Maso

Pečená krůta na bylinkách a bílém víně s dýňovým pyré a jedlými kaštany

Královská podzimní krmě, která zaslouží pochvalu. Aby nebyla krůta suchá, peče se v hojné dávce sádla. Jinak voní po bylinkách a na talíři jí sluší dýňové pyré, v němž nás překvapí nevtíravá, ale velmi příjemná chuť opražených kaštanů.

4-6 porcí

1/2 krůty
sůl
celý černý pepř
4 snítky rozmarýnu
4 snítky tymiánu
4 snítky saturejky
250 g kachního, husího nebo vepřového sádla
750 ml bílého vína (Sauvignon)

dýňové pyré

600 g očištěné dýně Hokaido
400 g očištěných brambor
100 g másla
250 ml smetany nebo mléka
100 g jedlých kaštanů

na podávání

brusinkový kompot, dýňový kompot

Očištěnou krůtu osolíme a vložíme do pekáče. Přidáme koření, bylinky, sádlo a víno. Pekáč přiklopíme a vložíme do středně vyhřáté trouby (160 °C) na dvě hodiny, poté odklopíme a krůtu dopečeme doměkka a dozlatova.

Dýni a brambory nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka. Poté vodu slijeme, rozmixujeme, přidáme máslo a vyšleháme dohladka, teprve poté přidáme teplou smetanu nebo mléko, osolíme a vmícháme nasucho opečené kaštany (předem oloupané).

Podáváme porci masa s dýňovým pyré, zdobíme brusinkami a doplníme vychlazeným dýňovým kompotem.

Další recepty Celý díl