Pivo


Zahradní párty

Co by to bylo za zahradní párty, kdyby tam chybělo pivo? Největším problémem ovšem bývá jeho teplota. Není nic horšího, než plná zahrada lidí a teplé pivo. Víme, po osmém už je to jedno, ale přesto je lepší pít pivo pěkně vychlazené. » Číst více


Péče o pivo v hospodě

Říká se, že pivo se vaří v pivovaru, ale dělá ho výčepní. Pivo je totiž velmi citlivý produkt, kterému je třeba věnovat péči. Pokud ji nedostane, na kvalitě se to projeví. Trubky je potřeba denně propláchnout vodou a jednou týdně si pozvat specializovanou firmu. Když se péče o trubky zanedbá, je pivo nakyslé, má různé pachutě a vůně. » Číst více


Ze sudu, nebo z tanku?

Sedli jste do hospody a těšíte se na pivo. Jenže ono došlo. A hospodský už nechce narážet nový sud, protože za chvíli zavírá. Také se vám to někdy stalo? Že je vaše oblíbené pivo z tzv. KEG sudu, to už možná víte. Ale ochutnali jste už pivo z tanku? Víte, na jakém principu pracuje? » Číst více


Pivo doma

Napadlo vás někdy uvařit si pivo doma? Není to tak složité. Tzv. homebrowing, tedy domácí vaření piva, je stále populárnější. Ukážeme vám, že varnu nahradí kuchyně a sklepy lednice, a poradíme, kde sehnat potřebné množství sladu, chmele a kvasnic. » Číst více


Pivní rarity a extrémy

Skalní svět piva má své rekordy. A nemyslíme tím rekordy v pití, ale rekordy ve stupních a obsahu alkoholu. » Číst více


Nealkoholická piva

Skalní pivaři jím opovrhují, přesto má své příznivce, kterých navíc rychle přibývá. O čem je řeč? O nealkoholickém pivu. » Číst více


Pivní turistika

V posledních letech se objevil nový fenomén. Po vinařských stezkách přišly na řadu pivovary. Pivní turistika láká nejen tuzemské milovníky piva, ale i zahraniční labužníky. A skutečně jim máme co nabídnout. » Číst více


Pivo kolem komína

Říkávalo se, pijeme pivo kolem komína. Tedy pijeme to, co se u nás uvaří. Jenže v dobách minulých bylo pivovarských komínů u nás mnohem víc, a tak se pivo nemuselo vozit na velkou vzdálenost. Dnes se o zásobování stará několik pivovarských gigantů, co tedy dělají regionální pivovary, které zůstali? » Číst více


Minipivovary II

Na řadě je další pokračování seriálu o minipivovarech. V tomto díle vám představíme zřejmě nejstarší pivovar v Čechách. A to není všechno, za restauračními minipivovary se tentokrát podíváme také na Moravu.

Hana Večerková
redaktorka, MF Dnes

Hana Večerková


Minipivovary

Minipivovary jsou fenoménem posledních deseti let. Nabízejí to, nač nemají velké průmyslové pivovary čas. Tedy různé specialitky, navíc s obměnami i několikrát do měsíce. Až na výjimky vznikly v devadesátých letech minulého století.

Hana Večerková
redaktorka, MF Dnes

Hana Večerková


Vyhledávání v archivu reportáží