Káva chutná skvěle nejen v šálku, ale i na talíři (2007). Připravil M. Froyda

Obsah dílu

Přehrát vše

Omamné vůni čerstvě mleté kávy těžko odoláme. Aby káva byla tou nejlepší z nejlepších, potřebuje kávové zrno správně „opečovat“ ve všech stádiích procesu – od samotné sklizně, přes skladování, pražení až po mletí a konečnou fázi přípravy lahodného, povzbudivého a delikátního šálku kávy.

Těší nás, milí diváci, že vám můžeme (alespoň bleskově) zprostředkovat ukázku pražení kávy, jak jsme ji zaznamenali v jedné kunratické pražírně. Používají tu totiž tradiční metodu pražení v železném bubnovém pražiči, který nabízí největší flexibilitu a kontrolu nad procesem pražení. Je to skutečné řemeslo. Svoji roli tady hraje velikost zrn i jejich složení, přesné načasování pražení téměř na vteřiny, teplota, vlhkost.

Dováží se sem zelená kávová zrna nejkvalitnějších jednodruhových káv arabika přímo z plantáží. Voní tady káva z Etiopie, Rwandy, Kolumbie, Guatemaly, Brazílie i Sumatry. Je úžasné, že i káva může vonět po karamelu, čokoládě, medu, lesních plodech, jasmínu nebo bylinkách.

Tajemství pražení i dobrého espresa nám dnes poodkryjí „kávoví kluci v akci“ Jarda a Jarda. A jak lze z kávy uvařit chutnou krmi, zas prozradí Filip s Ondřejem.

Recepty v tomto dílu

Stopáž20 minut
Rok výroby 2007
 ST