26 minut

2. dubna

Část: Bourání mostu v Chrudimi

Obsah dílu

Začínají zápisy do prvních tříd — Odklady školní docházky — Změny, které resort plánuje pro základní i předškolní vzdělávání — Bourání mostu v Chrudimi — Uzavírka Zvíkovského mostu — Oprava pražské magistrály — Začíná blokové jarní čištění ulic — Otevření nového centra České pošty v Hradci Králové — Protesty proti výškové výstavbě v Kutné Hoře — Prodloužení vazby pro žháře — Rozšíření karlovarského letiště komplikuje les — Roste počet nakažených černým kašlem — Záchrana zkolabovaného řidiče — Zájem o tísňovou péči se zvyšuje — Hubení hlodavců v Praze — Bozkovské jeskyně zahájily sezonu

Části dílu

01:07
Začínají zápisy do prvních tříd
    Do školních lavic by v září mělo usednout asi 118 tisíc dětí. Někde ale budou muset losovat. O místa se bojuje hlavně ve větších městech. A třeba některé pražské městské části a také obce v okolí metropole trápí takzvaná spádová turistika. A to když rodiče účelově přehlašují trvalá bydliště dětí do oblastí škol, které si vybrali. Radnice kvůli tomu zpřísňovaly pravidla.
    04:06
    Odklady školní docházky
      Odklad školní docházky by letos podle odhadů ministerstva mohlo mít asi 31 tisíc šestiletých dětí. Ze 150 tisíc dětí, které by měly letos přijít k zápisu, jich tak do první třídy nastoupí jen 118 tisíc. V dlouhodobém průměru mělo podle posledních dat školní inspekce každé čtvrté dítě odklad. To je nejvíc v Evropě.
      04:45
      Změny, které resort plánuje pro základní i předškolní vzdělávání
        Nový Rámcový vzdělávací program se má zaměřit na dovednosti a schopnosti žáků. Ubýt má takzvaného biflování, protože důraz se bude klást na občanské vzdělávání a finanční nebo mediální gramotnost. Na nové učební plány by školy - mohly dobrovolně přejít už od příštího školního roku.
        05:23
        Bourání mostu v Chrudimi
          Na řadě míst začíná nová stavební sezona. Řidiči tak musejí opět počítat s dopravními omezeními. Stavební práce omezují třeba dopravu v Chrudimi, kde dělníci bourají most.
          06:22
          Uzavírka Zvíkovského mostu
            A uzavřený je ode dneška Zvíkovský most přes Vltavu. Po 30 letech od poslední opravy potřebuje nákladnou rekonstrukci. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou a musejí na objížďku. Uzavírka má trvat půl roku.
            08:11
            Oprava pražské magistrály
              Provoz na pražské magistrále ode dneška omezuje rekonstrukce. Na ulici 5. května silničáři pokračují po zimní přestávce v opravě vozovky – tentokrát ve směru do centra. Práce potrvají do konce dubna a přinesou zúžení na Nuselském mostě.
              09:50
              Začíná blokové jarní čištění ulic
                Města a obce začínají s jarním blokovým čištěním ulic. Třeba pracovníci jihlavských služeb musejí uklidit na 250 kilometrů silnic a zhruba 200 kilometrů chodníků. K tomu ale také musejí řešit problémy s řidiči, kteří nerespektují značení a svá auta včas neodstaví.
                11:32
                Otevření nového centra České pošty v Hradci Králové
                  Novou pobočku v bankovním centru otevřela Česká pošta v Hradci Králové. Do bezbariérových prostor v obchodní zóně se přestěhovala z historického středu města, kam to měli mnozí obyvatelé blíž. Radnice proto zvažuje úpravu linek MHD.
                  13:28
                  Protesty proti výškové výstavbě v Kutné Hoře
                    Zastupitelé projednávají developerský projekt společnosti Marlo, který počítá se čtyřmi 13 patrovými budovami v místní části Malín. Vedení města i obyvatelé jsou proti.
                    15:37
                    Prodloužení vazby pro žháře
                      Ústecký krajský soud prodloužil vazbu bývalému dobrovolnému strážci národního parku. Policie ho viní z toho, že v létě roku 2022 založil požár v Českém Švýcarsku. Dotyčnému hrozí až 15 let vězení.
                      17:16
                      Rozšíření karlovarského letiště komplikuje les
                        Letiště v Karlových Varech by mohlo mít delší a širší přistávací dráhu. Některé společnosti z něj dosud nechtějí létat, protože by kvůli atypickým rozměrům dráhy musely platit speciální výcviky posádek. Na přestavbu ranveje potřebuje Karlovarský kraj odkoupit bezmála 100 tisíc metrů čtverečních pozemků. Většina z nich patří státním lesům. Jenže podnik lesní plochy zatím prodat nemůže.
                        19:04
                        Roste počet nakažených černým kašlem
                          Za poslední březnový týden přibylo v Česku 1 044 nových případů černého kašle. Od začátku roku se tak celkový počet vyšplhal skoro na 5 300.
                          19:31
                          Záchrana zkolabovaného řidiče
                            Policisté a hasiči zachránili muže, který zkolaboval v uzamčeném autě nedaleko Smíchovského nádraží v Praze. Policisté se do auta dostali tak, že rozbili zadní okénko. Po resuscitaci záchranáři řidiče převezli do nemocnice.
                            20:14
                            Zájem o tísňovou péči se zvyšuje
                              Především u seniorů, kteří potřebují přivolat pomoc v případě pádu. Častěji využívají i plánované hovory proti pocitům osamění. Tísňovou péči si můžou zřídit i vážně nebo dlouhodobě nemocní lidé. S dispečinkem jsou propojení elektronicky.
                              22:02
                              Hubení hlodavců v Praze
                                V Praze začala plošná deratizace hlodavců. Na hubení milionů myší a potkanů nachystali deratizátoři 13,5 tuny jedu. Nástrahy kladou výhradně do kanálů, kde je hlodavců nejvíc. Problémové je podle nich také okolí velkých staveb nebo lokality, kde žijí bezdomovci.
                                23:33
                                Bozkovské jeskyně zahájily sezonu
                                  Zpřístupněné jeskyně letos zahájily jarní sezonu s předstihem. Většina z nich se otevřela už na Velký pátek a lidé je mohli navštívit i během Velikonočního pondělí. Například do Bozkovských dolomitových jeskyní na Semilsku přišlo za čtyři dny asi 800 návštěvníků.
                                  Přehrát celé video
                                  Stopáž26 minut
                                  Další díl
                                  3. dubna

