Bylinková polévka s uzeným jazykem


Polévka vonící zahrádkou, hladká a smetanová je dobrým tipem pro letní sezonu. K vydatnosti přispěje chutný uzený jazyk a křupavé máslové krutonky z toustového chleba.
Aromatických bylinek (kopr, libeček) přidáváme méně, aby nepřehlušily chuť a vůni ostatních.
6 porcí
50 g másla
2 lžíce hladké mouky
asi 600 ml mléka
200 g smetany ke šlehání
hrst petrželky
hrst pažitky
4 snítky kopru
trochu libečku
mletý pepř
muškátový oříšek
sůl
200 g uzeného jazyka, uvařeného, oloupanéhotoasty
30 g másla
4 plátky toastového chleba
1 stroužek česneku
V hrnci rozpustíme máslo, na něm zpěníme mouku a za stálého míchání zalijeme mlékem a smetanou, vaříme zvolna 20 minut.
Bylinky nasekáme najemno a ke konci varu přidáme do polévky a odstavíme, dochutíme pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a solí. Polévku podáváme s jazykem nakrájeným na tenké nudličky a krutonky − toastový chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na másle s drceným stroužkem česneku.
Ohodnoťte tento recept: