Maso

Tykev na smetaně s koprem a klobáskou

V dobách Československa se pokrmy z dýně, tykve nebo slovensky tekvice objevovaly častěji na jižní Moravě a Slovensku než v Čechách. Dnes je celoročně k mání cuketa, jež do rodiny tykví patří. Připravme si tedy prívarok (slovensky příloha) z tekvice a pekne vypečenú klobásku.

2−4 porce

400 g cukety (tykve)
60 g másla
1 velká cibule
2 lžičky hladké mouky
250 ml smetany
mletý pepř
sůl
střik jablečného octa nebo citronové šťávy
hrst čerstvého kopru

na podávání

2−4 paprikové klobásky
vařené brambory s máslem a pažitkou

Tykev oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme, osolíme ji a necháme 15 minut odležet. Vodu, kterou cuketa pustí, scedíme.

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme cuketu, zaprášíme moukou, zasmahneme, podlijeme smetanou, osolíme, opepříme a 20 minut dusíme. V případě potřeby podlijeme trochou vody.

Když je mouka provařená, dochutíme citronovou šťávou a vmícháme nasekaný čerstvý kopr a odstavíme.

Klobásky nakrojíme a nasucho opečeme.

Tykev na smetaně podáváme s opečenou klobáskou a vařeným bramborem nebo jako přílohu k pečeným či vařeným masům.

Další recepty Celý díl