                                  Přehled dílů

                                   
                                  Stopáž26 minut

                                  15. května

                                  Výsledky přijímaček na střední školy — Zájem o některé učňovské obory roste — Opatření po atentátu na premiére Fica — Pošta v Jindřišské ulici nemá kupce — Noční cvičení složek IZS v Jihlavě — Restaurace nebudou platit za venkovní posezení — V Chebu poškodili vandalové sochu v kašně — V Praze vrcholí Svatojánské slavnosti Navalis — Svatojánské procesí projde Prahou — Černé skládky v Ústí nad Labem — Kapacita letních táborů se plní — Chotěboř přispěje rodinám na dětské kroužky — Nelegální ohniště v NP Šumava — Nová pracovní místa pro handicapované

                                  15. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  14. května

                                  Svitavsko zkouší autobusy na objednávku — Rekonstrukce Václavského náměstí — Trutnovské městské vlaky končí — Nelegální herny v Česku — Středočeský kraj láká k pobytu u vody — Průzkum pramenů v Karlových Varech — Požár teletníku na Jihlavsku — Zneužívání dětí ve sboru v Jablonci nad Nisou — Za měsíc se má otevřít nový úsek D7 — Soud v případu úmrtí chlapce při motoristických závodech — Jihlava zažije noční cvičení IZS — Mozaikovou sečí proti suchu — Porucha na trakčním vedení zastavila vlaky v Praze — V NP Šumava otevřeli soví voliéry

                                  14. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  13. května

                                  Požár ve Frýdštejně — Dohášování požáru v Příhrazských skalách — Výstraha před požáry — Porvelánka Thun ukončila provoz v Klášterci — Šíření černého kašle — Smrtelná nehoda malého letadla na Jihlavsku — Speciální betonáž obchvatu pod vodou — Stížnosti na změny v ústecké MHD — Celorepublikové vyhlášení Zlatého erbu — Radní rozhodli o plastice Moskva-Praha — Problém s financováním orchestrů a sborů — Svatojánské slavnosti Navalis — Stanice pro zabavená exotická zvířata — Týden rovnosti tváří — Natáčení letošní vánoční pohádky — Výluka vysílačů

