26 minut

Události v regionech

Část: Dopady těžby na přírodu

Obsah dílu

Headlines — Změny ve zdravotnictví — Zásoby kyslíku v nemocnicích — Odklízení vlaků — Živý vstup z místa nehody — Prvorepublikové ovládaní rychlíkové tratí na Třeboňsku — Vyčerpané dotace na nové kotle — Kauza Walderode pokračuje — Deset let od nepokojů na Šluknovsku — Asistenti prevence — Reakce věřících — Sdílené koloběžky v Českých Budějovicích — Otevření Rybářského domku Kampa — Kvalita koupací vody — Dopady těžby na přírodu — Rok od požáru v Bohumíně — Výluka v Podolí — Nález na Grabštejně

Části dílu

00:10
Headlines
    Přehled zpráv.
    01:00
    Změny ve zdravotnictví
      Covidová pandemie mění podobu českého zdravotnictví. Nemocnice investují desítky milionů korun - vybavují se za ně novějšími přístroji, modernizují zázemí i laboratoře.
      03:11
      Zásoby kyslíku v nemocnicích
        Mnoho nemocnic předělává nebo úplně renovuje své kyslíkové jednotky - právě ty byly v nejdramatičtějších týdnech pandemie potřeba nejvíc. Kvůli jejich vytíženosti vyhlásilo v březnu např. 15 nemocnic jen ve středních Čechách na víc než měsíc stav hromadného postižení osob.
        04:58
        Odklízení vlaků
          U obce Milavče na Domažlicku se pracuje ve dne v noci na odklizení trosek vlaků na opravě kolejí a náspu, aby provoz na této hlavní trati mezi Českem a Bavorskem mohl být obnovený co nejdřív.
          07:04
          Živý vstup z místa nehody
            Na místě středečního vlakového neštěstí u Milavčí na Domažlicku jsou nepřetržitě i naši redaktoři a redaktorky, aby nám přinášeli aktuální informace. Dnes je tam Andrea Čandová.
            08:37
            Prvorepublikové ovládaní rychlíkové tratí na Třeboňsku
              Doteď jsou v provozu železniční přejezdy, které ručně obsluhují signalisté. Třeba v jižních Čechách zbývá ještě deset takových míst, kde se způsob řízení dopravy nezměnil.
              10:11
              Vyčerpané dotace na nové kotle
                Žádosti o takzvané kotlíkové dotace měl Plzeňský kraj přijímat až do konce října, nebo do vyčerpání peněz. Jenže právě na to došlo prakticky okamžitě po spuštění výzvy. A nejinak je tomu v dalších krajích - v Karlovarském, Libereckém a většině ostatních.
                11:59
                Kauza Walderode pokračuje
                  Ani po 29 letech soudních líčení restituční případ šlechtického rodu Walderode nekončí. Vdova po mezitím už zemřelém Karlu des Fours Johanna Kammerlanderová podává ústavní stížnost.
                  13:05
                  Deset let od nepokojů na Šluknovsku
                    Je to 10 let od nepokojů ve Šluknovském výběžku. Daly tehdy impuls ke změně několika zákonů. Poprvé se taky začalo mluvit o tzv. obchodních s chudobou, kteří draze pronajímají bydlení lidem žijícím ze sociálních dávek.
                    14:40
                    Asistenti prevence
                      Protesty se tehdy opakovaly téměř týden co týden. Začalo se mluvit o změně zákonů. Daly impuls třeba ke vzniku rejstříku přestupků. Zásadně se změnila pravidla pro výkup kovů. Radnice dostaly větší pravomoci zakazovat herny. A taky celorepublikově vznikla nová profese – asistent strážníků.
                      16:22
                      Reakce věřících
                        Před deseti lety na demonstrace reagovali věřící. Bez ohledu na náboženství se začali se scházet v kostelích a chtěli dát najevo, že jsou proti nenávisti. Jedním z farářů je i současný starosta Varnsdorfu.
                        18:13
                        Sdílené koloběžky v Českých Budějovicích
                          České Budějovice jsou 8. městem v Česku, kde začaly jezdit sdílené elektrokoloběžky americké společnosti Lime. Ale není to jen k všeobecné spokojenosti - mnoha obyvatelům tyto koloběžky v ulicích vadí nebo přímo překážej.
                          19:41
                          Otevření Rybářského domku Kampa
                            Rybářský domeček v Praze na Kampě, známý mj. jako bydliště pražských vodníků ve filmu Jak utopit doktora Mráčka, prošel opravou, o kterou se zasloužili skauti. A už několik hodin je po deseti letech znovu otevřený i pro veřejnost.
                            20:49
                            Kvalita koupací vody
                              Kvalita vody v naprosté většině přírodních koupališť v Česku je dobrá. Přesto jsou místa, kde hygienici po pravidelně prováděném rozboru vyhlásili zákaz koupání.
                              21:15
                              Dopady těžby na přírodu
                                V Česku dochází zásoby tak běžných stavebních surovin, jako je kámen, písek nebo štěrk. Příčin je hned několik - masivní výstavba, ale taky komplikace při otevírání nových ložisek těžby nebo rozšiřování těch stávajících. Víc než dřív se totiž posuzuje vliv na životní prostředí.
                                22:56
                                Rok od požáru v Bohumíně
                                  V neděli uplyne rok od tragického požáru v panelovém domě v Bohumíně. Pachatel ho tehdy založil úmyslně - řešil tak rodinné spory. V bytě přišlo o život šest lidí, dalších pět se zabilo, když z žáru hořícího bytu hledali únik skokem z 11. patra. Jen čtyřem lidem se tehdy před plameny podařilo zachránit tak, že přelezli na balkon sousedního bytu.
                                  23:21
                                  Výluka v Podolí
                                    Na vltavském nábřeží v Praze na frekventovaném úseku Podolská vodárna - Výtoň začne zítra dopravní výluka, která potrvá 20 dní. Místem neprojedou ani autobusy, a tak tam obvyklou městskou dopravu nahradí lodní přívoz.
                                    23:45
                                    Nález na Grabštejně
                                      Rekonstrukce horního nádvoří hradu Grabštejn (v údolí Lužické Nisy) pomohla archeologům odkrýt základy původního středověkého sídla - že pod pískovcovou dlažbou jsou ještě zbytky už zaniklých částí hradu a taky nestandardní tvar skalního podloží.
                                      Přehrát celé video
                                      Stopáž26 minut
                                      Další díl
                                      9. srpna 2021

