Natáčecí místa

Staronová synagoga

Klikněte pro větší obrázek Jedna z nejstarších synagog v Evropě. Postavena byla ve druhé polovině 13. století. Její původní název byl Nová, protože nedaleko stála synagoga Stará. K dominantě Josefova se vztahuje řada pověstí. Tu o Golemovi, který je údajně uložen na půdě synagogy, už mnozí jistě znají (třeba z příběhu Maharal – Tajemství talismanu). Za zmínku ovšem stojí take jiné pověry. Jedna z nich například praví, že kdokoliv usedne na tamní sedadlo vrchního rabína, do roka zemře.

Starý židovský hřbitov

Klikněte pro větší obrázek I když se se děj seriálu odehrává z větší části pod ním, je Starý židovský hřbitov na Starém městě jeho nedílnou součástí. Svůj účel plnil mezi lety 1439 až 1786. Jeho předchůdcem byl hřbitov nazvaný Židovská zahrada. Pochován zde je i Rabi Löw, spolu s ním pak řada dalších velkých osobností židovské komunity. Zajímavostí bezesporu je, že v určitých částech bylo kvůli nedostatku prostoru zbudováno až 12 vrstev hrobů.

Hrad Zvíkov

Klikněte pro větší obrázek Byl vybudován na ostrohu nad soutokem řek Vltavy a Otavy. Pevnost s bohatou minulostí byla po nějakou dobu místem, kde byly uchovávány korunovační klenoty. Dominantou stavby je věž Markomanka – nejstarší část hradu. I se Zvíkovem se pojí několik mýtů a legend.