013
            Vídeňská queer kapela Norah Noizzze & Band zahrála na festivalu eLnadruhou v pražském klubu Vagon. Děvčat jsme se ptali, jak je na tom rakouská queer scéna, je-li rozdíl mezi ženským a mužským uměním či co to vlastně znamená ten protopunk z roku 2013, který hrají. Holky taky zahrály jejich nezapomenutelný hit Sitting in a heterobar.
            Přehrát celé video
            Stopáž26 minut
            Další díl
            8. června 2010

            Q na sociálních sítích

            Napište nám