                                      Přehled dílů

                                       
                                      Stopáž25 minut

                                      18. dubna

                                      Zastávky autobusů PID pouze na znamení — Zastávky na znamení v Praze — Loterie o startovací byty v Pardubicích — Výhodnější bydlení pro klíčové profese — Nehoda školního autobusu na Příbramsku — Soud zahájil insolvenční řízení s Kovosvitem — První společenství obcí v Česku — Oprava serpentin u Bečova nad Teplou — Komplikace rozvoje zázemí u jezera Most — Budoucnost strahovského stadionu — Automatické metro — Historickým městem roku 2023 je Žatec — Obce na Berounsku proti stavbě železničního tunelu — Opatovická elektrárna roztočila novou turbínu — Dotace na výměnu starého kotle — Plot na cestě k poutnímu místu u Tábora

                                      18. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž25 minut

                                      17. dubna

                                      Distribuce vakcín proti černému kašli — Vakcíny proti černému kašli — Nové veřejné přístaviště v Davli — Nácvik záchrany lidí ve výškách — Část zaměstnanců Kovosvitu nedostala výplatu — Podoba nové lanovky na Ještěd — Proměna pražského náměstí Interbrigády — Svazky stejnopohlavních párů — Šestiletý trest za smrt novorozence — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Lávka přes koridor v Pardubicích zůstane zavřená — Místní proti úložišti jaderného odpadu — V Karlových Varech plánují parkovací dům — Soud v kauze obcházení sankcí proti Rusku — Česká školní inspekce znovu k šikaně v Blovicích — V Česku vznikne vlčí zásahový tým — Pěstitelé se obávají mrazivých teplot — Záchranářem od štěněte

                                      17. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      16. dubna

                                      Změny v zákoně pro výstavbu elektráren — Podíl vodní energie na výrobě eletřiny — Výjezdy hasičů kvůli větru — Na Šumavu se dnes vrátilo zimní počasí — ODS už není součástí liberecké koalice — Výbava policistů pro poskytnutí privní pomoci — Sklizeň chřestu začala o dva týdny dřív — Začaly přijímací zkoušky na víceletá gymnázia — O budoucnosti kasin v Chrášťanech rozhodne referendum — Třídění tuků a olejů v Plzni nezdomácnělo — Obnova lesů v Hlinsku — Tapiserie potřebuje zručnost restaurátorek — Finále Play off Tipsport extraligy — Problémy s bobřími hrázemi