                                  13. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  10. května

                                  V Česku začíná MS v ledním hokeji — Průběh MS v hokeji — Začíná hokejové mistrovství světa — Ostravské restaurace a hokejové menu — Jak se fandí mimo stadiony — Ukrajina vydala do ČR 6 Čechů — Požár v Příhrazských skalách — Hašení požáru — Uzavírka na hlavním tahu do Rakouska — Opravy na přivaděči D1 v Jihlavě — České loděnice končí v konkurzu — Další protesty zemědělců — Praktické maturity rybářů ve Vodňanech — Město Liberec chce koupit liberecký zámek

                                  10. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  9. května

                                  Hromadné propouštění v dole ČSA na Mostecku — Rožná na Vysočině odmítá průzkumné práce související s těžbou lithia — Případ splašeného koně vyšetřuje policie — Vražda v plzeňských Křižíkových sadech — Skládka v Třebnouševsi není legální — Dvě seniorky zavalila v zámeckém parku zeď — Zabezpečení stezky pod padající skálou — Pohyb svahu v Žiželicích — V Bedřichově panují obavy o budoucnost lyžařského areálu — Vyproštění vykolejeného vlaku u Klínce — 50 let pražského metra — A už dva roky se staví nové linky metra D — Přemnožené toulavé kočky v lázeňských městech — Vlk na předměstí Plzně — Den otců v Národním parku

                                  9. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  7. května

                                  7. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  6. května

                                  Mobilní pošta na Rychnovsku na zkoušku — Prodej nemovitostí České pošty — Stavba dalšího úseku dálnice D35 — Dopravní zkouška pro České Budějovice — Požár karlovarské porcelánky — Rekonstrukce vyhořeloého kostela v Chlumu u Třeboně — Meteorologové varují před silními bouřkami — Zájem o dotace z programu Oprav dům po babičce — Veřejné setkání kvůli stavbě vodovodu — Vzpomínka na oběti holokaustu — Premiéra dokumentu o pražském metru — Vysoká aktivita klišťat v Česku — Los v Krkonoších — Slavnosti svobody v Plzni

                                  6. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž25 minut

                                  3. května

                                  Vyšetřování vykolejení vlaku — Vlak vykolejil taky na Chebsku — Proti plánovanému průmyslovému areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Soud vyhověl žádosti Kovosvitu o moratorium — Omezení zdravotní péče pro pacienty z Ukrajiny — Chytré byty pro lidi s roztroušenou sklerozou — Jižní Čechy bez nábytkové banky — 70 architektů soutěžilo o školu ve Vimperku — V Plzni začaly Slavnosti svobody — Lázně očekávají vydařenou sezonu — Přesně za týden začne MS v hokeji — Kocianova houslová soutěž

                                  3. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  2. května

                                  Zmatky po změnách v MHD v Ústí nad Labem — Výluka tramvají v Praze — Otická past na kamiony — Vykolejený vlak — Povolení průzkumu Rožné pro těžbu lithia — Hrozí odchod až 12 000 sester do důchodu — Začal festival United Islads of Prague — Nárůst kriminality v západní části Hradce Králové — 10 minut na parkování na letišti — Muž do Česka pašoval 4,5 kila kokainu — Požár domu v Hradci Králové — Problém s bezdomovci na kolonádách — Oslavy osvobzení v Domažlicích — Karlovarské hasiče chrání nově svatý Forian — Na horách začíná letní sezona — Nový přírůstek v pražské zoo

                                  2. 5. 2024 na ČT1
                                  Stopáž26 minut

                                  30. dubna

                                  Turismus v Česku je na vzestupu — Historicky největší železniční zakázka — Nejasnosti kolem pálení čarodějnic — Pálení čarodějnic na Ladronce — Turisté v noci nesmějí do lesů v národním parku České Švýcarsko. — Policie prověřuje zákrok těžkooděnce na Majálesu — Noční zákaz vjezdu do centra Prahy — Požár u Horní Cerekve — Nedostatek zdravotního personálu — V Ústeckém kraji přibývá urgentních příjmů — Umělá inteligence otestuje zdraví krav — Sídliště rozdělené sporem o parkovací dům — Pražské Výstaviště dokončuje rekonstrukci divadla Spirála — Zvoníci pečují o historické zvony

                                  30. 4. 2024 na ČT1

                                  Napište nám