Hobby magazín Jiřiny Bohdalové. Režie J. Vondráček

Obsah dílu

Přehrát vše

Ve Škole květin seznamuje pan Hošek Jiřinu Bohdalovou s krásnou květinou, která se latinsky jmenuje Ornithogalum, ale my ji známe spíše pod názvem snědek. Většinou má bílou barvu, ale pan Hošek ji tentokrát představí v barvě svítivě oranžové. Vysvětlí, kam je dobré tuto cibulovinu vysadit a proč je to naprosto nenáročná květina.

Náš host je ředitel Pražské záchranné služby MUDr. Schwarz. Jiřina Bohdalová se ho ptá, zda je pravdivá informace, že si pacient může při infarktu sám zachránit život. Jsou podobné zprávy seriózní? Jak se rozpozná infarkt? MUDr. Schwarz dotazy zodpoví a řeč bude i o alarmovém tlačítku, které by si měli zvláště staří a chronicky nemocní lidé obstarat.

Jsou kutilové, co se nezamýšlejí pouze nad tím, jak vyrobit něco zajímavého pro zahradu, kuchyni a nebo svůj domek. O Hit týdne se tentokrát postaral kutil, ba přímo vynálezce, ing. Miroslav Vacek, který by uvítal, kdyby si jeho nápadu povšimli i výrobci vozítek pro invalidy. Z vyřazených bicyklů sestrojil invalidní vozík, který je velmi snadno ovladatelný kývavým pohybem, nikoliv rotačním.

V rubrice Gratulace navštíví Jiřina Bohdalová paní Antonii Šebestovou. Ve svých 99 letech pořádá pro své spolubydlící z krčského Domova pro seniory koncerty na foukací harmoniku. Dá nám i recept, jak si udržet životní svěžest.

Paní Hana Hořáková v rubrice Nové trendy předvede horkou novinku – hmotu, z níž se dají vytvořit nejen krásné náhrdelníky, ale i velmi originální zdobení na umělé nehty.

Jarmark rad je vždy zajímavou rubrikou. Před časem jsme upozornili na potočnici lékařskou, která mezi diváky vzbudila veliký zájem. Paní Weberová z Brna tvrdí, že bylinka vytváří jód a je důležitá pro děti s nedostatečností štítné žlázy. Přidává i zajímavý recept na pomazánku. Paní Zábojníková ze Lhoty u Opavy zas radí, že proti nevolnostem na cestách je dobrý zázvor, proti bolesti zubů a v krku je dobré cucat pět kousků řebíčku – a přidává i další neotřelé rady.

Je doba vinobraní, o dobrém vínu jsme už hovořili mnohokrát, ale o přípravě burčáku na vinicích uprostřed Prahy ještě ne. Proto Jiřina Bohdalová navštívila správce vinné révy na pražské Grébovce – pana Turečka a nechává si od něj ukázat podrobný postup, jak si doma burčák udělat.

Na závěr pořadu připomíná Jiřina Bohdalová obě soutěže a samozřejmě, že diváci dostanou i novou soutěžní otázku.

Stopáž27 minut
Rok výroby 2009
 P ST 4:3
ŽánrZábava