Zeleninová jídla

Dýňový cheesecake

Geniální vlastností dýně je její využití nasladko a naslano. Oranžová dýně náplň dortu hezky zabarví a přidá vlákninu, vitaminy i příjemnou chuť

na formu o průměru 24 cm, asi 8 porcí

250 g máslových sušenek
1/2 lžičky mleté skořice
120 g másla
1 vejce
kůra z jednoho citronu
4 větší vejce
400 g terminovaného sýru (Lučiny)
šťáva z jednoho citronu
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
200 g očištěné dýně Hokaido
250 g zakysané smetany

Sušenky rozdrtíme nebo umeleme v mixeru a se skořicí, změklým máslem, vejcem a citronovou kůrou vytvoříme drobivé těsto, které silně vmáčkneme do dortové formy. Korpus by měl být vysoký asi centimetr. Pečeme ho při 200 °C 10–15 minut.

Vejce rozmícháme se sýrem, ochutíme citronovou šťávou, cukrem, obsahem vanilkového lusku a přidáme najemno nastrouhanou dýni.

Tuto směs vlijeme na předpečený korpus a v předehřáté troubě na 160 °C pečeme asi 40 minut. Dort necháme zchladnout, poté vložíme do lednice. Podáváme až druhý den se zakysanou smetanou (buď s ní dort potřeme před porcováním, nebo ho ozdobíme až na talířku).

Další recepty Celý díl