26 minut

19. května 2021

Část: Cestování do okolních zemí

Obsah dílu

Headlines — Kontroly předzahrádek restaurací — Kontroly předzahrádek restaurací v dalších krajích — Testy zdarma — Cestování do okolních zemí — Rakousko se otevírá turistům — Cestování na Slovensko a do Německa — Cestování do Polska — Hokej na Staroměstském náměstí nebude — Šumavská Železná Ruda začala čelit bytové krizi — Opilá řidička ujížděla policii — Nemocnice obnovily návštěvy — Očkovací centrum v Táboře se přestěhovalo — Nezájem o očkování — Národní knihovna zůstává zavřená — Horským střediskům chybí brigádníci a často i stálí zaměstnanci — Nová technologie na separaci plastů — Bulánci 2.0 — Nábytek ze dřeva vánočního stromu

Části dílu

00:06
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:58
    Kontroly předzahrádek restaurací
      Třetí den po znovuotevření restauračních zahrádek začali hygienici ve Zlíně s kontrolami nařízených opatření. Naopak plzeňská hygienická stanice s plošnými kontrolami zatím nepočítá.
      03:00
      Kontroly předzahrádek restaurací v dalších krajích
        Velké kontroly předzahrádek restaurací a barů zatím hygienici ve většině měst neplánují. Bylo by to personálně náročné.
        04:07
        Testy zdarma
          Dostupnější testování během letních měsíců. Stát by pojištěncům mohl hradit dva PCR nebo antigenní testy měsíčně.
          04:33
          Cestování do okolních zemí
            Povinné testování zajímá třeba ty, kteří nejsou očkovaní a chtějí vyrazit na dovolenou do zahraničí. Situaci v okolních zemích sledují naši redaktoři
            06:37
            Rakousko se otevírá turistům
              Po pěti měsících se otevírá turistům Rakousko. Novinkou je tamní zrušení karantény. I nadále je ale třeba mít s sebou potřebné dokumenty.
              07:52
              Cestování na Slovensko a do Německa
                Slovensko by o umožnění neomezeného vstupu Čechů s 22 dny po první dávce očkování mělo rozhodnout příští týden. Minimálně do té doby tak stále platí, že se lidé přijíždějící z Česka na Slovensko musí registrovat přes webový formulář, povinná je také domácí karanténa a PCR test. Německo to má podobně. Teď se musí lidé, kteří v posledních 10 dnech pobývali v Česku, zaregistrovat při příjezdu, předložit negativní test a nastoupit do karantény. Krátkodobé návštěvy jsou ovšem jednodušší.
                09:01
                Cestování do Polska
                  Do sousedního Polska mohou Češi jenom s negativním testem na covid. Kontrolují ho hlídky pohraniční stráže a policie, ovšem jen namátkou. Složitější to je při cestě zpátky. Všichni musí vyplnit příjezdový formulář. Test nemusí mít a do karantény nejdou ale jen TI naočkovaní v Česku.
                  09:45
                  Hokej na Staroměstském náměstí nebude
                    Praha letos nebude pořádat hromadné sledování světového šampionátu v hokeji na velkoplošných obrazovkách. Lidé budou moci utkání sledovat pouze v Riegrových sadech.
                    10:10
                    Šumavská Železná Ruda začala čelit bytové krizi
                      Ceny nemovitostí už se vyšplhaly na cenu, která je pro běžné lidi nedosažitelná. Stálí obyvatelé se často bytů zbavují kvůli tomu, že v sousedním městě postaví mnohem levněji rodinný dům. Radnice proto chystá výstavbu nájemních bytů. Poptávka ale i tak možnosti radnice dvojnásobně překračuje.
                      12:16
                      Opilá řidička ujížděla policii
                        Řidička s více než dvěma a půl promile alkoholu v krvi ujížděla v černém superbu policistům v Praze. Nejprve nedobrzdila na semaforech a narazila do auta před sebou a z místa začala ujíždět. Zastavily ji až o několik ulic dál.
                        12:59
                        Nemocnice obnovily návštěvy
                          Většina nemocnic obnovila ode dneška návštěvy. Až na výjimky můžou lidé za hospitalizovanými přijít dvakrát týdně. Některé nemocnice ale omezují také dobu návštěv a počet zúčastněných.
                          15:04
                          Očkovací centrum v Táboře se přestěhovalo
                            Zimní stadion vyměnili za tělocvičnu. Očkovací centrum v Táboře se přestěhovalo na menší plochu. Kapacitu naočkovaných lidí za den tu ale chtějí zachovat. Na stadion se tak budou moci vrátit hokejisté a krasobruslařky.
                            16:54
                            Nezájem o očkování
                              Velká očkovací centra v Ústeckém kraji hlásí nezájem o vakcinaci proti koronaviru. Lidí chodí čím dál tím míň. A nikdo neumí vysvětlit čím to je. Přitom vakcín už má region dostatek. Zároveň je i pravidelně zásobovaný.
                              18:48
                              Národní knihovna zůstává zavřená
                                Národní knihovna zůstane kvůli kybernetickému útoku zavřená. O opětovném otevření bude informovat na sociálních sítích. Čtenáři teď můžou využít pouze některé online služby a digitální knihovny.
                                19:12
                                Horským střediskům chybí brigádníci a často i stálí zaměstnanci
                                  Hlavně na odbornější práce. Letní sezona sice nevyžaduje tolik sezonních pracovníků jako v zimě, velké areály postrádají často třeba elektrikáře nebo automechaniky. Střediska se po rozvolnění už naplno rozjela. Zatím většinou jen o víkendu. Ve všední dny je zatím turistů málo.
                                  20:37
                                  Nová technologie na separaci plastů
                                    Nucená opatření kvůli covidu-19 s sebou přinesla také nárůst plastového odpadu. Aby se z plastového odpadu mohla stát surovina k dalšímu zpracování, je nutné jeho kvalitní vytřídění. S novou technologií, která dokáže separovat všechny druhy plastu, přišli vědci ze Západočeské univerzity v Plzni.
                                    22:29
                                    Bulánci 2.0
                                      Kultovní česká videohra Bulánci se dočká nové verze. Vývojáři chtěli přes takzvaný start-upový portál vybrat od fanoušků na výrobu půl milionu korun. Za tři dny je však podpořilo více než 3 tisíce lidí, kteří poslali přes 3 miliony korun. Studio tak slibuje řadu novinek a vylepšení. Vydat novou hru plánuje během příštího roku.
                                      23:00
                                      Nábytek ze dřeva vánočního stromu
                                        Domov pro seniory v pražských Malešicích dostal nový nábytek. Jeho dřevo pochází z vánočního stromu, který stál ještě loni na pražském Staroměstském náměstí. Na výrobě nábytku se podíleli učni z nedaleké školy.
                                        Přehrát celé video
                                        Stopáž26 minut
                                        Další díl
                                        20. května 2021

