Maso

Kachna na medu a víně se zelím a bramborovým česnekovým knedlíkem

Tentokrát jsme porušili zaběhané zvyklosti a namísto svatomartinské husy jsme připravili svatomartinskou kachnu. Kachnu s medem a na červeném víně, s výbornou křupavou kůrčičkou (věřím, že se vám díky dokonalým českým tvaroslovím sbíhají sliny) a s netradičním zelím i knedlíkem. Česnekový knedlíček je tak vynikající, že se dá jíst i bez kachny

4 porce

1 kachna
100 g soli
30 g pepře
1 hrst tymiánu
2 špetky kmínu
300 ml červeného vína
200 ml vody
100 g medu

1. očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem, tymiánem a kmínem a přelijeme medem

2. vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet

3. vložíme do trouby a pečeme na 200 °C 20 minut, přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C. V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku

dušené červené zelí

1 malá hlávka červeného zelí
100 g cibule
200 g jablek
50 g sušených švestek
50 ml octa
100 g krystalového cukru
2 lžíce sádla
sůl

1. na sádle zesklovatělou cibulku přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat, přidáme pokrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou

2. před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krádce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem

bramborové česnekové knedlíky

400 g ve slupce vařených brambor
100 g hrubé mouky
1 vejce
2–3 stroužky česneku
50 g uzeného špeku
dlaň majoránky
sůl

1. brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, vejce, prolisovaný česnek, majoránku, lehce orestovaný špek, sůl a pepř

2. těsto důkladně a rychle propracujeme (pozor, bramborové těsto rychle řídne), vytvoříme válečky, které vaříme 15 - 20 minut v osolené vodě nebo lépe v páře

Další recepty Celý díl