                                      16. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      15. dubna

                                      Přeočkování proti černému kašli pro zdravotníky — Nedostupné léky — Plánované opravy dopravní infrastruktury v Praze — Petr Židek rezignoval na své funkce — Regulace hazardu v Praze — Obyvatelé Chrášťan proti hazardu v obci — Brutální případ utýrání muže u soudu — Bezpečnostní opatření v historickém dole Jeroným — O šest dalších větrných elektráren chce soukromý investor rozšířit větrný park u Hrádku nad Nisou — Vodáci si letos na řekách za služby připlatí — Výcvik vodáků na řece Úpě — Rekordně vysoké teploty vystřídalo prudké ochlazení — Kostel v Moravské Třebové ničí červotoč — Vysazování ryb před začátkem sezony — Vypouštění ryb do řeky Bíliny — Výluka vysílače Praha-Cukrák

                                      15. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      12. dubna

                                      Začaly přijímací zkoušky na střední školy — Zájem o studium na středních školách — Obvinění v liberecké kauze — Pátrání po ozbrojených útočnících — Město chce navýšit kapacitu Alžbětiných lázní — Problémy s parkováním před FN Pzeň — Výluka Jaroměř-Trutnov — Nehody na železnici — Utajený vývoz suti do obecního lesa — Těžba lithia na Žďársku — Z bývalé věznice vznikne muzeum — Roste zájem o samoobslužné prodejny — Přípravy na inauguraci nového arcibiskupa — V pražské zoo se narodilo mládě gorily — Rekordní sezona v pražské zoo — Rozmach ochotnického divadla

                                      12. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž25 minut

                                      11. dubna

                                      Česká pošta snížila svou ztrátu — České poště chybí doručovatelé — Kauza kontaminace azbestem v Milovicích — Vyšší daň pro vybrané lokality v Ústí nad Labem — Kauza spojená s libereckým magistrátem — Nácvik zásahu na Univerzitě Pardubice — Snížený trest za výrobu a prodej marihuany — Mladistvý recidivista — Řidiči nerespektují omezení v rizikovém úseku — Přípravné utkání na MS v hokeji Česko - Němeceko — Vypouštění lososů do řeky Kamenice — O nový parkovací dům není velký zájem — Památky roku 2023

                                      11. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      10. dubna

                                      ŘSD posouvá termín na rozšíření parkoviště u D1 — Bezpečnostní akce na železnici — Nový železniční most na Orlíku — Sedm obviněných po zásahu na liberecké radnici — Vyšetřování nehody se 7 zraněnými — Řidič ujížděl policii v Praze — Obnovení pátrání po ženě na Broumovsku — Očkování těhotných proti černému kašli — Startovací byty v Hradci Králové — Ledenice přišly o dotaci na modernizaci školy — Soud o výbuchu muničního skladu — Muž napadl seniorku — Rekordní dotace pro dobrovolné hasiče — Nový záchranný člun na jezeře Medard — Výstava Všechny krásy Prahy

                                      10. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž25 minut

                                      9. dubna

                                      Nezaměstnanost mírně klesla — Stavba bytů v útlumu — Řidič srazil 7 lidí v Polici nad Metují — Zastupitel se musí omluvit hejtmance — Další využití Kozí dráhy — Nové vlaky na železnici — Srážka vlaku a bagru v Krči — Zásah kriminalistů na liberecekém magistrátu — Demolice největší černé stavby v Plzni — Domácí chov exotických zvířat v Česku — Mládě ketupy Pelovy v pražské zoo — Speciální hasičský vůz s dronem — Revitalizace Povltavské promenády — Hasiči už zasahovali u 650 požárů v přírodě — Brzký nástup škůdců — Rekonstrukce letohrádku Bellarie

                                      9. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž25 minut

                                      8. dubna

                                      Práce na silnici působí komplikace turistům — Stavba obchvatu Žiželic — Demolice mostu v Chýnově na Táborsku — Dohra sobotní blokády mostu Legií v Praze — Únik čpavku v Praze 6 — Dětské ambulance při nemocnicích na Vysočině — Šíření černého kašle — Bezpečnostní opatření během MS v hokeji — Přípravy na MS v hokeji — Úzkokolejka terčem vandalů — Stavba dálnice D35 — Využití umělé inteligence pro učitele — Radnice řeší rozvoj Mostu a Litvínova — Oprava Samsonovy kašny — Demolice "skleněného pekla" v Plzni — V Česku padaly teplotní rekodry — Frézování sněhu na cestě k Luční boudě

                                      8. 4. 2024 na ČT1
                                      Stopáž26 minut

                                      5. dubna

                                      5. 4. 2024 na ČT1

                                      Napište nám