Moučníky a cukroví

Skořicovo-ořechoví šneci

Základem úspěchu je chutné kynuté těsto s pořádnou dávkou dobrého másla. Vůně po skořici a oříškách vám udělá radost na začátku každého dne. Takový šnek je totiž skvělým startem do nového dne, samozřejmě k dobré kávě, kakau nebo horké čokoládě.

20 g droždí
1 lžíce cukru
asi 150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
1 lžička soli
1 vejce na potření
100 g lískových oříšků
2 lžíce skořice
100 g krystalového cukru

Tradičním způsobem připravíme kynuté těsto.

Droždí s cukrem a trochou teplého mléka a lžící mouky promícháme a zakryté necháme 15 minut stát, než vyběhne kvásek.

Ke kvásku přidáme ostatní ingredience – mouku, máslo (přidáváme rozehřáté a vlažné, nikoliv horké), žloutky, sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryjme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Během kynutí promícháme.

Vykynuté těsto rozválíme na vále na tenký obdélník, potřeme ho rozkvedlaným vejcem, posypeme směsí – nahrubo umletými oříšky, skořicí a krystalovým cukrem (část si necháme na závěrečné posypání). Těsto zabalíme do rolády, z níž krájíme asi 1 cm široké kusy, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný máslem), necháme ještě 15 minut kynout, potřeme vejcem a posypeme zbytkem skořicového cukru a oříšků.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Další recepty Celý díl