Polévky

Poctivá bramboračka a křenový chléb

Ondřejova bramboračka je víc než poctivá. Můžete ji podávat jako hlavní chod a řízky nechat na druhý den :-). Pokud ji uvaříte víc, do druhého dne vám ještě zhoustne. Lžíci do ní postavíte!

4-6 porcí

bramboračka

300 g brambor
50 g sádla
100 g cibule
100 g špeku
150 g mrkve
150 g celeru
150 g kořenové petržele
hrst sušených hub
hrst krup
30 g mouky
1,5 l vody
6 stroužků česneku
drcený kmín
majoránka
1 svazek kudrnky
pepř
sůl

1. Cibuli nakrájíme na klínky, kořenovou zeleninu a špek na kostičky.

Na sádle orestujeme cibuli se špekem, kořenovou zeleninu, přidáme sušené houby a proprané, přes noc namočené kroupy. Vše promícháme, zaprášíme moukou, zarestujeme a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, 10 minut povaříme, přidáme oloupané nakrájené brambory a vaříme dalších deset minut.

2. Dochutíme najemno nasekaným nebo lisovaným česnekem, drceným kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Nakonec přidáme nasekanou kudrnku.

křenový chléb

4 plátky chleba
2 vejce
30 g strouhaného křenu
sůl
pepř
olej na osmažení

Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme a vmícháme do nich nastrouhaný křen. V tomto těstíčku obalujeme buď plátky nebo kostky chleba a smažíme je na oleji ze všech stran dozlatova.

Další recepty Celý díl