Maso

Zapečené brambory s mletým masem a zeleninou

Netušíte, jak fantasticky tento pokrm chutná!
Úprava masa je nezvyklá, zvláště použité koření v kombinaci se zeleninou a vínem. Chutě se nádherně snoubí a jedna druhou podporuje.Co ještě dodat?
Dobrou chuť. Napište, jak se vám brambory vyvedly a jak chutnaly.
Maria Froydová
P.S. Nedá mi to. Vybírejte jen čerstvé a kvalitní mleté maso!

4 porce

1000 g oloupaných brambor vařených ve slupce
200 g strouhaného eidamu

masová směs

600 g mletého masa (nejlépe mix vepřové a hovězí)
100 g rajčat
svazek kudrnky
150 ml bílého jakostního vína
lžička skořice
100 g cibule
snítka tymiánu
sůl
pepř
olej

zelenina

200 g barevných paprik
200 g cukety
200 g lilku
3 ks mladé cibulky
4 stroužky česneku
3 snítky bazalky
sůl
pepř
olivový olej

1. Brambory nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm, sýr nastrouháme na jemném struhadle.

2. Masovou směs připravíme tak, že cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a na oleji ji orestujeme dosklovata, přidáme osolené a opepřené maso a opečeme, zalijeme vínem a asi 10 minut podusíme. Okořeníme tymiánem, skořicí a sekanou kudrnkou, krátce podusíme, přidáme na kostičky nakrájená a semínek zbavená rajčata, promícháme a případně ještě dochutíme.

3. Papriku, cuketu a lilek očistíme a nakrájíme na malé kostičky, česnek a mladou cibulku nakrájíme na plátky. Veškerou zeleninu společně orestujeme na oleji a dochutíme sekanou bazalkou, solí a pepřem.

4. Pekáč nebo zapékací mísu plníme střídavě vrstvami brambor, masa, sýra a zeleniny. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180 °C cca 20 minut.

Další recepty Celý díl