Pražské černé skládky; Bazary a zastavárny; Archeologické nálezy; Oprava Orloje

Obsah dílu

Přehrát vše

Pražské skládkování

Praha se topí v odpadcích. Jaro odkrylo stovky černých skládek - například na Rohanském ostrově. Potýkají se s nimi ale všechny městské části. Reportáž Petra Sojky o situaci na různých místech Prahy, o možnostech monitorování vzniku černých skládek a o pokutách.


Lahovická skládka

Černá skládka s obrovským množstvím suti a výkopového materiálu pocházejícím mimo jiné z tunelu Blanka už rok na černo funguje v zátopové oblasti Praze Lahovičkách.


Ďáblická skládka

Kromě malešické spalovny funguje v Praze už jen jediné zařízení, kde se odpad produkovaný jedním milionem a dvěma sty tisíci lidmi likviduje. Ikdyž tady se jedná spíš o jeho hromadění. Ďáblická skládka. Reportáž o jejím současném provozu i o budoucnosti.


Pel-mel zajímavostí

Archeologické nálezy v Bubenči

Uprostřed hlavního města - v Terronské ulici v Bubenči - našli archeologové pět tisíc let staré nádoby, zbytky obydlí a čtyři hroby - v jednom z nich na ně čekala i historická hádanka. V atypickém hrobu byl pohřben muž v ženské poloze.


Oprava Orloje

Apoštolové na pražské Staroměstské radnici mají do 22. dubna volno. Opravit orloj a omítky ve věži za provozu není možné. Hodiny, astroláb, kalendárium i svatí se tak zastavili. Zvenčí nejsou zásahy vidět - až na nezvyklý klid v každou celou hodinu.


Albert Einstein v Praze

Před sto lety přijel do Prahy Albert Einstein. Od 1. dubna byl císařem Františkem Josefem jmenován profesorem teoretické fyziky na německé části Karlo-Ferdinandovy univerzity. Autor odvážné teorie relativity v Praze přednášel tři semestry.


Prague Photo Festival

Přes 1000 snímků a 230 autorů celkem ve čtyřiatřiceti galeriích - 4. ročník největší přehlídky české fotografie Prague Photo Festival. Například v Mánesu představuje díla klasiků i začínajících tvůrců.


Ve stínu sv. Víta

Jak chutná Praha

Znovuobnovit gurmánský věhlas, kterému se Praha těšila do druhé světové války, je cílem soutěže Jak chutná Praha, kterou na začátku roku vyhlásila informační služba hlavního města. Celkem přišlo 200 receptů našich praprababiček. Odborná komise teď hodnotila 20 nejoriginálnějších staropražských pokrmů, které vybrali a připravili kuchaři a cukráři z vyhlášených restaurací. Jen s drobnými úpravami se drželi původní receptury. Odborná porota třetím místem ocenila tvarohové taštičky podle receptu z roku 1925. Druhé místo obsadila kaštanová polévka, oblíbený pokrm jedné prvorepublikové operní pěvkyně. Naprostým vítězem se staly morkové řezy, připravované z morkových kostí.


Stopáž26 minut
Rok výroby 2011
 P ST