                                        Přehled dílů

                                         
                                        Stopáž26 minut

                                        11. června

                                        Po deseti letech Česko netrápí sucho — Zpoždění sečí kvůli dešťům — Obnova vodovodní infrastruktury — Města a obce přišly o značnou část daní z hazardu — Demolice budovy bývalých jatek v Žatci — Rekonstukce mostu Dr. Edvarda Beneše — Odstranění poškozeného vagonu RegioJet — Dotace na nové nájemní byty pro obce — Ekologická recyklace spotřebičů — Písek se chystá energeticky využívat odpad — Screening sluchu u pětiletých dětí — Ve Starém Vestci na Nymbursku hořela ubytovna — Plný stav policistů na Děčínsku — Zítra začne festival Rock for People

                                        11. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž25 minut

                                        10. června

                                        Autobusové zastávky pouze na znamení — Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO — Výsledky referend — Odklízení poškozeného vagónu RegioJet — Požár v historickém centru Prahy — Dostavba dálnice D4 — Těžká technika demoluje most v Semilech — Vlaky jezdí podle nového řádu — Pokles nezaměstnanosti — 82 let od vypálení Lidic — Frýdlant sníží daň z nemovitosti — Českým nemocnicím stále scházejí dárci krve — Poslední zápas před ME ve fotbale — Tlející dvřevo i v hospodářských lesích — Stovky chemiků napříč NATO cvičí v ČR — 50 milionů pro ústecké filmaře

                                        10. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        7. června

                                        Odklízení po vlakovém neštěstí — Obnovení provozu na trati — Mobilní signál na železničních koridorech — Sporný kurhový objezd v Českém Krumlově — Nehoda sanitky na Třebíčsku — Reklamace oprav na D1 u Koberovic — Začaly volby do Evropského parlamentu — Referenda v rámci evropských voleb — Na Ještěd začnou jezdit autobusy — Rekonstrukce liblínské rozhledny — Začín 16. ročník noci kostelů — Nejdek má po deštích špatnou vodu — Zajištění skal a svahů u Vltavy v Boršově — Rytířský řád pro českého mistra skláře

                                        7. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        6. června

                                        Železniční neštěstí v Pardubicích — Stav zraněných po srážce vlaků — Zabezpečovací systém na trati — Podobné železniční nehody — Komplikace na železnici kvůli srážce vlaků — Likvidace následků železniční nehody — Reakce na nehodu na sociálních sítích — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Výjimečný trest za vraždu na Svitavsku — Za znásilnění a pokus o vraždu 19 let vězení — V Praze skončila opatření proti velké vodě — Výstraha před bouřkami — Setkání párů z nové řady StarDance

                                        6. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        5. června

                                        Přibývá nehod sanitních vozů — Hromadná nehoda deseti aut na dálnici D1 v Brně — Další uvolnění trhu práce pro cizince — Nová firma u Českých Budějovic — Málo asistentů pedagoga na středních školách — Bezpečnější železniční přejezdy — Sesuv svahu pod železniční tratí na Litoměřicku — Na jižním Plzeňsku zemřel dělník — Policie dopadla podezřelého z vraždy — Spor kvůli parkování na Litoměřicku — Sporná výběrová řízení na školách — V Liberci začal třídenní festival dětského čtenářství — Petize za záchranu provozu v centru Kasárna Karlín — On-line rezervace a návštěvnost památek — Opravené terasy Křižíkových pavilonů

                                        5. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        4. června

                                        Likvidace následků záplav ve Štěnovicích — Blesk udeřil na Jindřichohradecku — Situace na Vltavě a jejích přítocích se po silných deštích uklidňuje — Otava zaplavila plovárnu v Písku — Škody na úrodě jahod po přívalových deštích — Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan — Starosta Zlatníků ve funkci skončil — Uznávání vzdělání ukrajinských lékařů — Kácení v Prachovských skalách — Požár kamionu na D1 — Polygon pro práci pod vysokým napětím — Sbírka Karla Tutsche — Koncert Stinga pod širým nebem v Plzni — Firma v Klášterci nad Ohří zazdila otvory pro Rorýse — Koně Převalského ze Zoo Praha v pořádku přiletěli do Kazachstánu — Expedice Z101 se vrátila z Afriky

                                        4. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž25 minut

                                        3. června

                                        Ničivé přívalové deště na západě Čech — Likvidace škod po lijácích na Plzeňsku — Deště zvedly i hladinu Vltavy v Praze — Stav zraněných po úderu blesku — Jak se chránit před úderem blesku — Omezení kvůli stavbě Dvoreckého mostu — Omezení kvůli opravě mostu v Pardubicích — Provizorní most ze dřeva poškozuje auta — Pilotní projekt žádostí o dávky na poště — Výpadek internetových služeb České pošty — Spor o novou školu v Ledenicích — Sanitka Golem v Náchodě — Zájem škol o vodácke kurzy na Vltavě — Svalnatá babička mistryní Evropy — Speciální videohra k výročí Franze Kafky

                                        3. 6. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        31. května

                                        Nový orientační systém v nemocnicíh — Poslední den na úhradu daně z nemovitosti — Modernizace železničního uzlu v Pardubicích — Podezření na investiční podvod s whisky — Meteorologové varují před povodněmi — Vstupné 250 korun na páternoster — Aviatická pouť v Pardubicích — Nebezpečí srážky se zvěří — Hotely u Lipna na léto ze tří čtvtin plné — Návrat toků na Plzeňsku do původních koryt — Přehlídka dovedností žáků oboru gastronomie — Distribuce úhoře v severních Čechách — Tisíce skautů na zámku Valeč

                                        31. 5. 2024 na ČT1
                                        Stopáž26 minut

                                        30. května

                                        Požár bytu na sídlišti v Chomutově — Požár drážního domku v Modřanech — Tragická nehoda rogala — Nehodu ultralightu nepřežil srnec — Záchrana pevností Terezín a Josefov — Sparta si postaví nový stadion na Strahově — Opravy na přehradě Skalka — Problémy s reklamací zájezdu — Zdražování parkovacích karet v Praze — Ceny parkování v dalších městech — Města na Vysočině řeší problém s parkováním — Rostoucí zájem o projekt Obědy do škol — Liberec mění vyhlášku o hazardu — Výstraha před povodněmi — Krkonošská mapa ČR zmizí dřív — Začíná houbařská sezóna — Dílo Davida Černého v Pardubicích

                                        30. 5. 2024 na ČT1
                                        Stopáž25 minut

                                        29. května

                                        Zaměstnanci soudů dnes stávkovali za vyšší platy — Platy pracovníků soudu — Výstavba nových čtvrtí v Praze — Využití chátrajících pražských zámků — Demolice historické textilní továrny — Výsadkářský závod Airborne Triathlon — Karlovarsku chybí veterinární pohotovosti — První útoky vlků na Vysočině — Záchrana pozorovatelny ryb na Domařlicku — Ovocné sady se promění na solární parky — Vzácný korýš listonoh letní v Brdech — Kendeho vila jako připomínka židovské komunity — Navzdory handicapu mladý rybář bojuje

                                        29. 5. 2024 na ČT1

                                        Napište nám