Smažené hranolky z celeru se sojanézou


5 porcí
700 g celeru
1 l vody
250 ml kvasného octa
5 g bobkového listu
3 g nového koření
60 g cukru
sůl80 g hladké mouky
3 vejce
100 g panko strouhanky
2 snítky hladkolisté petrželky
800 ml řepkového oleje
Dvě hodiny před přípravou vložíme olej v plastové nádobě do mrazáku. Potřebujeme, aby byl pro přípravu sojanézy dostatečně ztuhlý.
V kastrolu připravíme nálev z vody, octa, cukru, koření a soli.
Celer oloupeme, nakrájíme na silnější plátky, které v nálevu uvaříme doměkka (na skus).
Po uvaření necháme vychladnout a z plátků nakrájíme hranolky.
Celerové hranolky obalíme v trojobalu – hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a na závěr ve strouhance, kterou si předem smícháme s nasekanou petrželkou.
Obalené hranolky smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Odkládáme na savý papír.
Hranolky podáváme se sojanézou.
sojanéza
200 ml sójového mléka
100 ml řepkového oleje
sůl
Dobře vychlazený až ztuhlý olej vyšleháme se sójovým mlékem a špetkou soli – do mléka postupně vešleháme ponorným mixerem olej a poté necháme ještě vychladit.
Ohodnoťte tento recept: